Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija bi lahko ob prvi obletnici začetka vojne izvedla nov "simbolični" napad, a njene sile vojaško na to niso zares pripravljene, trdi Reznikov. "Kljub vsemu pričakujemo februarja rusko ofenzivo – zgolj kot simbolično potezo, ne z vidika vojaške logike. Ker vsi njihovi viri niso nared. Ampak ofenzivo bodo vseeno izvedli," je dejal.

Reznikov je še dejal, da bo Rusija ofenzivo najverjetneje začela na vzhodu, kjer skuša Kijev zasesti celoten Donbas, ali pa na jugu, kjer si želi razširiti svoj koridor do Krima.

Obrambni minister ocenjuje, da ima Rusija po beloruskih vojaških oporiščih 12.000 vojakov, kar naj ne bi bilo dovolj za večji napad na severu.

V nedeljo zvečer je zaveznik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega David Arakhamia, vodja bloka Zelenskega v parlamentu, sporočil, da bodo Reznikova premestili na drug položaj, novi obrambni minister pa naj bi postal Kirilo Budanov, vodja vojaške obveščevalne agencije. Ob tem ni sporočil, kdaj natančno naj bi se zgodila zamenjava. Reznikov se na navedbe še ni odzval. "Vojna zahteva spremembe v kadrovski politiki," je na Telegramu sporočil Arakhamia. "Čas in okoliščine zahtevajo okrepitev in regrupiranje. To se dogaja zdaj in se bo tudi v prihodnje. Sovražnik se pripravlja na ofenzivo. Mi se pripravljamo na obrambo, da povrnemo, kar je naše."

Scholz: Zahodno orožje se ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje

Nemški kancler Olaf Scholz pa je v pogovoru za Bild am Sonntag dejal, da se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim strinjata, da se orožje, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod, ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje.

Potem ko je nekdanji britanski premier Johnson dejal, da mu je Putin grozil z raketnim napadom, je Scholz (na sliki) dejal, da njemu ali Nemčiji ruski predsednik ni grozil. Foto: EPA
Potem ko je nekdanji britanski premier Johnson dejal, da mu je Putin grozil z raketnim napadom, je Scholz (na sliki) dejal, da njemu ali Nemčiji ruski predsednik ni grozil. Foto: EPA

"Glede tega obstaja soglasje," je dejal Scholz, ki je tudi vnovič zavrnil pomisleke, da bi lahko Nemčija zaradi nedavne odločitve, da Ukrajini dobavi tanke leopard, postala aktivna stran v vojni z Rusijo.

"Skupaj z zavezniki Ukrajini pošiljamo tanke, da se bo lahko branila sama. Skrbno smo pretehtali vsako pošiljko orožja (Ukrajini) in jo tesno uskladili z zavezniki, predvsem z Združenimi državami Amerike," je dejal.

"Ta skupni pristop preprečuje stopnjevanje vojne," je poudaril nemški kancler, ki je bil sicer deležen številnih kritik zaradi svoje prvotne zadržanosti pri pošiljanju leopardov Ukrajini.

Scholz je med drugim tudi poudaril, da je v telefonskih pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom vedno "zelo jasno" povedal, da je Rusija edina odgovorna za vojno v Ukrajini, ki jo je Moskva začela pred skoraj letom dni.

Glede Putinove izjave, da bodo nemški tanki znova ogrožali Rusijo, pa je dejal: "Njegove besede so del vrste absurdnih zgodovinskih primerjav, s katerimi upravičuje svoj napad na Ukrajino. Toda te vojne ni mogoče upravičiti z ničimer. Rusija vodi neusmiljeno vojno proti Ukrajini."

Scholz: Putin ni grozil Nemčiji

Nemški kancler je v pogovoru še dodal, da v telefonskih pogovorih Putin njemu ali Nemčiji ni grozil. Nekdanji britanski premier Boris Johnson je namreč za BBC dejal, da mu je Putin grozil z raketnim napadom. Moskva je Johnsonovo izjavo označila za laž.

Tudi Reznikov je danes zatrdil, da Ukrajina ne bo uporabila orožja dolgega dosega, ki so ga obljubile zahodne države, za napade na cilje v Rusiji, ampak le proti ruskim ciljem na zasedenem ukrajinskem ozemlju.

"Našim partnerjem vedno povemo, da se zavezujemo, da ne bomo uporabljali orožja tujih partnerjev proti ozemlju Rusije, ampak le proti njihovim enotam na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine z namenom ponovne osvojitve našega ozemlja," je dejal Reznikov.

ZDA so v petek sporočile, da bodo Ukrajini poslale dodatno vojaško pomoč v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev, ki vključuje strelivo za raketne sisteme himars, oklepnike in protizračno obrambo. V okviru te pomoči so tudi rakete daljšega dosega za sisteme himars.

