Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri brezpilotniku naj bi šlo po navedbah ruskih preiskovalcev za letalo tipa Tu-141, napolnjeno z eksplozivom.

To je bilo v 70. letih preteklega stoletja razvito kot izvidniško letalo, gre pa za enaki brezpilotnik, ki je pred letom dni strmoglavil v Zagrebu, a do danes nikdar ni bilo uradno potrjeno, kako se je znašel nad Hrvaško. Kot poroča Index, je bilo sicer ugotovljeno, da je letalnik priletel s področja Ukrajine, ne pa tudi, pod čigavim nadzorom je bilo območje, s katerega je bil poslan.

Rusija in Ukrajina sta se sicer medsebojno obtoževali, kdo uporablja ta tip brezpilotnih letalnikov.

Svetovalec Zelenskega: Kremelj vzel Belorusijo za jedrsko talko

Medtem pa še vedno odmeva odločitev Rusije, da v Belorusiji namesti taktično jedrsko orožje. Visoki varnostni svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Danilov je dejal, da bi tovrstni ruski načrti destabilizirali Belorusijo, ki je "postala talka Moskve".

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto ob napovedi, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije zatrdil, da Rusija s tem ne bo kršila svojih obljub o neširjenju jedrskega orožja.

Ruski predsednik Putin je napovedal namestitev jedrskega orožja v Belorusiji. Foto: EPA
Ruski predsednik Putin je napovedal namestitev jedrskega orožja v Belorusiji. Foto: EPA

Vodja ukrajinskega sveta za državno varnost in obrambo Danilov je potezo označil za "korak v smeri notranje destabilizacije" Belorusije. Po njegovih besedah bo ukrep povečal stopnjo "negativne percepcije in javnega zavračanja" Rusije in Putina v beloruski družbi. "Kremelj je vzel Belorusijo za jedrsko talko," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Da gre pri namestitvi ruskega jedrskega orožja v Belorusiji za "neodgovorno stopnjevanje in grožnjo evropski varnosti", je medtem v odzivu menil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Belorusija lahko to še vedno ustavi, to je njena izbira," je zapisal na Twitterju in dodal, da se je EU pripravljen odzvati z nadaljnjimi sankcijami.

Putin je sicer svoj načrt primerjal z ameriško namestitvijo svojega orožja v Evropi. Pojasnil je, da Rusija nadzora nad orožjem ne bo prenesla na Belorusijo. A namestitev jedrskega orožja v tej državi bo prvi primer od sredine 90. let, da Rusija to orožje namesti onkraj svojih meja.

ZDA so medtem sporočile, da Putinova napoved ni povečala skrbi glede uporabe jedrskega orožja v vojni v Ukrajini.

"Nismo videli razloga, da bi prilagodili našo strateško jedrsko držo, niti kazalcev, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja. Ostajamo zavezani kolektivni obrambi zavezništva Nato," je dejal neimenovani višji predstavnik ameriške vlade. Vir je dejal tudi, da sta se Rusija in Belorusija že dalj časa pogovarjali o premestitvi jedrskega orožja.

Rusija in Kitajska ne vzpostavljata vojaškega zavezništva, je v intervjuju, predvajanem v nedeljo, dejal ruski predsednik Putin. Vojaško sodelovanje obeh držav je po njegovih besedah transparentno. Putin je zahodne države obtožil, da oblikujejo novo "os", nekoliko podobno zavezništvu med Nemčijo in Japonsko med drugo svetovno vojno.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby je danes ponovil, da nič ne kaže na to, da bi imel Putin kakršen koli namen uporabiti jedrsko orožje znotraj Ukrajine. Obenem za zdaj po njegovih besedah niso videli znakov, da bi Rusija kamor koli premikala svoje jedrsko orožje.

Nato kritičen do Putinove poteze

Analitiki ameriškega inštituta za študije vojne so v soboto sporočili, da tveganje jedrske vojne "ostaja izjemno majhno". Dodali so, da Putin z uporabo jedrskega orožja grozi, da bi "zlomil odločenost Zahoda", a da ga zares nima namena uporabiti.

Na drugi strani pa v mednarodni kampanji za ukinitev jedrskega orožja Putinovo napoved označujejo za izjemno nevarno stopnjevanje. "V kontekstu vojne v Ukrajini je možnost napake ali napačne interpretacije izjemno velika. Delitev jedrskega orožja močno poslabšuje položaj in tvega katastrofalne humanitarne posledice," so sporočili.

Prav tako je kritična zveza Nato, ki je obsodila Rusijo zaradi njene "nevarne in neodgovorne" jedrske retorike. "Nato je oprezen in položaj pozorno spremljamo. V ruski jedrski drži sicer nismo videli nobenih takih sprememb, ki bi nas vodile do tega, da prilagodimo našo," je povedala Natova tiskovna predstavnica Oana Lungescu.

"Rusko omenjanje Natove jedrske širitve je povsem zavajajoče. Natove zaveznice delujejo s polnim spoštovanjem do svojih mednarodnih zavez. Rusija vztrajno krši svoje zaveze o nadzoru nad orožjem, najbolj pred kratkim s prekinitvijo sodelovanja v pogodbi z ZDA o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start."

Putin je sicer dejal, da ga beloruski predsednik Aleksander Lukašenko že dolgo prosi za namestitev jedrskega orožja na ozemlju njegove države.

Beloruska vojska sicer ni uradno vpletena v vojno v sosednji Ukrajini, a Minsk in Moskva tesno vojaško sodelujeta. Belorusija je Rusiji dopustila, da uporabi njeno ozemlje pri napadu na Ukrajino februarja lani.

Moskva bo na ozemlju Belorusije namestila svoje taktično jedrsko orožje