Na območju Gaze že šesti dan poteka izraelska vojaška operacija
Na območju Gaze že šesti dan poteka izraelska vojaška operacija "Steber obrambe", s katero želi Izrael zajeziti raketne napade palestinskih gibanj. V obračunu IDF-a, Hamasa, Džihada in PFLP-ja so največja žrtev palestinski civilisti. Foto: EPA

Hamasov komentar o premirju, po katerem naj bi Izrael prosil zanj, je tako točen, kot so trditve o sestrelitvi lovca F-15 ali o napadu na kneset.

Odziv na Hamasovo trditev, da je Netanjahu zaprosil za premirje.
Gaza
Izraelska vojska je ponoči napadla kar 80 ciljev v Gazi. Foto: Reuters
Izrael
Izraelska vojska na meji z Gazo. Foto: Reuters
Šesti dan napadov Izraela na Gazo
Siloviti napadi na Gazo

"Kdor je začel vojno, jo mora tudi končati," je dejal vrhovni voditelj Hamasa Kaled Mašal v govoru v Kairu. Mašal je zatrdil, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu prek egiptovskih posrednikov zaprosil za premirje, v povezavi s tem pa je še navrgel: "Orožja odpora so presenetila sovražnika."

Izrael je še pred iztekom novinarske konference zanikal Mašalove trditve, da je Netanjahu zaprosil za premirje. "Hamasov komentar o premirju, po katerem naj bi Izrael prosil zanj, je tako točen, kot so trditve o sestrelitvi lovca F-15 ali o napadu na kneset," je bil komentar predstavnika vlade v Jeruzalemu.

Premirje bo, samo kdaj?
Medtem si urad egiptovskega predsednika Mohameda Mursija že ves dan intenzivno prizadeva za sklenitev premirja, ki naj bi po trditvah uradnega Kaira bil le vprašanje ur.

Mašal, ki že od leta 2004 vodi Hamas, je še pozval h koncu sporov med samimi Palestinci, ob tem pa tujino, medije in aktiviste pozval, naj razkrijejo svetu izraelske zločine med najnovejšo ofenzivo "Steber obrambe", s katero želi IDF uničiti sposobnost Hamasa in drugih skupin v Gazi, da z raketami obstreljuje Izrael.

Pripravljeni na premirje in tudi vojno
Hamas si po Mašalovem zatrjevanju ne želi stopnjevanja spopada in se noče zaplesti v kopenski spopad, a so na to možnost vsaj tako pripravljeni kot leta 2009 med operacijo "Cast Lead". Po Mašalovem mnenju je premierje povsem mogoče tako kot kopenski spopad.

Novi napadi po krvavi nedelji
Nedelja je bila najbolj krvav dan v operaciji Steber obrambe, Izrael se je osredotočil na bombardiranje domov pripadnikov Hamasa. V zračnem napadu na vozilo na območju Gaze so umrli najmanj trije ljudje. Napadi se nadaljujejo tudi v ponedeljek, ko je v Gazi umrlo najmanj devet ljudi.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, poroča, da je s ponedeljkovimi žrtvami umrlo že sto ljudi, med njimi 24 otrok in 10 žensk. Hamasovi uradniki pri moških žrtvah ne razlikujejo med borci in civilisti. Po navedbah ministrstva je bilo v šestih dneh bombardiranja iz zraka in iz morja ranjenih še okoli 580 ljudi, med njimi 260 otrok in 140 žensk. Izrael medtem poroča o 3 smrtnih žrtvah in okoli 60 ranjenih, ki so bili žrtve raket izstreljenih območja Gaze.

Palestinski mediji poročajo, da so med zadnjimi smrtnimi žrtvami dva kmeta, trije družinski člani, ki so bili v avtomobilu, ki ga je zadela raketa, še štiri osebe, med njimi petletni otrok, pa so umrle, ko je bila zadeta njihova hiša. En izstrelek je zadel tudi sedež Hamasove policije, obstreljevanje pa je potekalo tako s kopnega kot z izraelskih vojnih ladij. Dobrodelna organizacija Save the Children opozarja, da družinam v Gazi, ki so ujete v svojih domovih, zmanjkuje hrane in vode, večino časa so tudi brez električne energije.

Hamas odgovarja z raketami
V izraelskih mestih, ki obkrožajo Gazo, je bilo v noči na ponedeljek pretežno mirno. Davi so sicer v izraelskih krajih, ki ležijo najbliže Gazi, razglasili zračni alarm. Skrajni Palestinci so od pretekle srede na Izrael izstrelili okoli tisoč raket, pri tem so bili ubiti trije ljudje, več jih je bilo ranjenih.

Namestnik izraelskega zunanjega ministra Daniel Ajalon je za izraelsko televizijo izjavil, da je glavna izraelska zahteva "celovita zaustavitev raketnih napadov", v okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je treba tudi poskrbeti, da se Hamas po koncu zadnjega vala nasilja ne bo znova oborožil.

Hamas za prekinitev ognja zahteva zaustavitev izraelskih napadov na območje Gaze in ciljanih ubojev ter odpravo blokade palestinskih območij.

Ban prišel v Egipt
K prekinitvi ognja je na poti v Kairo pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. "Obe strani pozivam, naj pod okriljem Egipta čim prej skleneta dogovor o prekinitvi spopadov," je dejal Ban, ki naj bi se v Kairu srečal z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem. Slednji je dejal, da je egiptovska vlada v stiku z Izraelom in Palestinci ter da obstajajo nekateri kazalniki, da bi lahko kmalu dosegli dogovor o prekinitvi ognja.

Netanjahu pripravljen razširiti operacijo
Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozval k mirnim demonstracijam proti izraelski vojaški ofenzivi. "Pozivam Palestince, naj okrepijo mirne demonstracije na ulicah proti izraelski agresiji na območju Gaze," je na srečanju s palestinskim vodstvom dejal Abas. Hkrati je pozval k takojšnjemu srečanju voditeljev Palestinske osvobodilne organizacije, Hamasa in Islamskega džihada.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v nedeljo dejal, da je pripravljen še razširiti operacijo, saj je državni vrh odobril vpoklic do 75.000 vojaških rezervistov.

Fotografije obleganja Gaze in priprav izraelskih vojakov si oglejte v galeriji.

Hamasov komentar o premirju, po katerem naj bi Izrael prosil zanj, je tako točen, kot so trditve o sestrelitvi lovca F-15 ali o napadu na kneset.

Odziv na Hamasovo trditev, da je Netanjahu zaprosil za premirje.
Šesti dan napadov Izraela na Gazo
Siloviti napadi na Gazo