Papežev obisk v Veliki Britaniji že nekaj časa buri duhove, saj se mnogi Britanci z njim ne strinjajo. Foto: EPA
Papežev obisk v Veliki Britaniji že nekaj časa buri duhove, saj se mnogi Britanci z njim ne strinjajo. Foto: EPA
Za zdaj iz papeževega urada še niso sporočili, da bi Benedikt XVI. lahko zaradi afere odpovedal obisk. Foto: EPA

Uradno sporočilo, naslovljeno "Na idealnem obisku bi ...", je bilo po besedah ministrstva plod neokusne šale mlajše skupine uslužbencev o obisku Benedikta XVI., v njem pa je bilo zapisano, da bi svetega očeta povabili, naj odpre kliniko za splav, blagoslovi istospolno poroko in začne prodajo po sebi imenovane linijo kondomov.
"Samo za interno rabo"
Dokument, ki ga je objavil časnik Sunday Telegraph, je zakrivil mlajši uslužbenec ministrstva, ki so ga že premestili. Mladenič v 20. letih je sicer sporočilo opremil s pripisom na ovitku: "Prosim, hranite zase; samo za interno rabo. Seznam "idealni obisk" je produkt skupnega razglabljanja, ki je vzelo v ozir tudi najbolj nezaslišane zamisli."
Sporočilo je bilo pripeto kot eno izmed treh pomožnih dokumentov 5. marca datirani okrožnici, ki vabi predstavnike Whitehalla in Downing Streeta na srečanje, na katerem bi razpravljali o temah za papežev obisk.
Sporočilo je še predlagalo, da bi Benedikt XVI. lahko pokazal trdo roko pri zadevi obtožb spolnih zlorab otrok v Cerkvi tako, da bi "dal na čevelj sumljive škofe" in uvedel telefonsko linijo za pomoč zlorabljenim otrokom. Naprej je dokument predlagal, da bi se papež lahko opravičil za Špansko armado (špansko ladjevje, ki je v 16. stoletju plulo nad Veliko Britanijo, da bi Španci strmoglavili kraljico Elizabeto I.) ali zapel pesem s kraljico v dobrodelne namene.
V Vatikan po odpuščanje
Sporočilo je še navajalo "pozitivne" javne osebnosti, ki bi lahko prisostovale papeževemu obisku, vključno z nekdanjim premierjem Tonyjem Blairom in pevsko senzacijo Susan Boyle, ter "negativne", kot denimo nogometnega zvezdnika Wayna Rooneyja in uglednega ateista, biologa Richarda Dawkinsa.
Zunanji minister David Miliband naj bi bil nad celotno afero zgrožen, britanski veleposlanik v Vatikanu Francis Campbell pa naj bi se že srečal s predstavniki svetega sedeža, da bi jim izrazil obžalovanje vlade.
"To je jasno nespameten, trapast dokument, ki nikakor ne odseva politike ali pogledov britanske vlade ali zunanjega ministrstva," je izjavil predstavnik ministrstva.
"Številne ideje v dokumentu so očitno nepremišljene, naivne in nespoštljive. Besedila ni nihče odobril niti ga niso pokazali ministrom ali višjim uradnikom, preden so ga dali v obtok. Takoj ko se je za dokument izvedelo, smo ga umaknili."