Nemški oklepnik marder na vojaških vajah v Bergnu leta 2017. Foto: EPA
Nemški oklepnik marder na vojaških vajah v Bergnu leta 2017. Foto: EPA

Moskva je sporočila, da bodo nove pošiljke orožja, ki prihajajo v Ukrajino iz zahodnih držav, "poglobile trpljenje ukrajinskega naroda", ne bodo pa spremenile poteka vojne.

"Zaloge ne bodo spremenile ničesar," je na dnevni konferenci poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina je zahodne zaveznice večkrat zaprosila za težje orožje in sisteme zračne obrambe v boju proti ruski agresiji. Nazadnje so sporočili, da potrebujejo med 600 in 700 oklepnikov ter 300 tankov.

Nemčija in ZDA napovedali obrat zahodne politike

Ukrajina je bila v vojni z Rusijo doslej odvisna od svoje zbirke sovjetskih tankov, ruskih tankov zaplenjenih med vojno ter prenovljenih modelov, ki so jih zagotovile države, kot so Poljska, Češka in Slovenija.

Zahodne velesile so se doslej izogibale pošiljanju tankov in oklepnikov v Ukrajino, saj bi Rusijo lahko potezo razumela kot eskalacijo, poroča Guardian.

Ameriški predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta prejšnji teden napovedala spremembe pri dobavi težjega orožja Ukrajini.

Nemčija pošilja marderje, ZDA pa bradleye

Nemčija namerava do konca marca Ukrajini dobaviti 40 oklepnikov tipa marder, navaja Reuters. V prihodnje ne izključujejo niti dobave tankov tipa leopard. Marder je bojno vozilo na gosenicah iz 70. let z 20-milimetrskim topom.

ZDA bodo v sklopu 3,75-milijardnega svežnja pomoči v Ukrajino poslale do 50 bojnih vozil bradley, poroča Al Džazira. Gre za lahko oklepna vozila na gosenicah s 25-milimetrsko cevjo, ki se uporabljajo predvsem za prevoz vojakov na bojišča.

Poleg tega bosta obe državi Ukrajini dobavili ameriške sisteme zračne obrambe patriot ter ukrajinske vojake usposobili za uporabo omenjenih oklepnikov.

Sorodna novica Spiegel: Slovenija ne želi "prastarih" nemških oklepnikov

Francija pošilja "lahke tanke"

Francija je še pred Nemčijo in ZDA napovedala, da bo v Ukrajino poslala "lahke tanke" AMX-10RC, navaja Business Insider. Gre za 22-tonski oklepnik na šestih kolesih, ki so ga francoske sile uporabljale na svojih misijah v Sahelu.

Ameriški oklepnik bradley. Foto: EPA
Ameriški oklepnik bradley. Foto: EPA

Britanski Sky News medtem navaja neimenovane vire, da naj bi se za pošiljanje oklepnih vozil odločilo tudi Združeno kraljestvo. V Ukrajino bi lahko poslali deset tankov challenger 2.

Ukrajina odbija napade na vzhodu

Ukrajina v regijah Doneck in Lugansk odbija stalne napade na Bahmut in druga mesta, ki jih izvajajo ruski plačanci iz skupine Wagner, so sporočile ukrajinske oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v nedeljo sporočil, da ukrajinska vojska odbija konstantne napade na Bahmut in v zelo težkih razmerah ohranja tudi položaje v bližnjem kraju Soledar.

Dve žrtvi napada v kraju Ševčenkove

Regionalne oblasti so sporočile, da sta v ruskem napadu na trgovino v kraju Ševčenkove vzhodno od Harkova države ubiti dve ženski, še več ljudi je ranjenih. Posledice napada v galeriji: