Pripadnik ukrajinske vojske. Foto: EPA
Pripadnik ukrajinske vojske. Foto: EPA

Vodja misije ZN-a za spremljanje zlorab človekovih pravic v Ukrajini Matilda Bogner je na novinarski konferenci v Kijevu povedala, da so Združeni narodi v zadnjem času zaznali skupinske usmrtitve vojnih ujetnikov na obeh straneh.

"Globoko smo zaskrbljeni, ker so ukrajinske oborožene sile pred kratkim po hitrem postopku usmrtile do 25 ruskih vojnih ujetnikov in borcev, kar smo dokumentirali. To se je pogosto zgodilo takoj po tem, ko so jih zajeli na bojišču," je dejala Bogner.

Izrazila je tudi globoko zaskrbljenost zaradi domnevnih usmrtitev 15 ukrajinskih ujetnikov, ki so jih po zajetju usmrtile ruske oborožene sile.

Moskva in Kijev se sicer vse od ruskega vdora v Ukrajino pred letom dni medsebojno obtožujeta krutega ravnanja z vojnimi ujetniki.

V enem od poročil ZN-a je bilo navedeno, da so pripadniki ukrajinskih sil ruskim vojnim ujetnikom grozili s smrtjo, uprizarjali usmrtitve in jim grozili s spolnim nasiljem. Usmrtitve je po navedbah ZN-a izvajala tudi ruska najemniška skupina Wagner.

Poročilo ZN-a navaja, da so na obeh straneh več ujetnikov mučili in z njimi slabo ravnali, bodisi da bi od njih pridobili informacije bodisi preprosto iz maščevanja. "Uporabljali so pesti, noge, palice, paralizatorje. Nekaterim ujetnikom so zlomili roke ali noge," je dejal eden izmed pričevalcev.

Vojni ujetniki z obeh strani so poročali o nasilnih zaslišanjih, med katerimi naj bi jih pretepali, mučili s pomočjo elektrošokov, bili naj bi tudi tarče spolnega nasilja, ter prikrajšani za dostop do vode, hrane in zdravil.

Japonski premier obiskal Ukrajino
Po raketnem napadu v Kostjantinivki. Foto: Reuters
Po raketnem napadu v Kostjantinivki. Foto: Reuters

Nove žrtve ruskih napadov

V ruskem napadu na humanitarni center v mestu Kostjantinivka na vzhodu Ukrajine so bili ubiti trije ljudje. Eno življenje je vzelo tudi rusko obstreljevanje v južni pokrajini Herson.

"Mesto Kostjantinivka je bilo v noči na 24. marec tarča raketnega obstreljevanja. Ena od raket je zadela enonadstropno stavbo," je po aplikaciji Telegram sporočila ukrajinska služba za nujne primere. Ta je sicer sprva poročala o petih smrtnih žrtvah v Kostjantinivki.

V napadu so umrli trije ljudje, dva človeka sta bila ranjena. Med žrtvami so bile tri ženske, ki so bile predtem evakuirane iz bližnjih mest Bahmut, Časiv Jar in Opitne, ki so v središču spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami. Služba je objavila tudi posnetke, na katerih je vidna enonadstropna stavba s podrto streho in razbitinami ob njej.

Regionalno tožilstvo je v izjavi sporočilo, da je ruska vojska v napadu na Kostjantinivko uporabila protiletalski raketni sistem S-300.

Kostjantinivka leži približno dvajset kilometrov zahodno od Bahmuta v pokrajini Doneck, kjer potekajo najdaljši in najsrditejši spopadi od začetka ruske invazije v Ukrajini.

Oblasti v južni pokrajini Herson, ki je delno pod nadzorom ruskih sil, pa so sporočile, da je bila v zadnjih 24 urah v ruskih topniških napadih v vasi Bilozerka ubita ženska, še štirje civilisti pa so bili ranjeni.

"Wagner izgublja moč in zagon"

Ukrajinski poveljnik, general Oleksandr Sirskji, pa je zatrdil, da bodo ukrajinske sile po hudih zimskih napadih ruske vojske kmalu sprožile protiofenzivo. Dodal je, da plačanci ruske najemniške vojske Wagner "izgubljajo moč in zagon". "Kmalu bodo izkoristili to priložnost, kot smo to v preteklosti že storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku."

Medvedjev znova ostro kritiziral Zahod