Ruski predsednik bo na tiskovni konferenci odgovarjal na vprašanja več sto novinarjev iz Rusije in vsega sveta. Foto: Reuters
Ruski predsednik bo na tiskovni konferenci odgovarjal na vprašanja več sto novinarjev iz Rusije in vsega sveta. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik vsako leto ob koncu leta tradicionalno priredi veliko tiskovno konferenco, kjer več ur odgovarja na vprašanja več sto ruskih in tujih novinarjev. Foto: Reuters
Moskva
Padec rublja predstavlja največjo krizo v Rusiji v zadnjih 15 letih, ko je na oblasti Vladimir Putin. Foto: Reuters
Putin odgovarjal na vprašanja novinarjev

Na svoji tradicionalni veliki tiskovni konferenci ob koncu leta se predsednik Putin ni mogel izogniti padajočemu tečaju rublja. "Prepričan sem, da centralna banka in vlada sprejemata prave ukrepe," je povedal Putin in priznal, da bi lahko centralna banka ob prvih znakih težav ukrepala hitreje. Dodal je, da imajo dovolj sredstev, da bodo obdržali stabilno gospodarstvo in da ne bodo porabili tujih rezerv za podporo rublju, ter da trenutna obrestna mera ne bo držala ves čas gospodarske krize. Zagotovil je tudi, da se bo tečaj rublja stabiliziral.

Putin je izrazil prepričanje, da bi lahko ruske gospodarske težave trajale dve leti. "Ne verjamem, da lahko trenutnim razmeram rečemo kriza - lahko jim rečemo, kar hočete," je povedal Putin in priznal, da bo treba, če se bodo ruske težave nadaljevale, zmanjšati socialne izdatke in prihodnjo rast. "A naše gospodarstvo se bo izvilo iz krize. Kako dolgo bo trajala? Mogoče dve leti, ampak potem je rast neizogibna," je dodal.

"Rusija mora izbrati novo pot"
Ob tem je Putin še povedal, da mora Rusija izkoristiti priložnost in predrugačiti svoje gospodarstvo ter ga zaščititi pred zunanjimi dejavniki in pretresi. "Trenutne razmere nas vlečejo naprej, nas bodo naredile bolj učinkovite in nas preusmerile na bolj inovativno razvojno pot," je povedal Putin. Rusiji je za letošnje leto napovedal 0,6-odstotno gospodarsko rast.

Za krizo v Rusiji je okrivil zunanje dejavnike, predvsem nižje cene nafte. Ob tem je obljubil zmanjšanje odvisnosti ruskega proračuna od naftnih prihodkov. "Sicer zadeva ne bo funkcionirala," je povedal, ob tem pa zanikal, da bi bile za krizo krive zahodne sankcije zaradi dogajanja v Ukrajini. "25 odstotkov, morda 30 odstotkov je zaradi sankcij," je dejal.

Povedal je še, da ruski obrat v Azijo ni bila posledica trenutnega dogajanja, ampak dolgo načrtovana poteza. Prepričan je, da bo nova plinska pot do Kitajske koristila obema državama.

Najhujša kriza v Rusiji v zadnjih 15 letih
Rusija se trenutno spopada z najhujšo gospodarsko krizo v 15 letih, odkar je na oblasti Vladimir Putin. Zadnje dni je namreč ruski rubelj doživel zgodovinski padec vrednosti, od začetka leta pa je izgubil že 50 odstotkov vrednosti v odnosu do ameriškega dolarja. Strmoglavljenje nacionalne valute je posledica pritiska sankcij Evropske unije in ZDA zaradi vloge Moskve v ukrajinski krizi ter cenejše nafte.

V ponedeljek je skušala ruska centralna banka padec ublažiti z izrednim zvišanjem ključne obrestne mere, a je kljub temu rubelj v torek izgubil še slabih 20 odstotkov vrednosti. V sredo se je v reševanje vključilo še finančno ministrstvo, ki je začelo prodajati tuje valute, zato se je rubelj nekoliko okrepil. A kriza še zdaleč ni končana.

Putin tudi o Ukrajini in energetiki
Putin se je dotaknil tudi krize v Ukrajini in dejal, da bi morali krizo rešiti kar se da hitro ter da cilj Moskve ostaja ponovna vzpostavitev politične enotnosti v Ukrajini. Ob tem je Kijev opozoril, da mora spoštovati vse svoje regije, če želi mir v državi, in dejal, da ukrajinska vlada nad ruske separatiste na vzhodu Ukrajine ne bi smela poslati oboroženih sil. Konkretnemu vprašanju ukrajinskega novinarja o tem, koliko ruskih vojakov se bojuje na strani separatistov, se je izognil in povedal samo, da se na vzhodu Ukrajine bojujejo ruski prostovoljci, ne pa plačanci, saj ne prejemajo denarja. Vlado v Kijevu in upornike je pozval, naj še pred božičem izmenjajo ujetnike.

Zahod je obtožil, da ustvarja nove delitve in zid v Evropi ter da se obnaša kot imperij, ki druge obravnava kot svoje vazale. "Gre za virtualni zid, ki ga že gradijo," je povedal o konfliktnem vzdušju med Rusijo in Zahodom in Zahod obtožil, da ustvarja nove delitve v Evropi s širjenjem zveze Nato proti vzhodu po padcu Berlinskega zidu. Ne glede na to, kaj dela Rusija, vedno naleti na nasprotovanje Zahoda, je povedal Putin in dodal: "Vedno bodo skušali medveda dati v okove. Morda bi ga morali pustiti pri miru. Mi samo branimo svojo suverenost in neodvisnost."

Na koncu je Putin povedal še, da je ruska stabilnost mogoča le, če ima podporo ruskega ljudstva, in da to podporo čuti. "Stabilnost temelji na - in ni močnejše baze - podpori ruskega ljudstva. In takšno podporo naše domače in tuje politike čutim," je še dodal.

Putin odgovarjal na vprašanja novinarjev