Venezuelske oblasti iščejo voditelja opozicije Leopolda Lopeza. Očitajo mu priprave na državni udar. Foto: EPA
Venezuelske oblasti iščejo voditelja opozicije Leopolda Lopeza. Očitajo mu priprave na državni udar. Foto: EPA
Nicolas Maduro nadaljuje retoriko svojega predhodnika Huga Chaveza. Foto: EPA

Za njim je bila izdana tiralica. Predsednik Nicolas Maduro ga je obtožil hujskanja k nasilju in priprav na državni udar. 42-letni Lopez je sicer prek Twitterja študente pozival k mirnim protestom. "Bitka je na ulici, a brez nasilja," je dejal Lopez. "Maduro, ti si strahopetec. Mene ali moje družine ne boš prisilil, da se uklonimo," pa je dejal nasledniku Huga Chaveza na mestu predsednika.

V soboto se je policija na koncu opozicijskega shoda v vzhodni soseski Caracasa spopadla s skupino protestnikov. Za razgon je uporabila solzivec, opozicijski aktivisti pa so metali kamenje. Ranjenih je bilo več kot 20 ljudi, aretiranih pa je bilo okoli 100 študentov.

"Za vsem stoji Uribe"
Isti dan so ulice glavnega mesta napolnile tudi množice podpornikov vlade. Organizirali so pohod "za mir in proti fašizmu". Maduro je svoje privržence nagovoril in ponovil obtožbe na račun opozicije. Lopeza je obtožil, da je "vsem tem nasilnim mladim, ki jih je uril, ukazal, da uničijo urad tožilca, polovico Caracasa in se nato skrijejo", poroča BBC.

"Za tem stoji Álvaro Uribe, ki financira in usmerja ta fašistična gibanja," je dejal Maduro. Uribe je sicer nekdanji kolumbijski predsednik in oster nasprotnik nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Chaveza. Maduro je povlekel vzporednice med sobotnim dogajanjem in državnim udarom proti Chavezu aprila 2002.

ZDA "zaskrbljene"
Ameriški zunanji minister John Kerry je v soboto izrazil zaskrbljenost nad naraščajočo napetostjo v Venezueli. "Posebej nas skrbijo poročila, da je venezuelska vlada aretirala ali pridržala veliko število protivladnih protestnikov in izdala tiralico za opozicijskim voditeljem Leopoldom Lopezom," je bilo zapisano v Kerryjevi izjavi.

Opozicija se najbolj pritožuje nad visoko inflacijo, kriminalom in pomanjkanjem dobrin. Vlada na drugi strani za pomanjkanje obtožuje "saboterje" in "skorumpirane poslovneže, lačne zaslužka".

Maduro, nekdanji sindikalni vodja, je bil tesen zaveznik nekdanjega predsednika Huga Chaveza, ki je zaradi raka umrl marca 2013 po 14 letih na položaju. Maduro je bil izvoljen aprila lani, ko je za las premagal opozicijskega kandidata Henriqueja Caprilesa.