Raketa je padla na kmetijo v poljski vasi Przewodow. Foto: Reuters
Raketa je padla na kmetijo v poljski vasi Przewodow. Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je po seji sveta za nacionalno varnost dejal, da ni znakov namernega napada na Poljsko. Trenutno ni neposredne nevarnosti za državo in državljane, saj ni znakov, da bi se dogodek lahko ponovil, je dodal.

Poljski predsednik je še ocenil, da je bila raketa zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe. Po njegovih besedah naj bi šlo za raketo sistema protizračne obrambe S-300, ki ga uporabljata tako ruska kot ukrajinska vojska.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je medtem ocenil, da ni nobene potrebe po sprožitvi 4. člena Severnoatlantske pogodbe zavezništva Nato, ki določa, da lahko vsaka članica zaprosi za posvetovanja, ko čuti, da je ogrožena njena varnost.

Ukrajina želi sodelovati pri preiskavi. Foto: Reuters
Ukrajina želi sodelovati pri preiskavi. Foto: Reuters

Stoltenberg: Vzrok najverjetneje ukrajinska protiletalska raketa, a odgovornost nosi Rusija

Kljub temu je v Bruslju potekalo srečanje na ravni veleposlanikov držav članic Nata. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je po srečanju poudaril, da ni nobenih znakov, da bi šlo za nameren napad na članico.

"Preiskava tega incidenta poteka in počakati moramo na njen izid," je dejal, a dodal, da bi po prvih ugotovitvah lahko bila vzrok za eksplozijo ukrajinska protiletalska raketa.

"Vendar naj pojasnim, da za to ni kriva Ukrajina. Največjo odgovornost nosi Rusija, ki nadaljuje svojo nezakonito vojno proti Ukrajini," je nadaljeval. Pri tem je poudaril, da bodo še naprej podpirali Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe, ter znova pozval Rusijo, naj konča vojno.

Zelenski: Na Poljsko ni padla naša raketa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kmalu po eksploziji na Poljskem zanjo obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer v prvem odzivu dejal, da glede na prve informacije raketa najverjetneje ni bila izstreljena iz Rusije.

Zelenski je danes zanikal, da gre za ukrajinsko raketo. "Nimam nobenega dvoma, da ni šlo za našo raketo," je v sredo po poročanju agencije Interfax Ukraine dejal ukrajinski predsednik. "Glede na naše vojaške podatke sem prepričan, da je bila ruska," je dodal.

Ob tem je poudaril, da je nujno, da Ukrajina sodeluje v preiskavi incidenta, ker Kijev še ni videl dokazov, da gre za ukrajinsko raketo.

EU solidaren s Poljsko in še naprej podpira Ukrajino

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je medtem izrazil solidarnost s Poljsko in Poljaki. V sporočilu za javnost je poudaril, da EU podpira preiskavo incidenta in da bo glede prihodnjih korakov v tesnem stiku s svojimi partnerji, tudi zvezo Nato.

Poudaril je, da mora Rusija končati vojno, in ponovil, da EU še naprej neomajno podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine ter njeno pravico do samoobrambe. "Še naprej bomo Ukrajini nudili močno politično, vojaško, humanitarno in finančno podporo, dokler bo treba," je poudaril in napovedal tudi stopnjevanje pritiska na Rusijo za končanje vojne.

Na prizorišču eksplozije so na delu poljski preiskovalci. Foto: Reuters
Na prizorišču eksplozije so na delu poljski preiskovalci. Foto: Reuters

Rusija zanika, da gre za rusko raketo

Rusko obrambno ministrstvo je že v torek zanikalo, da bi šlo za rusko raketo. "Ruševine v objavah poljskih množičnih medijev iz Przewodowa nimajo nobene povezave z rusko ognjeno močjo," so sporočili z ruskega ministrstva.

Ruske oblasti so danes še sporočile, da so na objavljenih fotografijah s kraja eksplozije na Poljskem vidni deli rakete ukrajinskega sistema zračne obrambe S-300.

Rusija je sicer v torek izvedla številne raketne napade na več krajev po Ukrajini. Obrambno ministrstvo je danes zatrdilo, da je njihova najbližja raketa v torek priletela 35 kilometrov stran od ukrajinsko-poljske meje.

