Tank leopard 2 in pripadniki nemške vojske na vajah v Nemčiji. Foto: EPA
Tank leopard 2 in pripadniki nemške vojske na vajah v Nemčiji. Foto: EPA

"Na to gledam optimistično. Naredili smo namreč prvi korak, začeli bomo usposabljanje na tankih leopard 2," je Reznikov dejal za medij Voice of America v ukrajinščini. Uspeh pogovorov za usposabljanje je pripisal prizadevanjem Poljske. Uradne potrditve domnevnega dogovora sicer ni bilo.

Sorodna novica Berlin napovedal dodatno pomoč Ukrajini, a brez tankov. ZDA: Wagner je kriminalna organizacija.

Na petkovem srečanju približno 50 zaveznic v oporišču Ramstein so se dogovorili za povečanje dobave oklepnih vozil, sistemov zračne obrambe in streliva Ukrajini, ne pa tudi za dobavo nemških tankov leopard 2, česar si ukrajinske oblasti najbolj želijo.

Vendar se bo razprava o leopardih najverjetneje nadaljevala, je ob robu srečanja dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in dodal, da se podpora, ki jo Ukrajini namenjajo druge države, vseskozi razvija.

Podoljak zaveznikom: "Razmišljajte hitreje"

V Kijevu so se danes kritično odzvali na "svetovno neodločnost" zahodnih zaveznic glede dobave težkih bojnih tankov ukrajinski vojski. Ta "neodločnost ubija še več naših ljudi", je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in zaveznice pozval k "hitrejšemu razmišljanju" o tej zadevi. "Vsak dan odlašanja pomeni smrt Ukrajincev. Razmišljajte hitreje," je na Twitterju zapisal Podoljak.

Ukrajinski obrambni minister Reznikov je po srečanju sicer objavil skupno fotografijo z nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom in zapisal, da sta imela "odkrite pogovore o leopardih, ki se bodo nadaljevali".

Nemčija je do pošiljanja tankov v Ukrajino še vedno zadržana, je pa novi nemški obrambni minister zanikal, da bi Nemčija enostransko blokirala dobavo tankov Ukrajini, in dodal, da bo nemška vlada glede tega ukrepala hitro, če bo sprejet konsenz med zavezniki.

Baltske države spodbujajo Nemčijo k pošiljanju leopardov

Na Nemčijo glede dobave tankov medtem pritiska vse več zahodnih zaveznic. Poleg Poljske in Finske, ki prav tako uporabljata tanke leopard, a jih brez dovoljenja proizvajalke ne moreta poslati v Ukrajino, so se pritisku pridružile še baltske države.

Zunanji ministri Estonije, Latvije in Litve so Nemčijo pozvali, naj Ukrajini dobavi tanke leopard, je sporočil latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs. "To je potrebno za ustavitev ruske agresije, pomoč Ukrajini in hitro vzpostavitev miru v Evropi," je na Twitterju zapisal Rinkevičs. "Nemčija ima kot vodilna evropska sila v povezavi s tem posebno odgovornost," je dodal.

Zelenski meni, da bi 300 leopardov lahko pomagalo Ukrajini do zmage. Foto: Reuters
Zelenski meni, da bi 300 leopardov lahko pomagalo Ukrajini do zmage. Foto: Reuters

Leopard kot "golf vojaške industrije"

V Nemčiji izdelani tank leopard 2 velja za enega najzmogljivejših tankov na svetu. Prvič so ga izdelali konec sedemdesetih let preteklega stoletja kot zamenjavo za ameriški model M58 Patton in poznejši leopard 1.

Kot je zapisal nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung, je leopard 2 "nekakšen Volkswagnov golf nemške tankovske industrije: vsestransko uporaben in svetovno priznan". Do zdaj so izdelali približno 3500 teh 60-tonskih tankov, ki jih je razvil proizvajalec orožja Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Ruske sile v Zaporožju izvedle več ofenzivnih operacij

Ruska vojska je medtem sporočila, da so njene sile začele ofenzivo v ukrajinski regiji Zaporožje, ki si jo je Rusija, poleg regij Herson, Doneck in Lugansk, septembra lani enostransko priključila.

V dnevnem poročilu je ruska vojska zapisala, da so sile Moskve v Zaporožju izvedle več "ofenzivnih operacij" in "zavzele ugodnejše položaje". Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenka so ruske sile v operacijah ubile približno 30 Ukrajincev in onesposobile več vojaških vozil.

V strateško pomembni regiji Zaporožje so se ta teden po več mesecih skoraj zamrznjene fronte okrepili spopadi.

Medtem so iz Londona sporočili, da se je vojna v Ukrajini znašla na mrtvi točki. "Konflikt je na splošno zastal," so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva, a dodali, da obstaja "realna možnost ruskega napredovanja v okolici Bahmuta" v Donecku, kjer že več mesecev potekajo srditi spopadi.

V Kijevu se na navedbe ruske vojske še niso odzvali. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je sicer danes v Kijevu udeležil pogrebne slovesnosti za notranjega ministra Denisa Monastirskega in njegove sodelavce, ki so v sredo umrli v strmoglavljenju helikopterja blizu vrtca v mestu Brovari, streljaj od ukrajinske prestolnice.

Kaj so zaveznice v četrtek in petek obljubile Ukrajini?

Združeno kraljestvo – 600 raket brimstone
Danska – 19 francoskih samohodnih havbic caesar
Estonija – havbice, strelivo, podporna vozila in protitankovske metalce granat
Latvija – sisteme zračne obrambe Stinger, dva helikopterja in brezpilotna letala
Litva – protiletalske topove in dva helikopterja
Poljska – protiletalske topove S-60 s 70.000 kosi streliva
Češka – dodatno strelivo velikega kalibra, havbice in oklopne transporterje
ZDA – 59 oklepnih vozil bradley, 90 prevoznikov osebja Stryker in sisteme zračne obrambe Avenger ter drugo orožje v skupni vrednosti 2,5 milijarde dolarjev

Združeno kraljestvo je nedavno obljubilo 14 tankov challenger 2, Nemčija je obljubila sedem tankov gepard, 40 oklepnikov marder in zračni obrambni sistem Iris-T SLM in vojaško pomoč Ukrajini povečala še za dodatno milijardo na skupaj 3,3 milijarde evrov, ZDA so obljubile zračni sistem Patriot in v prejšnjem tednu napovedale za skupno 2,5 milijarde dolarjev pomoči, Francija pa je napovedala dobavo "lahkih tankov" AMX 10-RC. (Vir: STA, BBC)