Predstavnik ZDA v Varnostnem svetu Robert A. Wood je takole dvignil roko za veto. Foto: EPA
Predstavnik ZDA v Varnostnem svetu Robert A. Wood je takole dvignil roko za veto. Foto: EPA

Veleposlanik Samuel Žbogar je dejal, da Palestina izpolnjuje merila za članstvo v ZN-u.

V kratkem besedilu predloga alžirske resolucije je navedeno, da je Varnostni svet pregledal prošnjo Palestine za sprejem v ZN in Generalni skupščini priporoča, naj državo Palestino sprejme v članstvo.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic Varnostnega sveta (Rusija, Francija, Alžirija, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japonska, Južna Koreja in Kitajska). Vzdržali sta se Velika Britanija in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Palestinci so zaradi dogajanja v Gazi letos spet zaprosili za sprejem države v ZN. Predsednik Generalne skupščine Dennis Francis je prošnjo posredoval Varnostnemu svetu, ki mora dati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN-a.

Varnostni svet je opravil dva sestanka v okviru odbora za sprejem novih članic in ni dosegel soglasja, zato je Alžirija pripravila predlog resolucije, a ta ni dobil ustrezne podpore.

Za potrditev resolucije bi potrebovali devet glasov podpore brez veta ene od petih stalnih članic.

Palestinci so na začetku aprila obnovili svojo prošnjo za sprejem v ZN-u, ki so jo vložili leta 2011, ko v Varnostnem svetu na svojo stran niso dobili niti devetih držav članic. Tokratna prošnja je neposredna posledica aktualne vojne v Gazi.

Generalna skupščina ZN-a je potem leta 2012 brez priporočila Varnostnega sveta Palestini podelila status države opazovalke nečlanice. S tem se je Palestina v ZN-u formalno izenačila z Vatikanom in ima pravico do sodelovanja v številnih forumih ZN-a in pristopanja k mednarodnim pogodbam.

Foto: AP
Foto: AP

Cvelbar Bek: Diplomacija je edina pot naprej

V Varnostnem svetu je potekala odprta razprava o položaju na Bližnjem vzhodu na ministrski ravni, ki se je je iz Slovenije udeležila generalna sekretarka ministrstva za evropske in zunanje zadeve Renata Cvelbar Bek, ki je pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti in izpustitvi talcev v Gazi.

"Verjamemo, da mora rešitev dveh držav temeljiti na suvereni enakopravnosti držav in zaradi tega podpiramo njun enakopravni status v ZN-u. To bi utrdilo vlogo Palestinske uprave in prispevalo k izraelski varnosti," je v svojem nastopu povedala Cvelbar Bek.

Generalna sekretarka je kot ključ za zmanjšanje napetosti v celotni regiji Bližnjega vzhoda izpostavila Gazo. Pozvala je k spoštovanju vseh resolucij, še posebej resolucije nestalnih članic, ki zahteva takojšnje humanitarno premirje, in pozivov Meddržavnega sodišča (ICJ) glede Gaze.

Vse strani je pozvala k maksimalni vzdržnosti in poudarila, da rakete in letalniki ne bodo odpravili vzrokov krize. "Diplomacija je edina pot naprej," je povedala.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters

Guterres: Regija na robu propada

"Skrajni čas je, da se krvavi krog povračilnih udarcev konča. Regija je na robu prepada in ena sama napaka lahko vodi v nepredstavljive posledice," pa je povedal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je Varnostni svet seznanil s položajem na terenu.

Obsodil je iranski napad na Izrael in napad na iranski konzulat v Damasku, za katerega je Iran odgovornost pripisal Izraelu. "Vojna v Gazi se lahko prelije v popoln regionalni spopad," je dejal in dodal, da je izraelski odgovor na napad Hamasa ustvaril humanitarni pekel za Palestince, ujete v Gazi.

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan se je med razpravo odločno izrekel proti priporočilu za članstvo Palestine v ZN-u in pri tem opozoril, da Palestina ne izpolnjuje pogojev. Priporočilo Varnostnega sveta ZN-a namreč mora potrditi, da je kandidatka za članstvo miroljubna država. Po Erdanovih trditvah Palestina ni niti država niti ni miroljubna, ker podpira teroriste.