ICPA ima sedež pri Agenciji EU-ja za pravosodno delovanje v Haagu. Foto: EPA
ICPA ima sedež pri Agenciji EU-ja za pravosodno delovanje v Haagu. Foto: EPA

Ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin je dejal, da je odprtje centra "jasen signal, da je svet enoten in neomajen na poti, da ruski režim odgovarja za vse svoje zločine". ICPA bo po njegovih besedah zapolnil "zevajočo praznino v odgovornosti za zločin agresije", temeljni vojni zločin sprožitve vojne, ki ga Mednarodno kazensko sodišče (ICC) ne more preganjati.

Novoustanovljeni center, ki bo deloval pri Agenciji Evropske unije za pravosodno sodelovanje (Eurojust), bo ključnega pomena za preiskovanje ruskega zločina agresije na Ukrajino in bo olajšal pripravo primerov za prihodnja sojenja.

ICPA bo zagotovil strukturo za podporo in krepitev tekočih in prihodnjih preiskav zločina agresije ter prispeval k izmenjavi in analizi dokazov, zbranih od začetka ruske agresije, so poudarili pri Evropski komisiji, v imenu katere se je odprtja v Haagu udeležil komisar za pravosodje Didier Reynders.

Tožilec ICC-ja Khan, evropski komisar za pravosodje Reynders in predsednik Eurojusta Ladislav Hamra. Foto: EPA
Tožilec ICC-ja Khan, evropski komisar za pravosodje Reynders in predsednik Eurojusta Ladislav Hamra. Foto: EPA

Začetek delovanja ICPA-ja je signal, da bodo zavezniki Kijeva "stali ob strani Ukrajini, dokler bo treba", je dejal Reynders. "Ne moremo tolerirati grobe kršitve prepovedi uporabe sile," je dodal na sedežu Eurojusta, kjer bo deloval tudi ICPA.

Prvi korak na poti k ustanovitvi sodišča

Ustanovitev centra je prvi korak k morebitni vzpostavitvi posebnega sodišča, ki bi lahko sodilo vodstvu v Moskvi zaradi vojne v Ukrajini. Pri njem sodelujejo nacionalni tožilci iz Ukrajine, EU-ja, ZDA in ICC-ja.

Eurojust bo zagotovil operativno, pravno, finančno in logistično podporo, vključno z ohranjanjem, shranjevanjem in analizo dokazov. Delo je bistvenega pomena za pripravo na prihodnja sojenja, bodisi pred nacionalnimi ali mednarodnimi sodišči, vključno z morebitnim sodiščem za zločine agresije ali Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) za zločine v njegovi pristojnosti, so še zapisali pri Evropski komisiji.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob zagonu ICPA-ja opozorila, da ruska invazija v Ukrajini še naprej vsakodnevno prinaša neizrekljive grozote, dokazi o številnih mednarodnih zločinih, ki jih je zagrešila Rusija, pa se kopičijo. Center bo imel ključno vlogo pri tem, da bodo storilci privedeni pred sodišče, tudi za zločin agresije.