V novih pravilnikih nosečnost ni več omenjena. Foto: EPA
V novih pravilnikih nosečnost ni več omenjena. Foto: EPA

Pravilnik, ki je predvideval omenjene sankcije, je novembra uvedel poveljnik ameriških sil na severu Iraka Anthony Cucolo, od takrat pa je dvignil mnogo prahu, zato so se ga zdaj odločili ukiniti.

Cucolo, ki vodi 22.000 vojakov na severu te nemirne države, je pojasnil, da je bil cilj omenjenega pravilnika "storiti vse, kar je mogoče za ohranitev bojnih enot, saj predstavlja odhod enega vojaka z vojnega območja pred predvidenim časom oviro za celotno ekipo". Ameriška vojska vodi politiko, po kateri noseče vojakinje v misijah na vojnih območjih takoj pošljejo nazaj v domovino.

Skrajni ukrep: vojaško sodišče
Po pravilniku so nosečo vojakinjo lahko doletele blage administrativne kazni, obstajala pa je tudi možnost privedbe pred vojaško sodišče, čeprav je Cucolo poudaril, da te možnosti nikoli ni nameraval uporabiti.

Zaradi teh spornih pravil so bili od novembra trije moški in štiri ženske vojakinje deležni sankcij, ki pa so bile omejene na pisne opomine. Pentagon je dal jasno vedeti, da ima poveljnik pravico uvesti tovrstna pravila za vojake, ki jim poveljuje.

Spomnimo, večnacionalne sile, ki so leta 2003 vdrle v Irak, se bodo s 1. 1. 2010 preimenovale v Ameriške sile v Iraku, saj jih bodo sestavljali le še vojaki iz ZDA.