Cepiva proti virusu Zika ni, zato so oblastem na voljo le zaščitni ukrepi proti komarjem, ki virus širijo. Foto: Reuters
Cepiva proti virusu Zika ni, zato so oblastem na voljo le zaščitni ukrepi proti komarjem, ki virus širijo. Foto: Reuters
ZDA in Brazilija v boj proti virusu Zika

Obama in Dilma Roussef sta v telefonskem pogovoru govorila o "skupnih skrbeh" zaradi širjenja virusa. "Voditelja sta se strinjala o pomembnosti skupnih naporov za izboljšanje znanja, napredek raziskav in pospešitev del za razvoj boljših cepiv in drugih tehnologij za nadzor virusa," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Bele hiše.

Iz kabineta brazilske predsednice so sporočili, da bo dvostranska skupina "gradila partnerstvo pri izdelavi cepiv". To partnerstvo bo osnovano na obstoječem sodelovanju med brazilskim inštitutom za biomedicinske raziskave Butantan in ameriškimi Nacionalnimi inštituti za zdravje pri razvoju cepiva proti mrzlici denga. Znanstveniki sicer opozarjajo, da bi lahko minilo več let, preden bi cepivo za virus Zika prišlo na tržišče.

Virus Zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oziroma plod. Povzročil naj bi mikrocefalijo, prirojeno napako pri razvoju lobanje novorojencih. To lahko povzroči možganske poškodbe. Povezave med virusom in mikrocefalijo sicer še niso potrjene.

Najbolj na udaru Brazilija, a virus se širi
Virus je doslej najhuje prizadel Brazilijo, ki je nanj opozorila že oktobra lani. Od takrat je bilo 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3.500 domnevnih primerov.

A virus se hitro širi po obeh Amerikah, pa tudi onstran Atlantskega oceana. Primere okužbe so potrdili po Latinski Ameriki, Evropi, ZDA in zdaj tudi v Kanadi. Po besedah kanadskega zdravstvenega ministra so dva primera ugotovili v provinci Britanska Kolumbija, še po enega pa v provincah Alberta in Quebec.

ZDA in Brazilija v boj proti virusu Zika