Olena Zelenska. Foto: EPA
Olena Zelenska. Foto: EPA

"Resnično potrebujemo pomoč. Preprosto povedano, ne moremo se utruditi od te situacije, ker če se to zgodi, bomo umrli. In če se utrudi svet, nas bo preprosto pustil umreti," je dejala v intervjuju za BBC dan po tem, ko so ameriški republikanski senatorji v sredo uresničili grožnje o ustavitvi nadaljnje razprave o predlogu več kot 100 milijard dolarjev vrednega zakona o dodatni proračunski porabi, ki med drugim vključuje novo pomoč Ukrajini.

Zakon bi Ukrajini zagotovil dodatnih 60 milijard dolarjev pomoči. Republikanci so preprečili dodatno pomoč, čeprav je Bela hiša opozorila, da bo odobrenih sredstev za Ukrajino kmalu zmanjkalo.

Od vlade predsednika Joeja Bidna in demokratov v kongresu v zameno za svojo podporo zahtevajo zagotovila za sredstva za nadzorovanje meje z Mehiko.

Olena Zelenska: Finančna pomoč zahodnih držav nujna

Biden je dejal, da bi bilo nestrinjanje s pomočjo Ukrajini "darilo" za predsednika Rusije Vladimirja Putina.

Žena Volodimirja Zelenskega je dejala, da jih "zelo boli, ko vidijo znake, da bi strastna pripravljenost pomagati lahko izzvenela". "Za nas je to vprašanje življenja in smrti, zato nas to zelo boli," je dejala.

Zahodne zaveznice vse bolj skrbi, kakšna bi bila usoda ameriške pomoči, ključne v ukrajinski obrambi pred Rusijo, če bi se v Belo hišo vrnil nekdanji republikanski predsednik Donald Trump.

Britanski zunanji minister David Cameron je ta teden na obisku v ZDA, kjer je republikance posvaril, da bi bila ustavitev pomoči "božično darilo" za Putina.

Tarča ruskih napadov je bil znova Kijev

Scholz zagotovil nadaljnjo pomoč Ukrajini

Medtem je nemški kancler Olaf Scholz na sobotnem kongresu socialdemokratov (SPD) v Berlinu zagotovil nadaljnjo pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo. Še naprej jo bo podpirala finančno in z orožjem, po potrebi bo to pomoč tudi povečala, je dejal.

Nemčija je za ZDA s 17 milijardami evrov vojaške pomoči druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini. Za prihodnje leto je vlada napovedala osem milijard pomoči.

Sredi mandata je zaupanje nemški vladi in Scholzu sicer na najnižji točki doslej. Podpira ga manj kot petina vprašanih volivk in volivcev, je za Radio Slovenija poročala dopisnica Maja Derčar.

Ob najnižji javnomnenjski podpori in nakopičenih težavah je Scholz v energičnem in sproščenem, a na trenutke bojevitem in tudi osebnem govoru odgovoril na očitke nasprotnikov, ki nasprotujejo podpori Ukrajini. Poslal je tudi sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu: "Naj ne pričakuje, da bomo obupali, da Ukrajini in njenim 46 milijonom ljudi nismo več sposobni zagotoviti vsega potrebnega za obrambo pred agresijo na svoji zemlji."

Tistim, ki bi beguncem v Nemčiji odvzeli pravico do individualne obravnave mednarodne zaščite, je sporočil: "Nemčija je dežela, iz katere so ljudje morali bežati ... Zato ne bomo spreminjali pravice do azilne zaščite."

Scholz na kongresu stranke SPD: Ukrajino bomo še naprej izdatno podpirali