Ukrajinski vojaki 42. mehanizirane brigade streljajo iz samovozne havbice 2S1 gvozdika na frontni črti v Harkovski oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki 42. mehanizirane brigade streljajo iz samovozne havbice 2S1 gvozdika na frontni črti v Harkovski oblasti. Foto: Reuters

"Ne, Rusi niso dovolj številčno močni za strateški preboj," je na vprašanje o možnostih za strateški preboj ruskih sil v Harkovski oblasti odgovoril Cavoli. Dodal je, da ruske vojaške zmogljivosti zadoščajo za lokalno napredovanje, kar jim je ponekod tudi uspelo, vendar pa so ponekod utrpeli tudi izgube.

"Sem v tesnih stikih z ukrajinskimi kolegi in prepričan sem, da jim bo uspelo zadržati frontno črto," je po srečanju načelnikov generalštabov vojska članic Nata še povedal Cavoli.

Vodja vojaškega odbora zavezništva admiral Rob Bauer pa je ob tem dejal, da se razmere na bojišču niso toliko spremenile, da bi bil Kijev pripravljen sesti za pogajalsko mizo. S tem se je odzval na srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s kitajskim kolegom Ši Džinpingom v Pekingu, na katerem sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi konflikta v Ukrajini.

"Trenutno se veliko dogaja. Ne bom govoril o podrobnostih pogovorov, vendar sem prepričan, da bomo v bližnji prihodnosti precej izboljšali dobavo streliva Ukrajini," je v Bruslju poudaril Bauer. Kot je dodal, iščejo tudi "kreativne rešitve", da bi več držav skupaj prispevalo posamezne sestavne dele oziroma strelivo za en sistem zračne obrambe.

Uničeni tank na cesti v Harkovski oblasti. Foto: Reuters
Uničeni tank na cesti v Harkovski oblasti. Foto: Reuters

Šojgu: Ruske sile napredujejo v vseh smereh. Zelenski: Stabilizirali smo položaj na bojišču.

Nekdanji ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je zdaj na čelu ruskega varnostnega sveta, je pred tem dejal, da ruske sile v Ukrajini napredujejo v vseh smereh, medtem ko ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagotavlja, da jim je uspelo delno stabilizirati položaj na bojišču.

Potem ko je ukrajinska vojska v zadnjih dneh priznala taktične uspehe ruskih sil in se umaknila z nekaterih položajev v Harkovski oblasti, je ukrajinski predsednik v sredo v večernem nagovoru zagotavljal, da jim je uspelo delno stabilizirati položaj na bojišču.

Ruske sile so med 9. in 15. majem zasedle 278 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, od tega največ v Harkovski oblasti, v sredo objavljeno poročilo ameriškega Inštituta za preučevanje vojne povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji ruski obrambni minister Šojgu, ki je zdaj na čelu ruskega varnostnega sveta, je med obiskom v Pekingu, kjer spremlja ruskega predsednika med dvodnevnim obiskom Kitajske, zatrdil, da ruske sile v Ukrajini napredujejo v vseh smereh.

Ruske sile so v sredo in v noči na četrtek nadaljevale napade na Harkovsko oblast, kjer so poškodovale 68-letno žensko, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Zelenski obiskal Harkov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal enote v mestu Harkov, kjer ruske sile skušajo nadaljevati ofenzivo. "Položaj ostaja težaven, vendar krepimo naše enote," je dejal Zelenski po srečanju s svojim vrhovnim poveljnikom in vojaškimi voditelji v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov.

Pozneje je Zelenski v nočnem videonagovoru dejal, da so ukrajinske sile napredovale pri vasi Vovčansk, pet kilometrov znotraj meje. "Vendar rusko bombardiranje ne pojenja, grožnje ostajajo," je dejal.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov je v pogovoru na nacionalni televiziji dejal, da so ruske sile še vedno pripravljene zavzeti mesto.

"Čeprav ne moremo reči, da so naši vojaki stabilizirali frontno črto, so že zaustavili napredovanje sovražnika v Harkovski oblasti," je dejal. Po njegovih besedah so ukrajinske enote ponekod znova zavzele prejšnje položaje.

Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini in leži nedaleč od meje z Rusijo. Foto: EPA
Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini in leži nedaleč od meje z Rusijo. Foto: EPA

Zelenski, ki je zaradi razmer na fronti v sredo odpovedal načrtovane poti v tujino, je pred tem spregovoril tudi o novih intenzivnih zračnih napadih na ukrajinska ozemlja in zaveznice pozval k dobavi potrebne vojaške opreme. Kot je povedal, je bilo v obstreljevanju delno zasedene Hersonske oblasti na jugu države ranjenih približno 20 ljudi.

Danska obljubila vojaško pomoč Ukrajini

Danska bo Ukrajini poslala nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 750 milijonov evrov, ki bo vključeval predvsem zračno obrambo in topništvo, je na družbenem omrežju X zapisal danski obrambni minister.

Ukrajina nadaljuje napade na Krimski polotok

Tudi na ruski strani poročajo o napadih. V Belgorodski oblasti, ki meji na Harkov, sta bila med raketnimi napadi poškodovana civilista, je povedal tamkajšnji guverner Vjačeslav Gladkov. Kot navaja portal ruske tiskovne agencije Tass, je bilo v napadu poškodovanih več stavb in avtomobilov.

Ukrajinska vojska je že drugo noč zapored napadla tudi rusko vojaško letališče Belbek na Krimskem polotoku in pri tem zadela skladišče goriva, kjer je izbruhnil požar. Ukrajinske napade s petimi izstrelki ATACMS je danes potrdilo rusko obrambno ministrstvo, poroča AFP.