Revija Forbes je Ivanišvilija razglasila za 153. najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA
Revija Forbes je Ivanišvilija razglasila za 153. najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA
Bidzina Ivanišvili
Javnost tudi še čaka na oceno volitev mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Sporočili naj bi jo danes popoldne, so pa do zdaj že opozorili na več volilnih kršitev. Foto: EPA
Ivanišvili, Sakašvili
Sakašvili (desno) je bil na oblasti vse od leta 2003. Foto: Reuters
Nove sanje po volitvah v Gruziji

"Zdi se, da bomo dobili popolnoma drugačen parlament," je izjavil najbogatejši Gruzijec Bidzina Ivanišvili, ko je po preštetju 12 odstotkov glasov njegova stranka Gruzijske sanje prejela 54 odstotkov glasov, vladajoče Združeno narodno gibanje predsednika Mihaila Sakašvilija pa 41 odstotkov. Poslanci stranke Gruzijske sanje bodo tako zasedli 77 stolčkov v sicer 150-članskem parlamentu.

Sakašvili priznal poraz
Tokratni izidi so velik poraz Sakašvilija, ki je bil prvi mož gruzijske politike vse od leta 2003. Sakašvili je sicer ob prvi objavi volilnih izidov opozoril na posebnost gruzijskega volilnega sistema, po katerem bi lahko njegovo gibanje zaradi neposrednih mandatov na koncu vendarle slavilo zmago - do zdaj je stranka v državi vladala brez opozicije. A v televizijski izjavi je naposled le priznal svoj poraz.

"V politiko sem bil prisiljen vstopiti"
Še do lanskega oktobra, ko je danes 56-letni Bidzina Ivanišvili sklical novinarsko konferenco in napovedal svoj vstop v politične vode, nihče ni vedel, kdo je. Navzoče novinarje je prepričeval, da gruzijski predsednik Mihael Sakašvili, ki je na oblast prišel z žametno revolucijo leta 2003, državo vodi z diktatorsko roko in da je ravno on pravi človek, ki se takšni vladavini lahko postavi po robu.

Volitev se je lotil taktično
Ivanišvili je taktično pozval vse nezadovoljne opozicijske stranke, tako ultraliberalne kot radikalne nacionaliste, da na parlamentarnih volitvah stopijo v skupni blok z njegovo stranko Gruzijske sanje in nastopijo proti Sakašviliju.

"V politiko sem bil prisiljen vstopiti, saj je Sakašvili uničil opozicijo. Na izbiro sem imel, da zapustim državo, saj je v njej prenevarno živeti, ali pa da vstopim v politiko," je dejal novinarju The Independenta Shaunu Walkerju, ki se je z njim udeležil enega izmed predvolilnih shodov v Gruziji.

V Gruziji znova "prava opozicija"
A Ivanišvili, ki ima v nasprotju s Sakašvilijem raje ruske rublje kot ameriške dolarje, se ni ustavil le pri osvojitvi parlamenta. Napovedal je, da bo dejaven član parlamenta: "... leto, največ dve leti, nato pa bom postal dejaven član gruzijske družbe, ljudi bom podučil, kako naj volijo svoje politike in kako imajo svoje politike lahko pod nadzorom. Poskrbel bom tudi za svobodo medijev in pravo opozicijo."

Putinova marioneta
Kljub trditvam Združenega narodnega gibanja, da je Ivanišvili Putinova marioneta, so si njegove izjave glede ruskega predsednika nasprotujoče. Na eni strani trdi, da se s Sakašvilijem ne bi nikoli sestal: "Če bi Putin izvedel, da sem se sestal z njim, bi svoj posel v Rusiji končal naslednji dan." Na drugi strani pa je trdil, da je do Putina ravno tako kritičen, kot je do Sakašvilija.

"Rusijo sem zapustil, ko je na oblast znova prišel Putin. Ukvarjal sem se s psihoanalizo, in ko sem videl, kako premika roke, kakšne komplekse ima kot človek, me je vse skupaj prestrašilo. Doumel sem Putinovo psihologijo, ki me je prestrašila. Spoznal sem, da imam dovolj denarja, da lahko živim srečno in spokojno življenje, zato nisem hotel biti del tega sistema," je za The Independent dejal človek, ki ga je revija Forbes razglasila za 153. najbogatejšega človeka na svetu.

A zdi se, da imata Putin in Ivanišvili vendarle skupno točko – Sakašvilija. Med drugim je Vladimir Putin dejal, da si želi gruzijskega voditelja "obesiti za jajca". Prav tako pa je Ivanišvili, ki je ponosni lastnik zasebnega živalskega vrta in zavidljive zbirke umetniških del, dejal, da bo v svojem mandatu znova okrepil sodelovanje s Kremljem. Sakašvili je kot prozahodni voditelj z reformami želel "izbrisati rusko miselnost" in potrkati na vrata EU-ja.

Kot poroča BBC, je več polovica gruzijskega prebivalstva brez prave zaposlitve. Predvsem starejši in revnejši državljani se težko prebijajo skozi mesec, čutiti je tudi nostalgijo za Sovjetsko zvezo.

Gruzijske volitve je nadziralo približno 60.000 opazovalcev iz stotih gruzijskih in mednarodnih organizacij ter 15 držav. Mednarodni opazovalci so dejali, da so volitve kljub več incidentom na voliščih strezale mednarodnim standardom. Misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v Gruziji je priznala volitve kot svobodne in demokratične.

Nove sanje po volitvah v Gruziji