Kremelj pozdravil zadržan odziv ZDA

Razbitine na območju Przewodowa. Foto: Reuters
Razbitine na območju Przewodowa. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je bil medtem kritičen do nekaterih držav, ki so po njegovih besedah pohitele z neutemeljenimi obtožbami Rusije, medtem ko je pohvalil odziv ZDA, ki je bil zadržan v primerjavi z drugimi državami. Opozoril, da nihče ne bi smel hiteti s sklepi, ki lahko pripeljejo do zaostritve razmer.

Kot je dejal Peskov, bi lahko Poljska sporočila, da so našli dele rakete S-300, in vsi bi takoj vedeli, da ni priletela iz Rusije. Varšavo je ob tem pozval, naj bo bolj zadržana in manj čustvena v svojih odzivih.

Nekdanji ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je obtožbe o ruski izstrelitvi rakete na poljsko ozemlje označil za dokaz, da se Zahod približuje novi svetovni vojni. "Incident z domnevnim ukrajinskim 'raketnim napadom' na poljsko kmetijo dokazuje le eno – z vodenjem hibridne vojne proti Rusiji se Zahod približuje svetovni vojni," je na Twitterju zapisal Medvedjev.

Moskva: Uničenje v Kijevu posledica protiraketne obrambe

Moskva je prav tako zanikala, da bi v torek ruske sile napadle ukrajinsko prestolnico, in zatrdila, da so vse rakete dosegle svoje predvidene cilje.

"Vse uničenje, ki ga je prikazal režim v Kijevu v stanovanjskih območjih ukrajinske prestolnice, je neposredna posledica padca in samouničenja raket ukrajinske protiraketne obrambe," je sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in zahtevale najmanj eno smrtno žrtev. Njihova glavna tarča pa so bili objekti kritične infrastrukture, zaradi česar je približno deset milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike.

Protiraketni sistem zemlja-zrak S-300, iz katerega naj bi bila izstreljena raketa, ki je padla na poljsko ozemlje, uporabljata ukrajinska in ruska vojska. Foto: EPA
Protiraketni sistem zemlja-zrak S-300, iz katerega naj bi bila izstreljena raketa, ki je padla na poljsko ozemlje, uporabljata ukrajinska in ruska vojska. Foto: EPA

Pozivi k previdnosti

V prvih odzivih številni svetovni voditelji pozivajo k previdnosti in umiritvi razmer.

"Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poročil o eksploziji rakete na poljskem ozemlju," je povedal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. "Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini."

Tudi Francija je pozvala k "izredni previdnosti" glede ugotavljanja izvora rakete na Poljskem in dodaja, da ima veliko držav na območju podobno orožje. "Logično je, da k temu vprašanju pristopamo z največjo mogočo previdnostjo," je dejal predstavnik francoskega predsedstva.

"Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil," je dejal francoski uradnik in ob tem opozoril na precejšnje tveganje stopnjevanja vojne. "To je tema, pri kateri res ne želimo narediti napake," je dodal.

Nemški kancler Olaf Scholz je prav tako posvaril pred prenagljenimi sklepi v povezavi z incidentom na Poljskem. Dejal je, da "moramo ostati objektivni", in dodal, da je treba počakati na izide preiskave.

Sorodna novica Golob: Dvig stopnje pripravljenosti v Sloveniji ni potreben

K umiritvi razmer je pozvala tudi Kitajska. "V trenutnih razmerah morajo vse strani ostati mirne in zadržane, da bi se izognile zaostrovanju razmer," je na novinarski konferenci dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prav tako odgovoril na vprašanje o raketi, ki je zadela poljsko ozemlje. "Moram spoštovati izjavo Rusije ... morda se je pojavila tehnična napaka ali kaj drugega. Bistveno je, da se najprej opravi preiskava," je dejal.

"Vztrajanje pri kazanju s prstom na Rusijo bi bila provokacija. V tej vojni ni treba iskati še tretje strani. Vsi potrebujemo mir," je dodal Erdogan.

Novi napadi na ukrajinsko infrastrukturo

Biden se je odzval tudi na silovito rusko bombardiranje, ko je Rusija v torek na Ukrajino izstrelila več kot sto raket in pri tem povzročila izpad elektrike za več kot sedem milijonov ljudi. Kot je dejal, je popolnoma nepredstavljivo, da Rusija v času, ko ves svet poziva k umirjanju položaja, nadaljuje zaostrovanje.

Le dan po obsežnih ruskih raketnih napadih na ukrajinsko elektroenergetsko omrežje se je danes v vseh regijah v državi znova sprožil alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Svetovni voditelji po raketi na Poljsko blažijo napetosti
Na Poljsko naj bi padla ukrajinska raketa