Domnevni pripadniki Wagnerja v rudniku soli v Soledarju. Foto: Reuters
Domnevni pripadniki Wagnerja v rudniku soli v Soledarju. Foto: Reuters

"Tako ruske oborožene sile kot sile najemniške skupine Wagner se bojujejo za svojo domovino. Vsi nam bodo za vedno ostali v spominu," je dejal Peskov in hkrati poudaril, da mora Rusija poznati svoje junake. Vsakršne govorice o sporu med njimi pa je označil za produkt manipulacije.

Vodja najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sicer večkrat kritiziral rusko vojaško vodstvo zaradi porazov in napak, storjenih med invazijo v Ukrajini. Govorice o rivalstvu med rednimi silami in plačanci pa so se pojavile, ko v petkovem sporočilu ruskega obrambnega ministrstva o zavzetju ukrajinskega mesta Soledar ni bilo niti besede o prispevku Wagnerjevih sil.

Prigožin se je ostro odzval na sporočilo ministrstva in ga označil za poskus, da bi Wagnerju "ukradli zmago". Rusko ministrstvo je nato objavilo novo sporočilo, v katerem pa so Wagnerjeve borce hvalili do neba.

Svoje plačance je v soboto pohvalil tudi Prigožin in najemniško skupino opisal kot najbolj izkušeno zasebno vojsko na svetu. Sile delujejo neodvisno, imajo bojna letala in pilote, ki si ne bojijo umreti, imajo tanke in artilerijo vseh kalibrov, je dejal in dodal, da bo Wagner v Ukrajini še naprej napredoval zaradi svoje železne discipline.

Naraslo število žrtev napada na blok v Dnipru

Število žrtev po sobotnem napadu na stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine se je povzpelo na 36. Ukrajina odgovornost za napad pripisuje Rusiji, ta pa krivdo zanika.

Rusija je v soboto prvič letos izvedla obsežne raketne napade po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. Napadi so bili tako kot lani pretežno usmerjeni v energetsko infrastrukturo.

Med napadi se je zrušil tudi del bloka v ukrajinskem mestu Dnipro. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 36, več deset ljudi še pogrešajo.

Uničen stanovanjski blok v Dnipru. Foto: Reuters
Uničen stanovanjski blok v Dnipru. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljskem nočnem nagovoru dejal, da je devetnadstropni blok v Dnipru zadela ruska raketa. "Bojujemo se za vsakega človeka. Reševalna operacija bo trajala, dokler bo obstajala najmanjša možnost, da rešimo življenja," je dejal Zelenski in dodal, da je med žrtvami tudi 15-letno dekle, dva otroka pa naj bi izgubila starše.

Župan Dnipra Boris Filatov je po poročanju BBC-ja ocenil, da obstajajo le minimalne možnosti, da najdejo še kogar koli živega.

Zelenski se je v nagovoru zahvalil za podporo z vsega sveta, obsodil pa strahopetno tišino Rusov. "Vaša strahopetna tišina, vaš poskus, da počakate, da vse to mine, se bo končal tako, da bodo nekega dne ti isti teroristi prišli po vas," je Zelenski povedal v ruščini.

Na napad se je odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je vnovič obsodil rusko agresijo nad civilnim prebivalstvom.

Ukrajinski energetski operater DTEK je objavil fotografijo v ruskem napadu uničene termoelektrarne na nerazkriti lokaciji. Foto: Reuters
Ukrajinski energetski operater DTEK je objavil fotografijo v ruskem napadu uničene termoelektrarne na nerazkriti lokaciji. Foto: Reuters

Kremelj napad zanika

Iz Kremlja so danes v prvem odzivu zanikali odgovornost za sobotni napad. "Ruske sile ne napadajo stanovanjskih stavb ali družbene infrastrukture, ampak vojaške cilje," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bi napad lahko povzročila ukrajinska stran.

Peskov je omenil "sklep nekaterih predstavnikov ukrajinske strani", ki naj bi menili, da bi napad lahko povzročila zračna obramba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je tiskovni predstavnik Kremlja na vprašanje o težkih oklepnih vozilih, ki jih je v zadnjem času več zahodnih držav obljubilo Ukrajini, odgovoril, da ta ne morejo spremeniti razmer na bojišču. "Ti tanki dobro gorijo in bodo še naprej goreli," je dejal po navedbah ruske tiskovne agencije Tass in vnovič poudaril, da bodo cilji "posebne vojaške operacije" v Ukrajini doseženi.

Skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije

Rusija in Belorusija sta začeli skupne vojaške vaje. Cilj vaj, ki bodo trajale do 1. februarja, je glede na uradne navedbe izboljšanje operativne združljivosti obeh vojska. Na skupnih vajah letalstva bodo v uporabi vsa beloruska vojaška letališča, je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo.

