Nagovor Volodimirja Zelenskega v Londonu je trajal pol ure. Foto: Reuters
Nagovor Volodimirja Zelenskega v Londonu je trajal pol ure. Foto: Reuters

Zelenski se je posebej zahvalil nekdanjemu britanskemu premierju Borisu Johnsonu in poudaril, da je Združeno kraljestvo Ukrajino podpiralo od prvega dne. "Boris, združil si druge, ko se je zdelo popolnoma, popolnoma nemogoče. Hvala," je dejal Zelenski in požel bučen aplavz britanskih poslancev in poslank, med katerimi je sedel tudi Johnson.

"Pozivam vas in svet (...) za dobavo bojnih letal Ukrajini, kril za svobodo," je nadaljeval ter se britanskemu premierju Rishiju Sunaku zahvalil za dobavo tankov challenger 2 in zagotovitev usposabljanja zanje. "Vemo, da bo zmagala svoboda, vemo, da bo Rusija izgubila," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Velika Britanija z nami stopa proti najpomembnejši zmagi v našem življenju. To bo zmaga nad samo idejo vojne," je dejal ukrajinski predsednik in ocenil, da bo ukrajinska zmaga spremenila svet.

"Ko bomo skupaj zmagali, bo vsak agresor vedel, kaj ga čaka, če napade mednarodni red," je dejal in se Združenemu kraljestvu že vnaprej zahvalil za "močna angleška letala".

Zelenski je predsedniku britanskega parlamenta Lindsayu Hoylu podaril čelado ukrajinskega pilota z napisom "Imamo svobodo, dajte nam krila, da jo branimo".

Zelenskega je sprejel britanski premier Sunak. Foto: Reuters
Zelenskega je sprejel britanski premier Sunak. Foto: Reuters

Med drugim je Zelenski dejal: "V Veliki Britaniji je kralj vojaški pilot. V Ukrajini pa je danes vsak vojaški pilot kralj."

Zelenskega je med polurnim nagovorom večkrat prekinil aplavz britanskih poslancev in poslank.

Ob prihodu v državo ga je na letališču sprejel Sunak. V pogovoru sta posebno pozornost namenila takojšnjemu povečanju vojaške pomoči Londona Kijevu, da bi tako preprečili morebitno spomladansko ofenzivo ruskih sil.

"Velika Britanija je bila med prvimi, ki so priskočili na pomoč Ukrajini. In danes sem v Londonu, da se osebno zahvalim britanskemu ljudstvu za podporo in predsedniku vlade Rishiju Sunaku za njegovo vodenje," je ob prihodu na Instagramu zapisal Zelenski.

Združeno kraljestvo bo urilo tudi ukrajinske pilote

Ob tem so na Downing Streetu potrdili, da bo Združeno kraljestvo po novem usposabljalo tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince. V okviru sedanjega programa se je v zadnjih šestih mesecih namreč do bojne pripravljenosti pod njenim okriljem usposabljalo že 10.000 vojakov, letos pa naj bi se jih še 20.000.

Voditelja sta tekom dneva obiskala tudi vojaško oporišče v Dorsetu na jugu Anglije, kjer se usposablja del ukrajinskih enot.

Sunak je na skupni novinarski konferenci z Zelenskim poudaril, da ne izključuje ničesar, ko gre za dobave orožja Kijevu.

Britanski premier je na novinarsko vprašanje o časovnici dobav obljubljenih britanskih tankov challenger 2 na ukrajinska bojišča dejal, da bodo ti tam v roku nekaj tednov.

Sunak je medtem obrambnega ministra Bena Wallacea pozval, naj pregleda, katera in koliko letal lahko Združeno kraljestvo potencialno dobavi Ukrajini, so sporočili iz Sunakovega urada. V uradu so dodali, da je to dolgoročni ukrep, ne kratkoročni.

Odločitev, ali bo Združeno kraljestvo Ukrajini dobavilo letala, naj še ne bi bila sprejeta, je po poročanju Guardiana še dejal Sunakov tiskovni predstavnik.

Na današnji obisk se je odzvalo rusko veleposlaništvo v Londonu, od koder so sporočili, da bo Rusija "našla ustrezne načine za odzivanje na neprijateljske korake britanske strani", in opozorili pred novimi zaostritvami vojne v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zelenskega je že sprejel tudi britanski kralj Karel III. Foto: Reuters
Zelenskega je že sprejel tudi britanski kralj Karel III. Foto: Reuters

Nove britanske sankcije

V sporočilu za javnost so na uradu britanskega premierja potrdili tudi, da bo London sprejel nove sankcije proti ruskim posameznikom in podjetjem, ki kujejo dobičke na račun vojne v Ukrajini.

Britanski zunanji minister James Cleverly je dejal, da bodo nove sankcije pospešile gospodarski pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina in "spodkopale njegov vojni stroj, kar bo Ukrajini pomagalo zmagati."

Kot je sporočila britanska vlada, so sankcije uperjene proti šestim organizacijam, ki dobavljajo vojaško opremo, in proti osmim posameznikom ter eni organizaciji, ki so povezani s "podlimi finančnimi mrežami, ki pomagajo ohranjati bogastvo in moč kremeljskih elit".

