Moskva pravi, da so ruske sile uničile 16 ukrajinskih tankov. Foto: EPA
Moskva pravi, da so ruske sile uničile 16 ukrajinskih tankov. Foto: EPA

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v nedeljo na jugu Donecka "sovražnik začel obsežno protiofenzivo v petih sektorjih bojišča", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V njej je sodelovalo šest sovražnikovih mehaniziranih in dva tankovska bataljona," so zapisali v sporočilu na Telegramu.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so ukrajinske enote poskušale prebiti rusko obrambo na delu bojišča, kjer naj bi bil po mnenju Kijeva najranljivejši. "Sovražniku ni uspelo opraviti svojih nalog in ni bil uspešen," je dodal.

Na objavljenem videoposnetku je videti vojaška vozila, ki so bila napadena iz zraka, poroča AFP. Moskva trdi, da je Ukrajina v spopadih izgubila 250 vojakov in 16 tankov.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske je v odzivu dejal, da nimajo takšnih podatkov in da ne komentirajo "lažnih" obvestil.

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih pokrajin, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva za ponovno osvojitev ozemlja, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Kot poroča AFP, so oblasti v Kijevu posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam.

"Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen," je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo v videoposnetku, ki so ga v nedeljo objavili na Telegramu.

Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters

Prigožin: Ruski vojaki bežijo

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so ukrajinske sile znova zasedle dele vasi Berhivka severno od Bahmuta, kar je označil za "sramoto". Dodal je, da ruske enote "po tiho bežijo".

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski je dejal, da ukrajinske sile še naprej "napredujejo" blizu Bahmuta, videoposnetek vojske pa kaže streljanje na ruske položaje.

Prigožin je ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova pozval, naj prideta na bojišče. Vodja Wagnerja je več mesec sprt z obema, obtoževal ju je, da nista zagotovila dovolj streliva in podpore za njegove borce na terenu.

Wagnerjeve sile so prejšnji mesec po najdaljši bitki v tej vojni končno zasedle Bahmut na vzhodu Ukrajine, nato pa so položaje predale rednim ruskim silam, same pa nadaljevale napade na območja blizu mesta.

Odbit poskus vdora v Belgorod?

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo tudi, da so v nedeljo odbili ukrajinski poskus prečkati mejo v pokrajino Belgorod na jugu Rusije. Pri tem je bilo ubitih več kot 10 ukrajinskih borcev, so dodali. Reuters poroča, da navedb ni mogel neodvisno preveriti.

V nedeljo je proukrajinska skupina ruskih borcev sporočila, da je zajela več vojakov med vdorom v pokrajino Belgorod in da jih bo predala ukrajinskim oblastem.

Skoraj četrtina ukrajinskih zaklonišč neuporabnih

V Ukrajini se je še povečala zaskrbljenost za varnost prebivalcev, potem ko so v soboto oblasti sporočile, da je pregled zaklonišč po državi pokazal, da jih je slaba četrtina zaklenjenih ali neuporabnih, poroča AP. Ugotovitev prihaja le nekaj dni po tem, ko je 33-letna ženska v Kijevu med ruskim raketnim napadom umrla domnevno med čakanjem pred zakloniščem.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so pregledali 4800 zaklonišč in ugotovili, da jih je bilo 252 zaklenjenih, 893 pa "neprimernih za uporabo".

Prav tako v soboto je tožilstvo v Kijevu sporočilo, da so pridržani štirje ljudje v okviru kazenske preiskave omenjene smrti 33-letnice. Pridržan je varnostnik, ki ni odklenil vrat zaklonišča, trije drugi pa so v hišnem priporu. Osumljenim grozi do osem let zapora.

Papežev odposlanec začenja misijo v Ukrajini

Medtem posebni odposlanec Vatikana za Ukrajino, kardinal Matteo Zuppi, ki ga je imenoval papež Frančišek, začenja dvodnevno misijo, v okviru katere bo obiskal Kijev.

Predsednik italijanske škofovske konference in bolonjski nadškof Zuppi se odpravlja v Kijev, da bi "prisluhnil ukrajinskim oblastem o mogočih načinih za dosego pravičnega miru" in podprl humanitarne geste, ki bodo "pripomogle k zmanjšanju napetosti", so zapisali pri Svetem sedežu.

Papež je Zuppija pred dvema tednoma pooblastil za vodenje misije v Ukrajini s ciljem prispevati k "zmanjšanju napetosti v konfliktu v Ukrajini" in "spodbuditi poti do miru", so pojasnili v Vatikanu.

Papež je že večkrat pozval k mirovni rešitvi vojne v Ukrajini, ki traja že več kot 15 mesecev, Vatikan pa se je v preteklih mesecih večkrat ponudil za posrednika med stranema.

Ukrajinske in ruske sile poročajo o svojih zmagah