Razkuževanje v perujski prestolnici Limi. Foto: Reuters
Razkuževanje v perujski prestolnici Limi. Foto: Reuters
Ziko povezujejo z mikrocefalijo. Foto: Reuters
Pri WHO-ju so zaradi širjenja virusa Zika sklicali izredno srečanje. Foto: Reuters

Porast primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo in možgani, je verjetno posledica virusa Zika, zato ta predstavlaj globalno nevarnost za javno zdravje, je po kriznem srečanju predstavnikov WHO-ja in prizadetih držav ter mednarodnih strokovnjakov sporočila generalna direktorica WHO Margaret Chan.

Pojasnila je, da so se na srečanju strinjali, da "obstaja močan sum v vzročno povezanost okužbe z virusom Zika med nosečnostjo in mikrocefalijo, čeprav znanstveno ni dokazana". Vsi so se strinjali, da je treba nujno uskladiti mednarodna prizadevanja pri preiskavah in za boljše razumevanje tega odnosa. Izpostavila je, da pomeni povečano število obolenj z mikrocefalijo in druge nevrološke abnormalnosti v Latinski Ameriki "izreden dogodek in nevarnost za javno zdravje tudi drugod po svetu".

Kot prednostno nalogo je navedla zaščito nosečnic in njihovih še nerojenih otrok ter nadzor nad komarji, ki prenašajo virus. Nosečnicam svetuje, naj odložijo potovanja na območje, kjer je razširjen virus, nosečnicam, ki živijo na teh območjih, pa, da naj se posvetujejo z zdravnikom in se zaščitijo pred piki komarjev z repelenti. Prebivalkam ogroženih območij so oblasti pred dnevi svetovale celo, naj načrtovanje nosečnosti preložijo na leto 2018.

Zaskrbljujoči vzorci širjenja
Kot dodaten vzrok za zaskrbljenost so v WHO-ju izpostavili tudi vzorce širjenja, široko geografsko razširjenost vrste komarjev, ki prenašajo virus, to, da ni niti cepiva niti hitrih in zanesljivih diagnostičnih testov zanj, ter da ljudje na virus v novih državah, kamor se širi, niso imuni.

Simptomi okužbe z virusom Zika, ki ga prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes, so sicer relativno blagi, podobni gripi, je pa virus nevaren za nosečnice. Povezan naj bi bil tudi z nevrološkim sindromom Guillain-Barre.

Tigrasti komarji vrste Aedes prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z Ziko. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku.

Zaskrbljeni tudi v Riu
Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo, kjer so od oktobra lani zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3.500 domnevnih primerov. Ocenjujejo, da je okuženih 1,5 milijona ljudi. Zelo zaskrbljeni so tudi v Riu de Janeiru, ki letos gosti poletne olimpijske igre.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

WHO je sicer pod močnim pritiskom, da v boju proti Ziki hitro ukrepa, potem ko je priznal, da je bil pri odzivu na zadnjo epidemijo ebole v zahodni Afriki počasen.