"V skladu z našimi zakoni sem odločen, da Rusija ne bo imela dostopa do sredstev, ki smo jih zamrznili, dokler ne bo enkrat za vselej prenehala s svojimi grožnjami ozemeljski suverenosti in celovitosti Ukrajine," je dejal Cleverly.

Od začetka vojne v Ukrajini je Združeno kraljestvo sankcioniralo že več kot 1300 posameznikov in subjektov, povezanih z rusko agresijo proti svoji sosedi.

To je prvi obisk Zelenskega v Združenem kraljestvu od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

Zelenski v Parizu. Foto: Reuters
Zelenski v Parizu. Foto: Reuters

Še pogovori z Macronom in Scholzem

Po obisku v Londonu je Zelenski odletel še v Pariz, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Ukrajinski predsednik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nekaj pred 21.30 z britanskim vladnim letalom pristal na letališču Orly, nato pa se je z voditeljema srečal na večerji v Elizejski palači.

Nemški kancler Scholz je na novinarski konferenci zatrdil, da bodo ZDA in Evropa Ukrajino v vojni z Rusijo podpirale, "kolikor časa bo to potrebno", in dodal, da Ukrajina spada v evropsko družino. Dejal je, da bodo voditelji držav članic EU-ja na četrtkovem vrhu v Bruslju poslali močen signal solidarnosti s Kijevom. Tudi Macron je znova zatrdil, da lahko Ukrajina računa na pomoč Francije v vojni z Rusijo. "Rusija ne more dobitii te vojne," je dodal.

"Prej kot bo imela Ukrajina težko orožje dolgega dosega, prej kot bodo naši piloti imeli sodobna bojna letala, prej kot bo naša vojska opremljena z oklepnimi vozili, prej bo konec ruske agresije in prej se bomo lahko vrnili k miru v Evropi," pa je dva tedna pred prvo obletnico ruskega napada na državo zatrdil ukrajinski voditelj.

To je prvi obisk Zelenskega v Franciji od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom.

Udeležil se bo tudi vrha EU-ja

Medtem je Zelenski potrdil, da se bo v četrtek v Bruslju srečal še z voditelji držav članic EU-ja, s katerimi bo prav tako govoril o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini. Zelenski je povedal, da bo z voditelji EU-ja govoril o dobavah orožja Ukrajini, med drugim vojaških letal in raket dolgega dosega.

Kot je v vabilu voditeljem na vrh zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo nadaljevali pogovore "o vseh vidikih njihove neomajne podpore Ukrajini". Razpravljali bodo še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini, je dodal.

Michel v vabilu ni omenil udeležbe ukrajinskega predsednika na vrhu, prav tako v Bruslju uradno niso želeli potrditi njegovega prihoda v Bruselj.

Zelenski odpotoval v London in Pariz

Ruske sile krepijo napade

Rusija v skladu z napovedmi Kijeva in Zahoda krepi napade na vzhodu Ukrajine, kamor pošilja tudi na desettisoče vpoklicanih ruskih vojakov, ki naj bi sodelovali v pričakovani novi ofenzivi.

Sekretar nacionalnega varnostnega sveta Oleksij Danilov je v torek dejal, da bo Rusija v novem prodoru napadla Harkov na severovzhodu in Zaporožje na jugu. "Seveda bodo poskušali z ofenzivo proti Harkovu ali Zaporožju. Kako uspešni bodo, bo odvisno od nas," je dejal v pogovoru za Reuters.

Najhujši boji potekajo v okolici Bahmuta. Foto: Reuters
Najhujši boji potekajo v okolici Bahmuta. Foto: Reuters

Ukrajinski politični in vojaški vrh že nekaj časa opozarja, da bo Rusija z novo mobiliziranimi vojaki sprožila novo ofenzivo okoli 24. februarja, ko bo minilo leto dni od začetka vojaške agresije v Ukrajini.

"Nekaj morajo pokazati svojim ljudem in želijo si izvesti nekaj velikega do tega datuma," je pojasnil Danilov.

Zadnjih nekaj tednov se Rusija lahko pohvali s prvimi pridobitvami po pol leta, a napredovanje na bojišču je bilo počasno in je zahtevalo ogromne žrtve med ruskimi vojaki, kljub temu pa niso zasedli nobenega večjega naseljenega središča.

Spopadi so zdaj že nekaj mesecev skoncentrirani okoli Bahmuta v vzhodni pokrajini Doneck. Čeprav so ruske sile mesto, ki je pred vojno štelo 75.000 ljudi, obkolile s severa in juga, pa Kijev trdi, da njihove sile še vedno trdno držijo položaje.

"Če obstaja nevarnost obkolitve, se bo zgodil umik iz Bahmuta," je dejal ukrajinski vojaški analitik Oleksij Hetman. "Ne bi bilo smisla izgubljati več ljudi. Bahmut nima velike strateške vrednosti. Trenutno lahko ohranjamo svoje položaje," je še pojasnil.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile v torek zvečer obstreljevale več kot 30 naselij na območju Harova in 20 naselij v Zaporožju.

Bahmut je popolnoma opustošeno mesto in v njem poleg ukrajinskih branilcev ostajajo samo še starejši prebivalci, ki nočejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters
Bahmut je popolnoma opustošeno mesto in v njem poleg ukrajinskih branilcev ostajajo samo še starejši prebivalci, ki nočejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters