Erdogan je povedal, da je v sklopu dogovora iz ukrajinskih pristanišč izplulo 800 ladij s 25 milijoni ton žita. Foto: Reuters
Erdogan je povedal, da je v sklopu dogovora iz ukrajinskih pristanišč izplulo 800 ladij s 25 milijoni ton žita. Foto: Reuters

Erdogan sicer ni sporočil, za koliko dni naj bi podaljšali dogovor. Ukrajinski infrastrukturni minister Oleksandr Kubrakov je pozneje sporočil, da so dogovor podaljšali za 120 dni. Zahvalil se je Združenim narodom in Turčiji za uresničevanje dogovora.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je pozneje sicer sporočila, da so dogovor podaljšali za 60 dni.

Erdogan je podaljšanje dogovora oznanil v kraju Canakkale na zahodu Turčije, kjer se je udeleževal otvoritvene slovesnosti infrastrukturnega projekta. Zahvalil se je Ukrajini, Rusiji in Združenim narodom za njihov trud pri dogovoru, ki je po njegovih besedah ključen za stabilnost dobave hrane po svetu.

Predsednik Turčije je še pojasnil, da je v okviru dogovora doslej 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita. Dogovor je tudi pomagal znižati cene žita na svetovnih trgih.

Črnomorsko pobudo za izvoz žita sta Rusija in Ukrajina sklenili julija lani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, s čimer so sprostili blokado črnomorskih pristanišč, ki jih je Rusija zasedla ob začetku invazije.