Šojgu (levo) in Gerasimov. Foto: EPA
Šojgu (levo) in Gerasimov. Foto: EPA

Gerasimov je zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil na poveljniški položaj imenovan oktobra lani.

Surovikin bo kot poveljnik zračno-vesoljskih sil po novem namestnik poveljnika ruske vojske v Ukrajini. Namestnika bosta tudi vrhovni poveljnik kopenske vojske Oleg Saljukov in namestnik načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Aleksej Kim, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Nova imenovanja v posebni vojaški operaciji v Ukrajini so povezana s širšim obsegom nalog in potrebo po tesnejšem usklajevanju med vsemi vojaškimi vejami in službami," navaja rusko obrambno ministrstvo.

Ruska vojska se je v zadnjih mesecih spopadala s kritikami zaradi niza porazov v Ukrajini. Med drugim so bili prisiljeni v umik iz mesta Herson, glavnega mesta istoimenske regije, ki si jo je Rusija ob Zaporožju, Donecku in Lugansku enostransko priključila.

Ukrajinski vojaki opazujejo dim nad Soledarjem. Foto: AP
Ukrajinski vojaki opazujejo dim nad Soledarjem. Foto: AP

Kdo ima pod nadzorom Soledar?

Medtem ruska skupina Wagner, ki se s plačanci bojuje skupaj z rusko vojsko, trdi, da je prevzela nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. Kijev to zanika, z oddelka za strateško komuniciranje ukrajinske vojske pa so dejali: "Soledar je bil, je in bo ostal ukrajinski."

Da so zavzeli mesto, je v torek zvečer zatrdil vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Dodal je, da v središču mesta ostaja obkoljena skupina ukrajinskih vojakov. Danes bodo po njegovih besedah sporočili število vojnih ujetnikov.

Ukrajinska vojska je njegove navedbe zavrnila in dejala, da so domnevne slike mesta, ki jih je ob razglasitvi zavzetja objavila skupina, nastale drugje. Ukrajinski vojaški opazovalci so že v torek sporočili, da je to "poceni propaganda", ukrajinske enote pa naj bi se le umaknile na nove položaje.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da z razglasitvijo zmage ne gre hiteti. "Ne hitimo. Počakajmo na uradne objave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Dodal je, da so v mestu priča "pozitivni dinamiki napredovanja", in pozdravil "junaštvo" ruskih sil.

Da je skupina Wagner napredovala pri pomikanju v mesto in da naj bi nadzorovala večji del naselja, je v torek poročalo tudi britansko obrambno ministrstvo, ki redno objavlja poročila o stanju na bojišču.

Soledar, ki leži le deset kilometrov od obleganega Bahmuta, je del ukrajinske obrambne linije pred območjema Slovjanska in Kramatorska v vzhodni regiji Doneški bazen, za nadzor nad katerim si prizadeva Rusija.

Annalena Baerbock je najvišja predstavnica kakšne zahodne države do zdaj, ki je obiskala Harkov. Foto: Reuters
Annalena Baerbock je najvišja predstavnica kakšne zahodne države do zdaj, ki je obiskala Harkov. Foto: Reuters

Vojaška učinkovitost Wagnerja "omejena"

Po podatkih zahodnih obveščevalnih služb vpliv in moč Wagnerjevih plačancev znotraj ruske vojske vse bolj rasteta. "Obstaja resnična možnost, da Wagner predstavlja že četrtino ali še več vseh borcev na ruski strani," je po poročanju Guardiana dejal neimenovani uradnik. A njihova vojaška učinkovitost v Bahmutu in okolici naj bi bila še vedno omejena. Po besedah istega uradnika "včasih potrebujejo dva tedna, da osvojijo eno hišo".

Vladimir Putin med srečanjem z vlado. Foto: Reuters
Vladimir Putin med srečanjem z vlado. Foto: Reuters

Putin: Razmere na priključenih ozemljih težke

Ruski predsednik Vladimir Putin je med sestankom s člani vlade, ki ga je predvajala tudi televizija, dejal, da so razmere na območjih v Ukrajini, ki si jih je priključila Rusija, "ponekod težke". A obenem je dejal, da ima Rusija "vse potrebne resurse", da bo izboljšala življenja prebivalcev v vseh štirih ukrajinskih regijah, ki si jih je Moskva priključila.

Spomnimo, Rusija si je septembra nezakonito in enostransko priključila štiri regije, ki predstavljajo 15 odstotkov površine Ukrajine.

Napad v Harkovu po obisku nemške zunanje ministrice

Ruska vojska je v torek zvečer napadla mesto Harkov na vzhodu Ukrajine. Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je mesto nenapovedano obiskala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Kijevu je obljubila več človekoljubne pomoči in nadaljnje dobave orožja, ne pa tudi tankov, zato je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba opozoril, da bo oklevanje Berlina terjalo življenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek štirim politikom odvzel ukrajinsko državljanstvo, med drugim tudi prokremeljskemu politiku Viktorju Medvedčuku, ki so ga lani v izmenjavi ujetnikov poslali v Rusijo. Poleg njega je državljanstvo odvzel še Andriju Derkaču, Tarasu Kozaku in Renatu Kuzminu. "Če so se predstavniki ljudi odločili, da ne bodo služili njim, ampak ubijalcem, ki so vdrli v Ukrajino, se moramo na to ustrezno odzvati," je dejal.

Ukrajina: Kdo ima pod nadzorom Soledar?