Tako kot številna mesta na vzhodu Ukrajine je tudi Avdijivka povsem uničena. Foto: Reuters
Tako kot številna mesta na vzhodu Ukrajine je tudi Avdijivka povsem uničena. Foto: Reuters

V zadnjih dveh tednih se ruske sile osredotočajo na zavzetje Avdijivke v pokrajini Doneck, kjer so po besedah tiskovnega predstavnika južnega poveljstva ukrajinskih sil Oleksandra Štupuna v zadnjih šestih dneh imele 2500 mrtvih in ranjenih.

"To je veliko tudi za Rusijo, če upoštevamo, da ji ni mar za svoje ljudi," je dejal Štupun in pojasnil, da se ruske sile zanašajo na pehoto z uporabo majhnih jurišnih skupin, ki štejejo od 30 do 40 vojakov.

"Sovražnik se poskuša premakniti naprej, nato pa ga premagamo nazaj," je na televiziji povedal Štupun. "Torej nikakor ne morete govoriti o nekakšni fiksni situaciji. Hudi boji se nadaljujejo, čeprav se je dejavnost nekoliko umirila. Sovražnik gre skozi nekakšno pregrupiranje," je še pojasnil.

Pred vojno sta v Avdijivki delovali velika koksarna in kemična tovarna. Foto: Reuters
Pred vojno sta v Avdijivki delovali velika koksarna in kemična tovarna. Foto: Reuters

Vodja vojaške uprave Avdijivke Vitalij Barabaš je dejal, da so se ruske sile skušale prebiti s severa, a jim ni uspelo priti mimo železniške proge, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. Zavrnil je tudi poročila, da so ruske sile prevzele nadzor nad enim od večjih odlagališč žlindre. "Tam so izobesili zastave in skušali narediti nekakšen spektakel," je dejal.

Ukrajinski poveljnik Valerij Prozapas je povedal, da Rusi delujejo tako, da izkoriščajo to, da je Avdijivka "de facto napol obkoljena". "Drugo vprašanje je politično. Nimajo razloga za ponos in svojemu prebivalstvu morajo prodati nekakšno zmago, čeprav le vmesno," je sklenil.

Ukrajinske sile so v protiofenzivi od junija zavzele nekaj opustošenih vasi na vzhodu države in nekaj naselij na jugu, vendar je napredovanje veliko počasnejše od lanskih uspehov na severovzhodu.

Sorodna novica Fico napovedal, da bo Slovaška ustavila vojaško pomoč Ukrajini

Ruska poročila o zadnjih spopadih ne omenjajo Avdijivke, vendar pravijo, da so ruske sile odbile 15 ukrajinskih napadov severneje, blizu Kupjanska. Ukrajinske oblasti so priznale hude spopade blizu Kupjanska, ki ga je ukrajinska vojska znova osvobodila lani.

Rusija trdi, da je sestrelila raketi ATACMS

Ruska vojska je medtem sporočila, da so njene zračne sile sestrelile dve raketi dolgega dosega ATACMS, kar je po poročanju ruskih medijev prva sestrelitev sodobnih raket, ki so jih ukrajinske sile šele pred kratkim dobile od ZDA.

Prejšnji teden je Ukrajina sporočila, da je prvič uporabila rakete ATACMS in z njimi povzročila veliko škodo na dveh letališčih, kjer je imela ruska vojska nameščene helikopterje in drugo vojaško opremo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so se ZDA poglobile v ukrajinski konflikt in naredile napako, ko so Kijevu zagotovile rakete ATACMS, za katere je dejal, da ne bodo spremenile razmer na bojišču, saj jih je mogoče sestreliti.

Poškodovana jedrska elektrarna Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zahodne zaveznice pozval h krepitvi ukrajinske zračne obrambe, potem ko je ruski letalnik padel v bližini jedrske elektrarne Hmeljnicki na zahodu Ukrajine in poškodoval njene objekte.

Ukrajinska zračna obramba je v noči na sredo nad regijo Hmeljnicki prestregla ruski brezpilotni letalnik, ki je nato padel in eksplodiral blizu tamkajšnje jedrske elektrarne. V napadu so bili po navedbah Kijeva poškodovani daljnovodi in več upravnih stavb jedrske elektrarne.

