Lavrov je dejal, da so si ZDA podredile celotno Evropo. Foto: Reuters
Lavrov je dejal, da so si ZDA podredile celotno Evropo. Foto: Reuters

"ZDA v Ukrajini bijejo vojno proti naši državi, da bi dokončno rešile rusko vprašanje," je na letni novinarski konferenci v Moskvi opozoril Lavrov in ponovil, da v Ukrajini ne bi smelo biti objektov vojaške infrastrukture, ki bi lahko predstavljali grožnjo Moskvi.

"Interesi, ki se nanašajo na ruski položaj v svetu, ležijo predvsem pri naših bližnjih sosedih. Samoumevno je, da v Ukrajini in na drugih območjih, ki mejijo na Rusijo, ne sme biti objektov vojaške infrastrukture, ki bi neposredno ogrožali našo državo," je poudaril. Ob tem je posvaril, da bo Moskva ob morebitnem vstopu Finske v zvezo Nato prisiljena sprejeti ustrezne povračilne ukrepe.

Predloge ukrajinskega predsednika za mir v Ukrajini je označil kot absurdne in nesprejemljive. "O pogajanjih z Zelenskim sicer ne more biti govora, ker je zakonsko prepovedal pogajanja z rusko vlado," je še dodal. Vseeno pa je zatrdil, da se je Moskva pripravljena pogajati z Zahodom, a da morajo takšni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije.

Sorodna novica V nesreči helikopterja pri Kijevu umrlo 14 ljudi, tudi ukrajinski notranji minister.

Lavrov je dejanja ZDA med rusko vojaško agresijo primerjal s tistimi Adolfa Hitlerja in Napoleona Bonaparteja, ki sta po njegovih besedah nekoč poskušala uporabiti isto taktiko proti Rusiji. Kot je dejal, so ZDA oblikovale koalicijo evropskih držav, da bi rešile "rusko vprašanje", tako kot je v preteklosti želel Hitler s "končno rešitvijo" izkoreniniti evropske Jude.

Zahod je obtožil, da si prizadeva oslabiti odnose med Rusijo in Kitajsko ter razdreti Združenje držav jugovzhodne Azije (ASEAN), znotraj katerega se napetosti po njegovem mnenju stopnjujejo. Hkrati je tudi opozoril, da skuša Zahod na vse mogoče načine zaustaviti nastanek večpolarnega sveta.

"Z našimi zanesljivimi partnerji in prijateljskimi državami bomo gradili nove oblike sodelovanja, ki nam bodo koristile in na katere tisti, ki si prizadevajo podrediti ves svet, ne bodo mogli vplivati," je še dodal.

Milanović zavrnil urjenje ukrajinskih vojakov

Na novinarski konferenci je Lavrov pohvalil iskrenost hrvaškega predsednika Zorana Milanovića in njegovo izjavo, da Nato vodi posredno vojno proti Rusiji. "Prav pred kratkim je hrvaški predsednik Milanović dejal, da je to vojna Nata proti Rusiji. To je neposredna in poštena izjava," je dejal Lavrov.

Milanović je pred dvema dnevoma dejal, da ZDA in Nato vodijo posredno vojno proti Rusiji z uporabo ukrajinskega ozemlja. Že pred tem se je hrvaški predsednik izrekel proti urjenju ukrajinskih vojakov na hrvaškem ozemlju, saj bo imelo po njegovem mnenju tovrstno urjenje na ozemlju članic Evropske unije nevarne posledice.

So pa kritike na račun Milanovićeve izjave izrazili politiki na Hrvaškem. Poudarili so, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika večine Hrvatov. Predsednik največje opozicijske stranke in nekdanje Milanovićeve stranke SDP Peđa Grbin izjave Lavrova ni hotel komentirati, je pa poudaril, da je Rusija napadla Ukrajino in da je to edino, kar je točno.

Poslanec vladajoče HDZ Damir Habijan je dejal, da so Milanovićeve besede identične tistim, ki prihajajo iz Kremlja. "Mislim, da je danes po teh izjavah in pohvalah, ki prihajajo od šefa ruske diplomacije, povsem jasno, kakšno je stališče predsednika, kar se tiče ruske agresije na Ukrajino," je izjavil Habijan. Obenem je poudaril, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika, ki jo zastopa večina hrvaških državljanov, niti politika držav, v družbi katerih želi biti Hrvaška.

Nikola Grmoja iz opozicijske stranke Most je izjavil, da ga absolutno ne zanima, kaj govori Milanović, ampak je o tem treba vprašati tiste, ki so ga izvolili. Ocenil je še, da njegove izjave ne morejo škodovati Hrvaški, "ker se ve, v katero smer gre Hrvaška in kdo so njeni strateški partnerji".

Predsednica stranke Nova levica, ki je del bloka skrajno levih strank, Ivana Kekin pa je dejala, da bi moralo zaskrbeti vsakega, ki ga pohvali visoki politični predstavnik Rusije, ki je izvedla agresijo na drugo državo.

Lavrov politiko ZDA primerjal s Hitlerjem