Združeno kraljestvo je trden zaveznik Ukrajine vse od začetka ruske invazije v to državo februarja lani. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo je trden zaveznik Ukrajine vse od začetka ruske invazije v to državo februarja lani. Foto: Reuters

Cameron je za prvi obisk v tujino izbral Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Na ta način je želel poudariti neomajno podporo Londona Kijevu.

"S tem obiskom želim zagotoviti, da vam bomo še naprej nudili moralno in diplomatsko, predvsem pa vojaško podporo, ki jo boste potrebovali ne le letos in prihodnje leto, ampak kolikor dolgo bo treba," je dejal nekdanji britanski premier, ki je bil v ponedeljek imenovan za vodjo britanske diplomacije. Ob tem je zatrdil, da si bo prizadeval, da zavezniki Ukrajino ohranijo v središču svojih prizadevanj.

Zelenski je namreč predtem dejal, da je kriza na Bližnjem vzhodu odvrnila pozornost svetovne javnosti stran od vojne v Ukrajini, ki poteka že 21 mesecev. "Svet ni več tako pozoren na dogajanje na bojiščih v Ukrajini, ta deljena pozornost pa nam resnično ne pomaga," je dejal Zelenski.

Zelenski je sporočil, da sta se pogovarjala o dobavi orožja za ukrajinske sile, krepitvi zračne obrambe ter zaščiti civilistov in kritične infrastrukture.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da se je Cameron pogovarjal o vprašanjih, povezanih z oborožitvijo, proizvodnjo orožja in varnostjo v Črnem morju.

Ukrajinski vojak gleda čez reko Dneper. Foto: AP
Ukrajinski vojak gleda čez reko Dneper. Foto: AP

Na levem bregu Dnepra več ukrajinskih skupin

Ukrajinska vojska je sicer sporočila, da so njene enote prečkale mogočno reko Dneper v pokrajini Herson na jugu države. Na levi (vzhodni) breg reke je uspelo priti nekaj manjšim skupinam, ki so si nato utrdile položaje.

To so v sredo priznali tudi v Moskvi, kjer so zatrdili, da so na to območje poslali več enot, da bi ustavili ukrajinske vojake. Vladimir Saldo, guverner dela oblasti Herson, ki je pod ruskim nadzorom, je dejal, da so ukrajinske sile res prečkale reko, vendar so pri tem imele velike izgube. Številni ruski mediji so sicer že pred dnevi objavili novice o umiku ruskih sil z nekaterih položajev na vzhodnem bregu Dnepra, a so jih kmalu zatem umaknili.

Tiskovna predstavnica južnega vojaškega poveljstva Ukrajine Natalija Humenjuk pa je bojno črto pri reki opisala kot "precej spremenljivo". "Izvajamo pritisk na območju, velikem od tri do osem kilometrov vzdolž reke," je dejala in dodala: "Za zdaj drugega ne bomo povedali, da bomo lahko pozneje poročali o velikih uspehih."

Rusija je večji del ukrajinske pokrajine Herson zasedla kmalu po začetku invazije februarja lani. Njeno glavno mesto je nadzirala do novembra lani, ko so se ruske sile ob napredovanju ukrajinske vojske umaknile na vzhodno stran reke. Ukrajina je večkrat poskušala prečkati reko in tam vzpostaviti mostišče, ki bi njenim silam omogočilo prenos oklepnih vozil in sistemov zračne obrambe čez reko.

Predstavnik Kijeva Andrij Jermak je ob tem dejal, da se ukrajinska protiofenziva, ki se je začela junija, "razvija" in da Kijev "ve, kako doseči zmago".

Na vzhodu Ukrajine pa je vodja vojaške uprave v mestu Avdijivka dejal, da je to mesto na vzhodu države, ki je pod ukrajinskim nadzorom, zaradi mesec dni trajajočih neprestanih ruskih napadov popolnoma uničeno. Izmed 32.000 prebivalcev, kolikor jih je v mestu živelo pred vojno, je zdaj ostalo manj kot 1500 prebivalcev.

Zelenski trdi tudi, da so ukrajinske sile dosegle preboj na Črnem morju in prisilile rusko mornarico, da se umakne v vzhodnem delu morja.