Vrh G7 bo potekal do nedelje. Foto: Reuters
Vrh G7 bo potekal do nedelje. Foto: Reuters

Voditelji v izjavi poudarjajo, da "pravičnega miru ni mogoče uresničiti brez popolnega in brezpogojnega umika ruskih sil in vojaške opreme, to pa mora biti vključeno v kateri koli poziv k miru".

Zatrjujejo še, da njihova podpora Ukrajini ne bo pojenjala, države pa da bi morale "stopiti skupaj proti ruski nezakoniti, neopravičljivi in neizzvani vojni agresije nad Ukrajino". Zagotovili so tako nadaljnjo finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo Ukrajini, dokler bo ta potrebna.

Obenem pa so napovedali nove sankcije in ukrepe, ki bi zadali škodo Rusiji in tistim, ki podpirajo njeno vojno delovanje. Z njimi nameravajo Rusiji odvzeti "tehnologijo G7, industrijsko opremo in storitve, ki podpirajo njen vojni stroj". Da bi zmanjšali prihodke, ki jih Rusija dobiva iz izvoza diamantov, bodo poleg tega "še naprej tesno sodelovali za omejevanje trgovine in uporabe diamantov, ki jih izkopljejo, obdelajo ali proizvedejo v Rusiji".

Ruski izvoz diamantov je sicer vreden več milijard evrov, doslej pa zahodne države vanj še niso posegle.

V izjavi, objavljeni v mestu, kjer je bila leta 1945 odvržena prva atomska bomba, uporabljena v vojni, so voditelji še posvarili Rusijo, da je že sama grožnja z jedrskim orožjem nesprejemljiva.

Vojna v Ukrajini je glavna tema srečanja voditeljev držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav – Kanade, Francije, Nemčije, Združenega kraljestva, Italije, ZDA, Japonske – in EU-ja, ki so se zbrali v Hirošimi. Tam se bodo do nedelje posvetili še nekaj drugim temam, med drugim odnosom s Kitajsko.

V Hirošimi se je začelo tridnevno zasedanje skupine G7

Zelenski prihaja v Hirošimo

Čeprav naj bi glede na prve napovedi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na vrhu prisostvoval po videopovezavi, je več virov potrdilo, da bo odpotoval na Japonsko in se osebno udeležil vrha. Kot je povedal ukrajinski varnostni predstavnik, naj bi Zelenski na Japonsko prispel v soboto zvečer in se vrha udeležil v nedeljo, ko bo potekal tretji in tudi zadnji dan srečanja.

"Tam se bo odločalo o zelo pomembnih stvareh in zato je navzočnost našega predsednika absolutno bistvena za obrambo naših interesov," je sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov.

Voditelji držav skupine bodo obravnavali številne teme, od energetike do umetne inteligence. Foto: Reuters
Voditelji držav skupine bodo obravnavali številne teme, od energetike do umetne inteligence. Foto: Reuters

Izjava o jedrskem razoroževanju

V kontekstu odnosov s Kitajsko naj bi voditelji izrazili enotnost glede vprašanja Tajvana in razpravljali o tem, kako zmanjšati odvisnost dobavnih verig od Kitajske, ne da bi pri tem dodatno zaostrili odnose s Pekingom.

Po pričakovanjih bodo voditelji ob koncu vrha med drugim sprejeli izjavo o jedrskem razoroževanju. V okviru tega je japonski premier Fumio Kišida za kraj srečanja izbral Hirošimo, simbol tega, kar jedrsko orožje lahko povzroči.

Tokratni vrh G7 poteka v razširjeni sestavi, saj si Japonska prizadeva povečati vpliv bloka v državah v razvoju. Med udeleženci bodo tudi predstavniki Brazilije, Indije, Komorov, Cookovih otokov, Indonezije, Vietnama, Avstralije in Južne Koreje.

Voditelji G7 so položili cvetje v spomin žrtvam ameriškega jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki. Foto: Reuters
Voditelji G7 so položili cvetje v spomin žrtvam ameriškega jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki. Foto: Reuters