Nekdanji ruski premier in nekdanji predsednik Medvedjev ne varčuje s kritikami na račun Zahoda. Foto: Reuters
Nekdanji ruski premier in nekdanji predsednik Medvedjev ne varčuje s kritikami na račun Zahoda. Foto: Reuters

"Že sama razprava o možni dobavi orožja Ukrajini, s katerim bo lahko zadela rusko ozemlje, je zelo nevarna. Ukrajina že ima orožje, s katerim vsak dan napada naša nova ozemlja. To bo spopad dvignilo na novo raven, kar za svetovno in evropsko varnost ne pomeni nič dobrega," je pred današnjim srečanjem v Ramsteinu, kjer bodo razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini, izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Medtem ko nekdanji ruski premier, zdaj namestnik predsednika sveta za nacionalno varnost Dimitrij Medvedjev opozarja, da bi poraz Rusije v konvencionalni vojni lahko sprožil jedrsko vojno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin poziva, naj ne odlaša z dobavo sodobnih tankov leopard Ukrajini. "Vprašanje tankov je aktualno in občutljivo. Proti tisočem ruskih tankov pogum naših vojakov in motivacija ukrajinskega naroda nista dovolj," je dejal Zelenski.

O vojni v Ukrajini, ki jo Moskva imenuje vojaška operacija, in širjenju zveze Nato je med obiskom v Minsku govoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. 72-letni vodja ruske diplomacije je Zahod znova obtožil, da želi oslabiti Rusijo in jo vojaško poraziti.

V Belorusiji se medtem nadaljujejo vojaške vaje ruskega in beloruskega letalstva, katerih cilj je izboljšati operativno združljivost pri izvajanju nalog bojnega usposabljanja obeh vojsk.