Te rakete ukrajinskim silam omogočajo, da napadejo cilje v pokrajinah Donbas, Zaporožje in Herson, ki so jih zasedle ruske sile, pa tudi cilje na severnem delu polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. Zahodne države skrbi, da bi to lahko vodilo v nevarno stopnjevanje konflikta.

Moskva: Ukrajina načrtuje operacijo pod pretvezo

Rusko obrambno ministrstvo pa je Ukrajino obtožilo, da načrtuje razstrelitev več stavb v vzhodnem ukrajinskem mestu Kramatorsk, nato pa obtožiti Moskvo vojnih zločinov in pobijanja civilistov.

Napade naj bi Kijev izkoristil za izvajanje pritiska na zahodne vlade, da okrepijo pošiljke orožja v državo. Dokazov za svojo tezo Kremelj ni predložil.

Moskva zanika, da bi v svoji "posebni operaciji", ki jo izvaja v Ukrajini, napadala civiliste.

Bahmut. Foto: EPA
Bahmut. Foto: EPA

V Bahmutu potekajo srditi spopadi

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da v severnem delu ukrajinskega mesta Bahmut potekajo srditi spopadi. Ruske sile več tednov poskušajo zasesti to mesto na vzhodu Ukrajine.

Borci Wagnerja se "bojujejo za vsako ulico, vsako hišo, vsako stopnišče", je dejal. Ukrajinske sile se po njegovih besedah ne umikajo.

Ruske sile si prizadevajo obkoliti in zasesti Bahmut, pri čemer napredujejo počasi in ob velikih izgubah.

Po neuradnih podatkih britanskih vojaških strokovnjakov je Bahmut vse bolj obkoljen z ruskimi vojaki. To je razvidno iz obveščevalnih podatkov o vojni v Ukrajini, ki jih je danes objavilo obrambno ministrstvo v Londonu.

Glede na poročilo sta dve najpomembnejši cesti do mesta zdaj neposredno ogroženi zaradi ruskega obstreljevanja, še eno cesto pa nadzorujejo plačanci skupine Wagner. "Čeprav imajo ukrajinske enote več alternativnih kopenskih poti za oskrbo, je Bahmut vse bolj izoliran," so zapisali v izjavi.

Tudi ukrajinska vojska sporoča, da za mesto potekajo hudi spopadi. Ukrajinske sile naj bi odbile ruske napade, vendar pa so po nekaterih poročilih vse bolj izolirane.

Zelenski je pozdravil začetek usposabljanja ukrajinskih vojakov v britanskih tankih challenger 2, ki jih je Kijevu zagotovila britanska vlada.
Zelenski je pozdravil začetek usposabljanja ukrajinskih vojakov v britanskih tankih challenger 2, ki jih je Kijevu zagotovila britanska vlada. "To je dobro vozilo in bo resna okrepitev na bojišču," je dejal Zelenski in se zahvalil Združenemu kraljestvu za vojaško pomoč. Na sliki tank challenger 2 v Iraku. Foto: Reuters

Ruske enote napadajo tudi Avdijivko, Liman in Novopavliv, je sporočil generalštab ukrajinske vojske, ki ga povzemajo ukrajinski mediji. Kot so navedli, je ukrajinska vojska odbila napade blizu devetih krajev na območju.

"Ta teden so se ruske okupacijske sile močno usmerile v preboj naše obrambe in obkolile Bahmut ter sprožile močno ofenzivo na območju Limana," je v soboto sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar.

Zelenski je v soboto v večernem videonagovoru priznal, da so razmere na bojišču težke, pri čemer je izrazil prepričanje, da bodo Ukrajinci v vojni, ki jo je Rusija začela pred skoraj enim letom, na koncu zmagali, tudi ob vojaški pomoči zahodnih držav.

Rusija po njegovih besedah "usmerja vse več svojih sil v zlom naše obrambe", je dejal. "Zdaj je zelo težko v Bahmutu, Vugledarju, Limanu in na drugih območjih," je dejal.

Mesto je močno poškodovano zaradi večmesečnega topniškega obstreljevanja, in če bi ga pa Rusija zasedla, bi bil to njen najpomembnejši strateški uspeh od poletja.

Raketa zadela stanovanjsko stavbo v Harkovu

Guverner severovzhodne oblasti Harkov Oleg Sinegubov je sporočil, da sta središče mesta Harkov zadeli dve ruski raketi, pri čemer je ena zadela stanovanjsko stavbo. Umrli so trije ljudje, je dodal. Reuters poroča, da ni mogel neodvisno preveriti teh trditev.