Ostanki ruske rakete so padli na zgradbo v Kijevu. Foto: Reuters
Ostanki ruske rakete so padli na zgradbo v Kijevu. Foto: Reuters

To je bil že tretji ruski napad z balističnimi raketami na ukrajinsko prestolnico v zadnjih petih dneh, potem ko je Rusija v zadnjem tednu okrepila napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko ozemlje. Po navedbah kijevske mestne uprave so ostanki sestreljenih raket padli na okrožja Solomjanski, Holosijivski in Darnitiski, kjer so med drugim poškodovali dve zgradbi.

V gosto naseljeni stanovanjski soseski so ostanki rakete padli na prizidek, v kateri je bila telovadnica umetniške akademije in razstavna dvorana.

Kijevski sistem opozarjanja na zračne napade, ki se običajno sproži dovolj zgodaj za pravočasen umik, se je tokrat oglasil le približno minuto, preden je bilo po navedbah novinarjev Reutersa slišati prvo od eksplozij.

Ameriška veleposlanica v Kijevu Bridget Brink je sporočila, da je Rusija za napad na ukrajinsko prestolnico uporabila hipersonične rakete.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadih dejal, da ti kažejo na potrebo Ukrajine po boljših sistemih protizračne obrambe od zaveznikov.

Z njim se je strinjal tudi ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba. "To je opomnik, da Ukrajina nujno potrebuje več zračne obrambe, zlasti sisteme Patriot in rakete, ki so sposobne odbiti vsak ruski napad," je zapisal.

Rusija je po navedbah ukrajinskih oblasti z letalniki napadla regiji Mikolajiv in Odesa. Guverner Odese Oleg Kiper je davi sporočil, da je bila v napadih poškodovana energetska infrastruktura, v delih mesta Odesa pa je prekinjena oskrba z električno energijo.

V mestu Mikolajiv pa je bilo v napadu ruskega brezpilotnega letalnika ranjenih približno deset ljudi, je za ukrajinsko televizijo povedala tiskovna predstavnica ukrajinske vojske.

Ukrajinski brezpilotni letalniki nad Rostov

V ruski regiji Rostov je medtem po valu napadov ukrajinskih letalnikov izbruhnil požar v termoelektrarni Novočerkask, ki je ena največjih na jugozahodu Rusije. Kot je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Vasilij Golubev, so posledično izklopili dva bloka elektrarne. Pojasnil je še, da ni žrtev, da so požar že pogasili in da še preiskujejo, zakaj je zagorelo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so nad regijo Rostov sestrelili enajst ukrajinskih brezpilotnih letalnikov.