Putin je prvič obiskal nezakonito priključena ukrajinska ozemlja. Foto: AP
Putin je prvič obiskal nezakonito priključena ukrajinska ozemlja. Foto: AP

Kot so še sporočili, se je seznanil s potekom obnove mesta, ki je bilo lani popolnoma uničeno.

Mariupolj je dokončno padel pod ruski nadzor maja lani, kar je predstavljalo prvo večjo zmago Rusije v Ukrajini po neuspešni zasedbi Kijeva in preusmeritvi pozornosti na jugovzhod sosednje države.

Ruski mediji poročajo, da je Putin v predelu Nevski obiskal neko družino na domu. Ruska vojska je zgradila novo stanovanjsko sosesko, prvi stanovalci pa so se vselili septembra lani.

Namestnik ruskega premierja Marat Kusnulin, ki je spremljal Putina, je dejal, da se prebivalci dejavno vračajo v Mariupolj.

"Čudovito središče" Mariupolja

Kusnulin je dejal, da je bilo središče mesta "hudo poškodovano", a da želijo končati njegovo obnovo do konca leta, vsaj pročelja. "Središče je čudovito," je dodal.

Srečal se je tudi s prebivalci v novo zgrajenih stanovanjih. Foto: AP
Srečal se je tudi s prebivalci v novo zgrajenih stanovanjih. Foto: AP

Putin je po poročanju ruskih medijev obiskal tudi filharmonijo, obnovljeno v le treh mesecih.

Mariupolj, kjer je po ukrajinskih navedbah med obleganjem lani spomladi umrlo več kot 20.000 ljudi, je že deset mesecev pod rusko zasedbo. Po oceni ZN-a je bilo poškodovanih 90 odstotkov zgradb v mestu, ki ga je zapustilo 350.000 ljudi. Pred vojno je sicer v mestu živelo pol milijona ljudi, po ruskih navedbah pa ima mesto zdaj 300.000 prebivalcev.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v odzivu na obisk na Twitterju zapisalo, da je ruski predsednik Mariupolj obiskal v temi, "kot to počnejo tatovi".

Prvi Putinov prihod v Donbas po začetku agresije

To je prvič, da je ruski predsednik obiskal mesto, ki so ga ruske sile lani pred zavzetjem več tednov oblegale in bombardirale, obiskal pa ga je dan po tistem, ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo aretacijo (ICC).

To je bilo tudi prvo potovanje ruskega predsednika na območje Donbasa (Doneški bazen, ki obsega ukrajinski pokrajini Doneck in Lugansk) po začetku ruske agresije na Ukrajino 24. februarja lani. Doslej se je Putin izogibal potovanjem v bližino območij, kjer divja vojna.

Putin je v soboto v spremstvu najvišjih predstavnikov vojske obiskal tudi rusko mesto Rostov in polotok Krim. Prav v soboto je minilo devet let od ruske priključitve ukrajinskega polotoka in ob obletnici so tam potekale številne slovesnosti.

Putin med obiskom Sevastopola na Krimu. Foto: Reuters
Putin med obiskom Sevastopola na Krimu. Foto: Reuters

Putin je na Krimu obiskal umetniško šolo, počitniški kamp za otroke ter več kulturnih projektov, kot sta Novi ruski muzej in Muzej krščanstva, poročajo ruski mediji.

ICC je v petek izdal nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Zaradi podobnih obtožb je sodišče izdalo nalog tudi za komisarko ruskega predsednika za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

V ponedeljek pa v Moskvi pričakujejo kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki se bo v okviru tridnevnega obiska sešel tudi s Putinom. To bo prvi Šijev obisk v Rusiji po začetku vojne v Ukrajini, zgodil pa se bo le teden dni po tistem, ko je kitajski predsednik uradno dobil tretji mandat za vodenje države.

Kremelj: Poleti letalnikov znak neposredne vpletenosti ZDA

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem dejal, da so poleti ameriških brezpilotnih letal nad Črnim morjem znak neposredne vpletenosti ZDA v konflikt z Rusijo.

Prejšnji teden je ameriško brezpilotno letalo MQ-9 Reaper strmoglavilo v morje po incidentu z ruskima lovcema Su-27. To je bilo prvo znano neposredno vojaško srečanje ruskih in ameriških sil po začetku ruske agresije v Ukrajini pred več kot letom dni.

"Precej očitno je, kaj ti letalniki počnejo, in njihova misija nikakor ni miroljubna misija za zagotavljanje varnosti ladijskega prometa v mednarodnih vodah," je dejal Peskov. "Pravzaprav govorimo o neposredni vpletenosti upravljavcev teh letalnikov v konflikt in zoper nas," je dodal.

Rusija trdi, da je ameriško letalo kršilo omejitve v zračnem prostoru in izgubilo nadzor po nenadnem manevru. ZDA pa pravijo, da sta ruska lovca ovirala letalo in celo poškodovala njegov propeler, medtem ko je bilo v mednarodnem zračnem prostoru.

Združeni narodi ugotovili ruske kršitve človekovih pravic v Ukrajini