Petkova aretacija Salaha Abdeslama. Foto: AP
Petkova aretacija Salaha Abdeslama. Foto: AP

Najim Laachraoui (24), ki je še vedno na begu, je pod lažnim imenom Soufiane Kayal najel stanovanje v Auvelaisu v bližini mesta Namur v osrednji Belgiji, kjer so potekale priprave na teroristični napad. Isto lažno ime je uporabil tudi 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je bil na poti skupaj z napadalcem v pariških terorističnih napadih Salahom Abdeslamom in Mohamedom Belkaidom.

Preiskovalci domnevajo, da sta tako Laachraoui, ki je v Sirijo odpotoval februarja 2013, kot Belkaid tik pred pariškimi napadi govorila po telefonu z nekaterimi džihadisti, ki so nato v Parizu napadli koncertno prizorišče Bataclan, restavracije, bare in stadion Stade de France in ubili 130 ljudi.

Salaha Abdeslama (francoski državljan maroškega rodu, ki naj bi bil zadnji preživeli izmed napadalcev) je belgijska policija aretirala v petek. 35-letni Belkaid, alžirski državljan, je bil ubit v policijski operaciji v Bruslju dva dni prej. Eden izmed francoskih spletnih medijev je objavil posnetek njegove aretacije, na katerem so vidni pripadniki posebnih enot belgijske policije, ki so Abdeslama pričakali pred stanovanjem, v katerem se je skrival, in ga med pobegom ustrelili v nogo.

V medijih objavljena aretacija Slaha Abdeslama
V medijih objavljena aretacija Slaha Abdeslama