"Danes se je začela skupna taktična letalska vaja, v kateri sodelujejo letalske enote Belorusije in Rusije, ki sestavljajo letalsko komponento regionalne skupine sil," je belorusko obrambno ministrstvo zapisalo v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Enote ruskih letalskih sil so z namenom sodelovanja na vajah v Belorusijo prispele v preteklih dneh, je še sporočilo ministrstvo, ki števila sodelujočih ruskih vojakov ni navedlo.

Tudi ukrajinska vojska je v pokrajini Žitomir blizu meje z Belorusijo na začetku leta organizirala vojaške vaje. Foto: Reuters
Tudi ukrajinska vojska je v pokrajini Žitomir blizu meje z Belorusijo na začetku leta organizirala vojaške vaje. Foto: Reuters

Ukrajina ves čas opozarja na možnost napadov iz Belorusije. Predsednik Zelenski je prejšnji teden dejal, da morajo biti v pripravljenosti tudi na ukrajinsko-beloruski meji. Rusija je sicer invazijo v Ukrajini februarja lani začela izvajati z beloruskega ozemlja.

Belorusija medtem trdi, da so vaje "obrambno naravnane" in da njihove sile ne bodo vstopile v vojno. Namestnik državnega sekretarja v beloruskem varnostnem svetu Pavel Muravejko je dejal, da razmere na južni meji "niso zelo mirne" ter da Ukrajina "izziva" Belorusijo.

Minsk in Moskva sta od začetka vojne v Ukrajini že večkrat izvedla skupne vojaške vaje. Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je oktobra lani najavil vzpostavitev regionalne skupine oboroženih sil z Rusijo. Kmalu zatem je Moskva v Belorusijo napotila prve vojake, po navedbah oblasti v Minsku naj bi jih prišlo približno 9000.

Slovaška dobavila vse do zdaj naročene havbice

Slovaška je Ukrajini dobavila vseh osem havbic tipa zuzana 2, ki jih je Kijev naročil lani, je sporočilo slovaško obrambno ministrstvo.

"Z današnjim dnem smo Ukrajini predali celotno baterijo visoko kakovostnih topniških sistemov, ki jih je izdelala naša obrambna industrija," je po navedbah na spletni strani ministrstva dejal obrambni minister Jaroslav Nad.

"Prepričani smo, da bodo ukrajinski borci z njihovo pomočjo lahko rešili čim več življenj in svojo domovino približali brezpogojni zmagi nad sovražnikom," je dodal.

Sporočili so še, da državno podjetje Konštrukta-Defense že pripravlja novo naročilo za Ukrajino. Šlo naj bi za 16 havbic zuzana 2, ki naj bi jih skupaj plačale Nemčija, Danska in Norveška. Iz Berlina so pred tem že sporočili, da bodo havbice v vrednosti 92 milijonov evrov države financirala v enakovrednih delih, prve pa naj bi Ukrajina prejela še letos.

Havbica Zuzana je vodilni izdelek slovaške obrambne industrije. Po navedbah proizvajalca lahko strelja z vsemi tipi streliva 155 mm iz držav Nata.

Nemčija za mednarodno sodišče za Ukrajino

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pozvala k ustanovitvi mednarodnega sodišča za sojenje ruskim voditeljem zaradi napada na Ukrajino.

Potrebno je sodišče, ki bo preiskovalo rusko vodstvo in mu sodilo, je dejala ministrica v govoru na Akademiji za mednarodno pravo v Haagu, kjer ima sedež tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Kot razumljivo je ocenila zaskrbljenost ukrajinske vlade, ker Rusiji zaradi agresije na Ukrajino ne morejo soditi na ICC-ju, ker je pristojen samo za primere, v katerih sta člana sodišča tako tožnik kot obdolženec.

Rusija namreč ni članica ICC-ja, obstaja pa tudi velika verjetnost, da bi kot ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov blokirala vsakršen poskus tožbe na ICC-ju.

Nemška zunanja ministrica je še povedala, da so "se pogovarjali o tem, da bi sodelovali z Ukrajino in drugimi partnerji na zamisli o ustanovitvi posebnega sodišča za zločine agresije proti Ukrajini", ki bi lahko delovalo na podlagi ukrajinske kazenske zakonodaje.

Mednarodne elemente pa bi mu dodali s "sedežem zunaj Ukrajine, finančno podporo partnerjev ter z mednarodnimi tožilci in sodniki, tako da bi bila zagotovljena nepristranskost in zakonitost".

Ukrajina in Evropska unija sta že podprli zamisel o ustanovitvi posebnega sodišča, medtem ko Rusija zanika obtožbe o vojnih zločinih v Ukrajini.

Glavni tožilec ICC-ja Karim Khan je medtem opozoril na možnost pravosodne fragmentacije in menil, da je ICC najbolj primerno sodišče za sojenje zločinov agresije.

Skupne vaje beloruske in ruske vojske