Posledice napada v Kijevu. Foto: EPA
Posledice napada v Kijevu. Foto: EPA

Štirje ljudje so zaradi poškodb potrebovali bolnišnično oskrbo, med njimi tudi 11-letna deklica.

Zračna obramba je sestrelila vseh 31 raket, a so, kot je na Telegramu zapisal Kličko, njihovi ostanki padli na več mestnih četrti in zanetili več požarov.

Ostanki raket so po županovih besedah padli na več stanovanjskih stavb, industrijskih območij in vrtec.

To je prvi večji napad na glavno mesto Ukrajine v zadnjih tednih, ruske sile pa so ga izvedle z balističnimi in vodenimi raketami, je dejal Sergij Popko, vodja mestne vojaške uprave.

V napadu je ruska vojska uporabila tudi strateške bombnike, nekatere rakete pa je izstrelila z ozemlja Rusije, je dejal Popko. Rakete so Kijev napadle iz različnih smeri. Opozorilo pred zračnim napadom je trajalo skoraj tri ure.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu ponovil poziv mednarodni skupnosti, naj Ukrajini priskoči na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe.

"Tak teror se nadaljuje dan in noč," je Zelenski zapisal na Telegramu, obenem pa je izrazil prepričanje, da je te napade mogoče ustaviti s politično voljo partneric Ukrajine. Kot trdi, ruske rakete namreč niso sposobne obiti sistemov zračne obrambe, kot je ameriški patriot.

Zadnji večji raketni napad na Kijev so ruske sile izvedle konec januarja.

Rusija zavzela vas v regiji Doneck

Rusko obrambno ministrstvo je v dnevnem poročilu navedlo, da je zavzelo vas Toninka na vzhodu Ukrajine. Podrobnosti o zavzetju vasi, ki leži okoli deset kilometrov zahodno od Avdijivke v pokrajini Doneck, ob tem ni podalo. V Kijevu se na navedbe še niso odzvali.

Obrambno ministrstvo v Londonu je medtem na omrežju X objavilo oceno, da se je napredovanje ruskih sil na vzhodu Ukrajine v zadnjih tednih upočasnilo. Razlog za to naj bi tičal v izgubah, ki jih je ruska vojska utrpela v bitki za Avdijivko, ki jo je znova zavzela konec februarja.

Po navedbah ministrstva razmere na fronti kljub temu ostajajo nestabilne, ukrajinska vojska pa se pri ohranjanju svojih položajev spopada s pomanjkanjem osebja in streliva, poročajo tuje tiskovne agencije.