"Ta napad na jedrsko elektrarno je še en opomin vsem našim partnerjem, kako pomembno je okrepiti ukrajinsko zračno obrambo," je v večernem videonagovoru dejal Zelenski. Ob tem je ocenil, da je Rusija verjetno načrtno napadla jedrsko elektrarno in da namerava prihajajoči "mraz in pomanjkanje energije uporabiti kot orožje proti civilnemu prebivalstvu".

Po njegovih besedah napad kaže tudi na to, kako zlahka se Rusija izogiba sankcijam, saj pri proizvodnji letalnikov in raket uporablja sestavne dele z Zahoda.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA je medtem potrdila, da so objekti jedrske elektrarne Hmeljnicki v napadu utrpeli škodo, a dodala, da delovanje jedrske elektrarne ob tem ni bilo ogroženo, poroča britanski BBC.

"Ta incident ponovno poudarja izjemno negotove razmere na področju jedrske varnosti v Ukrajini, ki se bodo nadaljevale, dokler bo trajala ta tragična vojna," je opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Jedrska elektrarna Hmeljnicki ima sicer dva reaktorja, vendar obratuje zgolj eden izmed njiju, saj so delovanje drugega avgusta ustavili.

Rakete ATACMS imajo doseg 306 kilometrov, njihov namen pa so napadi na sovražnikove sile v zaledju oziroma globoko za frontno črto. Foto: Reuters
Rakete ATACMS imajo doseg 306 kilometrov, njihov namen pa so napadi na sovražnikove sile v zaledju oziroma globoko za frontno črto. Foto: Reuters

Duma podprla rekordno povečanje vojaških izdatkov

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je medtem v prvem branju podprl rekordno povečanje vojaških izdatkov za financiranje vojne v Ukrajini na 10,8 bilijona rubljev (približno 109 milijard evrov). Za vojno v Ukrajini naj bi tako porabili skoraj tretjino državnega proračuna za prihodnje leto, skupne vojaške izdatke pa bi podvojili.

Po podatkih ruskega ministrstva za finance naj bi izdatki za obrambo prihodnje leto obsegali 30,6 odstotka vseh državnih izdatkov. Celoten proračun Rusije za prihodnje leto naj bi znašal 36,66 bilijona rubljev (370 milijard evrov).

Kot je v govoru pred glasovanjem v dumi poudaril ruski finančni minister Anton Siluanov, je zmaga glavni cilj, zato morajo biti sredstva usmerjena vanjo. V primerjavi z letošnjim letom se bodo ruski vojaški izdatki prihodnje leto podvojili.

Odkar je Rusija februarja lani začela invazijo v Ukrajini, je za strelivo, rakete, tanke, brezpilotna letala, opremo in plače vojakov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP porabila že več deset milijard evrov.

ZDA napovedale novih 150 milijonov dolarjev za Ukrajino

ZDA so medtem naznanile nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 150 milijonov dolarjev, ki vključuje tako topniško in drugo strelivo, kakor tudi orožje za boj proti tankom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani namenile vojaško pomoč v skupni vrednosti 43,9 milijarde dolarjev.

Prihodnja vojaška pomoč je vse bolj vprašljiva, ker ji številni republikanski kongresniki nasprotujejo in vlada predsednika Joeja Bidna se zato zanaša na predhodno odobreno pomoč.

Najnovejši sveženj prihaja iz pomoči, ki je bila Ukrajini odobrena v prejšnjih proračunskih letih, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

"Vlada poziva kongres, naj izpolni svojo zavezo do ukrajinskega ljudstva in potrdi dodatna sredstva, s katerimi bo zagotovil, da bo Ukrajina še naprej imela vse, kar potrebuje za obrambo pred brutalno rusko vojno," so še zapisali v izjavi.

Nov sveženj pomoči vključuje tudi rakete za zračno obrambo, naprave za nočno gledanje in opremo za hladno vreme pred prihajajočo zimo.