Premierji držav višegrajske četverice Evropsko unijo pozivajo k
Premierji držav višegrajske četverice Evropsko unijo pozivajo k "enakopravni obravnavi vseh članic", še naprej zavračajo kvote in zahtevajo več evropskih sredstev. Foto: Reuters
Mateusz Morawiecki
"Močna in integrirana Evropa mora biti osnovana na skupini suverenih držav članic, in ne na vedno bolj centralizirani federaciji, kar si želijo nekatere zahodne države," meni poljski premier Morawiecki. Foto: Reuters

"Evropa potrebuje nov načrt. Pogovarjati se moramo o zavezništvu svobodnih držav," je po konferenci dejal madžarski premier Viktor Orban. Poljski premier Mateusz Morawiecki je dodal, da mora biti "močna in integrirana Evropa osnovana na skupini suverenih držav članic, in ne na vedno bolj centralizirani federaciji, kar si želijo nekatere zahodne države".

Štiri države so se lani znašle pod drobnogledom evropskih institucij. Evropska komisija je proti Poljski zaradi spornih reform pravosodnega sistema predlagala sprožitev 7. člena pogodbe o EU-ju, ki članici zaradi sistematičnih kršitev temeljnih evropskih načel začasno odvzame glasovalne pravice. Proti Madžarski, Poljski in Češki je komisija zaradi nasprotovanja prebežniškim kvotam in sprejemu beguncev sprožila tožbo na Sodišču EU-ja.

"Evropske institucije bi morale vse članice obravnavati enako in delovati izključno v okviru svojih pristojnosti. Spoštovati bi morale pravico držav članic do izvedbe domačih reform," so v skupni izjavi za javnost zapisale vlade držav. Glede migracij so Evropo pozvale, naj se osredotoči na "učinkovito zaščito zunanjih meja, ne pa na obvezne kvote, ki ne delujejo in so že razdelile Evropo". "Zavračam vse kritike na naš račun samo zato, ker imamo drugačno mnenje glede kvot. Nismo črne ovce," je dejal slovaški premier Robert Fico.

EU razporeja proračunska sredstva
Premierji so EU še pozvali, naj ohrani evropska sredstva za kmetijstvo in razvoj revnejših držav, s čimer bi nekdaj komunističnim državam omogočili, da bi dohitele bogatejše države z zahoda Evrope. Bruselj pri načrtovanju evropskega proračuna za obdobje med letoma 2021-2027 sicer poudarja spoštovanje pravne države, veliko sredstev pa namerava nameniti migracijam.

"Razpravljamo o pogojih, ki jih morajo članice izpolniti, da prejmejo sredstva evropskih davkoplačevalcev," je iz Sofije sporočila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova in dodala, da bo med njimi delujoč sistem neodvisnega sodstva.