Prigožin se je oglasil iz Soledarja in povedal, da 1. maja Wagner praznuje obletnico ustanovitve. Foto: Reuters
Prigožin se je oglasil iz Soledarja in povedal, da 1. maja Wagner praznuje obletnico ustanovitve. Foto: Reuters

Prigožin je že večkrat kritiziral rusko obrambno ministrstvo zaradi vodenja vojaških operacij v Ukrajini in nezadostne podpore njegovi skupini, nazadnje v soboto, ko je Moskvo pozval k okrepljenim dobavam streliva in v nasprotnem primeru zagrozil, da bo zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti.

V danes objavljenem videoposnetku na družbenem omrežju Telegram je znova pozval k večjim pošiljkam orožja in streliva za njegovo najemniško vojsko v Bahmutu. Kot je povedal, njegovi borci potrebujejo približno 300 ton topniških granat na dan za napade na položaje ukrajinskih vojakov v mestu, medtem ko prejmejo le tretjino tega.

"Tristo ton na dan je deset zabojnikov tovora, kar sploh ni veliko, vendar ne dobimo več kot tretjino tega," je pojasnjeval Prigožin, ko je pregledoval škatle z orožjem, po njegovih besedah v skladišču v Soledarju severovzhodno od Bahmuta.

Še pred tem je v posnetku pred uničeno zgradbo v Soledarju povedal, da je v ponedeljek obletnica nastanka Wagnerja in da če je skupini usojeno, da umre, to "ne bo v rokah ukrajinske vojske ali Nata, ampak zaradi naših domačih birokratskih barab".

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski je dejal, da je ukrajinska vojska pregnala ruske sile z nekaterih položajev v Bahmutu, čeprav ostaja položaj vseeno "precej težek", a da "sovražnik ne more prevzeti nadzora nad mestom".

Po besedah Sirskega Rusija kljub velikim izgubam v boj nenehno pošilja nove enote, vključno s padalci, in borce Wagnerja. "Toda sovražnik ne more prevzeti nadzora nad mestom," je zatrdil.

Kljub napredovanju ruskih sil je po navedbah Kijeva ukrajinske vojake v Bahmutu še vedno mogoče oskrbovati s hrano, zdravili in strelivom.

V Bahmutu, ki je pred vojno štel 75.000 prebivalcev, nobena zgradba ni ostala nepoškodovana. Foto: Reuters
V Bahmutu, ki je pred vojno štel 75.000 prebivalcev, nobena zgradba ni ostala nepoškodovana. Foto: Reuters

Novi ruski napadi na Ukrajino

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile zgodaj zjutraj izstrelile 18 raket, a da jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 15. Rusija naj bi izvedla tudi topniške napade. Umrl je en človek, 37 je ranjenih, tudi šest otrok.

Mestne oblasti v Kijevu so sporočile, da so bile vse rakete, izstreljene proti glavnemu mestu, uničene. Kot so sporočili, je šlo za drugi napad na mesto v zadnjih treh dnevih.

Mestna uprava je sporočila, da glede na prvotne podatke tokrat ni bilo žrtev med civilisti ali škode na stanovanjskih poslopjih ali infrastrukturi.

Rusija je ponoči rakete izstrelila tudi nad druge ukrajinske regije, vključno z Dnipropetrovskim, je dejal vodja regionalnega sveta Mikola Lukašuk. Zračna obramba je sestrelila sedem raket.

Ponoči je bilo dvakrat zadeto mesto Pavlograd na vzhodu države. Poškodovanih naj bi bilo 19 stanovanjskih stolpnic, 25 zasebnih hiš, šest šol in vrtcev ter pet trgovin. Glede na sporočilo vojaškega guvernerja Sergija Lisaka je bilo ranjenih 34 ljudi, med njimi pet otrok.

Vladimir Rogov, uslužbenec uprave v Zaporožju, ki jo je vzpostavila Rusija, je v nedeljo zvečer objavil posnetke, za katere je dejal, da prikazujejo požare v Pavlogradu. Dejal je še, da so ruske sile napadle tamkajšnje vojaške tarče, tudi železniško infrastrukturo in skladišča goriva, poroča BBC. Pavlograd je na ozemlju pod nadzorom Ukrajine, približno 70 kilometrov od frontne črte.

V pokrajini Herson, ki je delno pod nadzorom Rusije, so ukrajinske regionalne oblasti sporočile, da je Rusija izvedla 39 obstreljevanj, tako z zemlje kot z uporabo brezpilotnih letalnikov in letal. En človek je umrl, trije so ranjeni, vključno z otrokom.

Novi napadi se pojavljajo le nekaj dni po tem, ko je bilo v napadih na mesto Uman v osrednjem delu države ubitih 23 ljudi.

Rusija pravi, da je namen nedavnih napadov okrniti načrte Kijeva za dolgo načrtovano protiofenzivo na vzhodu Ukrajine.

V nedeljo so bili v ruski obmejni vasi v ukrajinskem zračnem napadu ubiti štirje ljudje, so sporočili ruski uslužbenci.

Posledice napada v Pavlogradu. Foto: Reuters
Posledice napada v Pavlogradu. Foto: Reuters

V Rusiji se je po eksploziji na tirih iztiril tovorni vlak

V regiji Brjansk na zahodu Rusije in blizu meje z Ukrajino se je medtem iztiril tovorni vlak, ko je na tirih eksplodirala eksplozivna naprava, je sporočil tamkajšnji guverner Aleksander Bogomaz. Žrtev po njegovih besedah ni bilo.

Bogomaz je povedal, da je eksplozija odjeknila na odseku proge med mestoma Brjansk in Uneča, v smeri meje z Ukrajino. Železniški promet na območju je začasno ustavljen.

Vlak je glede na nekatera medijska poročila, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA, prevažal gorivo in les. Šest od 60 vagonov naj bi se prevrnilo.

Iz Rusije, pa tudi njene zaveznice Belorusije, že vse od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani prihajajo poročila o sabotažah na železniških tirih.

Iztirjenje sledi velikemu požaru, ki je v soboto po napadu brezpilotnega letalnika izbruhnil v skladišču goriva na zasedenem polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Številni te napade in incidente uvrščajo v niz priprav Ukrajine na načrtovano protiofenzivo, pred katero naj bi poskušala prekiniti določene ruske poti za oskrbo z gorivom in strelivom, še piše DPA.

Ruske sile so zjutraj izvedle niz raketnih napadov na Ukrajino