Norveški vojak nadzira mejo z Rusijo. Državi si delita okoli 200 kilometrov meje. Foto: EPA
Norveški vojak nadzira mejo z Rusijo. Državi si delita okoli 200 kilometrov meje. Foto: EPA

Nekdanji plačanec je v petek iz Rusije pobegnil na Norveško, kjer ga je pridržala norveška mejna patrulja. Tarjei Sirma-Tellefsen, vodja policijskega štaba v norveški regiji Finnmark, je sporočil, da je moški zaprosil za azil.

26-letni Andrej Medvedjev je trenutno v priporu v Oslu, kjer se spopada z obtožbami nezakonitega vstopa na Norveško, je za BBC povedal njegov odvetnik Brynjulf Risnes.

Odvetnik je dodal, da je bil Medvedjev v Ukrajini priča vojnim zločinom, med drugim usmrtitvam dezerterjev v skupini Wagner. Dokaze naj bi predstavil v prihodnjih tednih.

Njegovo identiteto je razkrila ruska organizacija Gulagu, ki je Medvedjevu pomagala pri prebegu. Človekoljubno skupino, ki nasprotuje mučenju v ruskih zaporih, je pred 12 leti ustanovil Vladimir Osečkin.

Pobegnil naj bi zaradi ubijanja dezerterjev

Osečkin je za BBC povedal, da se je Medvedjev plačancem v Wagnerju pridružil julija 2022, ko je podpisal pogodbo za štiri mesece. Je nekdanji vojak ruske vojske, ki je bil med letoma 2017 in 2018 tudi v zaporu. Dezertiral naj bi po tem, ko je bil v Ukrajini priča pobijanju ujetih dezerterjev. V Ukrajini naj bi bil Medvedjev zadolžen za divizijo, za katero so mu vsak teden priskrbeli med 30 in 40 vojakov, je za BBC še zatrdil Osečkin.

"Strah me je umreti v mukah," je Medvedjev povedal v videoposnetku, ki ga je Gulagu objavil YouTubu. Ukrajino je po lastnih trditvah zapustil novembra, ko je izvedel, da mu pri Wagnerju nameravajo podaljšati pogodbo za nedoločen čas. Po dveh mesecih skrivanja v Rusiji je prejšnji petek preplezal ograjo z bodečo žico in med streljanjem ruskih mejnih agentov pobegnil na Norveško. Medvedjev je na posnetku še zatrdil, da govori iz Osla.

Število dezerterjev se je med wagnerjevci povečalo v drugi polovici lanskega leta, ko je bilo število padlih v bojih v Ukrajini zelo visoko. Medvedjev navaja, da je Wagnerjeva notranja varnostna služba uvedla smrtne kazni za dezerterje. Novembra se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek usmrtitve moškega s kladivom. Medvedjev trdi, da je bil moški del njegove enote.

Prigožin (levo) ob ruskem predsedniku Putinu leta 2011. Foto: Reuters
Prigožin (levo) ob ruskem predsedniku Putinu leta 2011. Foto: Reuters

Vodja Wagnerja potrdil, da je to nekdanji plačanec

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je potrdil, da je Medvedjev nekdanji plačanec te skupine. Obtožil ga je "zlorabe zapornikov" in zatrdil, da je "zelo nevaren". Prigožin še trdi, da ima Medvedjev tudi norveško državljanstvo, v Ukrajini pa naj bi vodil bataljon vojakov iz Norveške.

Britanski obveščevalci ocenjujejo, da wagnerjevci predstavljajo okoli deset odstotkov vseh ruskih sil v Ukrajini. Ključno vlogo so odigrali pri zavzetju mesta Soledar v Donecku prejšnji teden.

Rekrutiranje zapornikov

Več tisoč vojakov naj bi rekrutirali iz ruskih zaporov. Prigožin, tudi sam nekdanji zapornik, je namreč rekrutom obljubil svobodo v zameno za šest mesecev bojevanja v Ukrajini.

Pred vojno v Ukrajini je imel Wagner nekaj tisoč plačancev, večinoma izkušenih nekdanjih vojakov. Od leta 2015 naj bi njihove enote delovale v Siriji, Libiji, Malijo in Srednjeafriški republiki.