Milanović je že večkrat razburil z izjavami glede Ukrajine. Foto: EPA
Milanović je že večkrat razburil z izjavami glede Ukrajine. Foto: EPA

"Ti pogovori nimajo smisla, dokler ne spoznate, da Srbija in Rusija nista ista stvar, da Nemčija in Rusija nista ista stvar. Da niti ena druga država razen Rusije in ZDA niso ista stvar. Da je to na žalost boleče dejstvo in nevarnost," je izjavil Milanović na novinarski konferenci v Petrinji.

Milanović meni, da bodo Rusi, "ker so ciniki", pozvali k aneksiji Kosova. Po njegovih besedah je Kosovo anektirala mednarodna skupnost. "Ugrabili so ga Srbiji. To ni aneksija, ampak ugrabitev, del ozemlja, ki so ga izvlekli iz Srbije. Kako se temu reče? Ekstrakcija," je izjavil.

Ocenil je, da je "povsem jasno, da Krim ne bo nikoli več Ukrajina" in da Hrvaška razen pošiljanja humanitarne pomoči Ukrajini in obsodbe agresije ne bi smela sodelovati v konfliktu.

"To, kar delamo kot kolektivni Zahod, ki v bistvu ne obstaja, je globoko nemoralno, ker tu ni rešitve. Rešitev ni sprememba oblasti v Rusiji. Nemški tanki bodo dodatno poenotili Ruse. Zbližali se bodo s Kitajsko," je dodal in ocenil, da v Ukrajino ne bodo poslali niti enega ameriškega tanka, ampak samo nemške.

Milanović je opozoril še, da vse globlje vstopamo v konflikt s supersilo. "Veste, kako oni na koncu izgubijo vojno? Tako da na koncu uporabijo jedrsko orožje," je dejal in dodal, da poskuša odpreti oči drugim.

Hrvaški predsednik se po svojih stališčih do vojne v Ukrajini razlikuje od večine zahodnih politikov. Trdi, da drugi politiki ne govorijo enako, ker so "na smrt prestrašeni" in imajo odnose z Rusijo, ki jih sam nima.

Milanović je ostro nasprotoval tudi urjenju ukrajinskih vojakov na Hrvaškem, sredi meseca pa je razburil hrvaško javnost, ko je izjavil, da Nato v Ukrajini vodi vojno proti Rusiji. Pripadniki različnih strank na Hrvaškem so takrat poudarili, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika večine Hrvatov.

Milanović razburja z izjavami o Ukrajini