V Diyarbakirju se je zbralo na tisoče Kurdov, ki so nosili kurdske zastave in podobe Öcalana. Foto: EPA
V Diyarbakirju se je zbralo na tisoče Kurdov, ki so nosili kurdske zastave in podobe Öcalana. Foto: EPA
Diyarbakir
Še pred nekaj meseci bi bilo nepredstavljivo, da bi nacionalna televizija prenašala shod, na katerem so plapolale kurdske zastave. Foto: EPA
Zaprti Öcalan poziva k premirju

Öcalan, ki je že 14 let v turškem zaporu, je že v začetku tedna napovedal, da želi ponuditi rešitev za razorožitev. Njegov predlog naj bi temeljil na vojaških in političnih vidikih rešitve kurdskega vprašanja. "Naš cilj je demokratizacija celotne Turčije," je zapisal v izjavi, ki so jo pred okoli sto tisoč ljudmi v mestu Diyarbakir prebrali predstavniki kurdske stranke BDP.

"Napočil je čas, da orožje obmolkne in spregovorijo ideje. Vsi imamo veliko odgovornost za demokratizacijo in sobivanje narodnih skupin ter življenja na temelju svobode in enakopravnosti. Napočil je čas za enotnost in sodelovanje, ne konflikte," je še dejal vodja PKK-ja, ki je od leta 1999 zaprt na enem izmed otokov Marmarskega morja.

V skladu z Öcalanovim pozivom se bodo kurdski borci umaknili v svoja oporišča na severu Iraka, ki ga uporabljajo za odskočno desko za napade na turško ozemlje, medtem ko so nenehna tarča turškega vojaškega letalstva.

PKK, ki ga Evropska unija, ZDA in Turčija uvrščajo med teroristične organizacije, je leta 1984 začel boj za neodvisno kurdsko državi na jugovzhodu Turčije, od takrat pa omilil zahteve na politično avtonomijo in več kulturnih pravic na območjih, kjer je bil dolgo prepovedan kurdski jezik.

"Prihaja do strateškega premika. Kurdsko osvobodilno gibanje se od oborožene kampanje premika h kulturni. In PKK to sprejema," je dejal poslanec Ertugrul Kurkcu iz prokurdske stranke BDP.

Še dolga pot
Po več kot desetletju odsotnosti z bojišča je Öcalan prejšnji teden od svojih poveljnikov na terenu dobil privolitev za prekinitev kljub nekaj skepticizma v njihovih vrstah glede mirovnega procesa.

Morebiten dogovor turških oblasti in kurdskih upornikov je že začel povzročati skrbi turškim nacionalistom, ki se bojijo, da se bodo znova pojavile zahteve po neodvisnosti.

"PKK izziva državo in to je kazanje mišic. Na mestu turške republike se tlakuje pot do oblikovanja federativne neodvisne kurdske države," je dejal Ozcan Yeniceri iz glavne turške nacionalistične opozicije stranke MHP.

Če premirje zdrži, je vseeno še dolga pot do razorožitve in reintegracije kurdskih borcev. Neznana in negotova je tudi usoda Öcalana, a vsakemu koraku za njegovo izpustitev bodo verjetno nasprotovali nacionalisti, ki jih je strah za enotnost Turčije.

Turški premier Tayyip Erdogan je Öcalanov poziv k premirju označil za pozitiven korak, a opozoril, da bo najpomembnejši del implementacija tega.

Zaprti Öcalan poziva k premirju