Uničena stanovanjska stavba v Dnipru. Foto: Reuters
Uničena stanovanjska stavba v Dnipru. Foto: Reuters

Kot je sporočil guverner mesta Dnipro Valentin Rezničenko na Telegramu, so iz ruševin devetnadstropnega stanovanjskega bloka rešili več kot 40 ljudi, iskanje pogrešanih pa se nadaljuje. Pogrešajo namreč še 43 ljudi. Med smrtnimi žrtvami napada sta tudi otrok in 15-letnica. V napadu je bilo popolnoma uničenih 72 stanovanj v poslopju, še 230 jih je bilo poškodovanih.

Rusija je v soboto izvedla nove raketne napade po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To je bil prvi tovrstni obsežni ruski napad od začetka leta. V večini ukrajinskih pokrajin so zaradi novih napadov uvedli izredne izpade električne energije, je v soboto povedal minister za energetiko German Galuščenko. Ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo je sporočil, da si prizadevajo odpraviti posledice najnovejših ruskih napadov.

Putin govori o "pozitivni dinamiki"

Medtem je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da vojna v Ukrajini po domnevnem ruskem zavzetju mesta Soledar, ki ga Kijev sicer še vedno zanika, poteka v "pozitivni dinamiki". "Dinamika je pozitivna in vse poteka po načrtih ministrstva za obrambo in generalštaba," je povedal v danes objavljenem pogovoru za rusko televizijo.

V Belgorodu umrli trije Rusi

V eksploziji v ruski regiji Belgorod so umrli trije ljudje, 15 je ranjenih. Nekemu vojaku naj bi eksplodirala granata. Belgorod meji na Ukrajino, zato je tam več ruskih vojaških oporišč in vojaških poligonov. Po poročanju ruskih medijev so umrli ruski vojaški obvezniki, ki so jih v sklopu delne mobilizacije vpoklicali septembra. (vir: Reuters)

"Upam, da nas bodo naši borci še večkrat razveselili s svojimi vojaškimi rezultati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal, ko je na letališki stezi poleg ruskega predsedniškega letala odgovoril na vprašanje novinarja kanala Rossia-1 o "novicah, ki prihajajo iz Soledarja" na vzhodu Ukrajine.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska vojska po tednih obsežnih bojev zavzela to mesto v ukrajinski oblasti Doneck. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer v videonagovoru sicer zatrdil, da se spopadi za nadzor nad Soledarjem nadaljujejo.

Zavzetje tega mesta se v Moskvi predstavlja kot zmago in sledi več mesecem ruskih neuspehov, kot je bil umik iz oblasti Harkov na vzhodu in velikega mesta Herson na jugu Ukrajine zaradi ukrajinske protiofenzive, poroča AFP.

Po navedbah ruske vojske je zavzetje Soledarja, kjer so rudniki soli, korak k obkolitvi sosednjega mesta Bahmut, ki ga Moskva poskuša osvojiti že več mesecev.

Število žrtev v Dnipru naraslo

Stoltenberg obljublja Kijevu težko orožje

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v pogovoru za nemški dnevnik Handelsblatt povedal, da lahko Ukrajina kmalu pričakuje več pošiljk težkega orožja iz zahodnih držav. "Nedavne obljube glede težke vojaške opreme so pomembne – in v bližnji prihodnosti pričakujem več," je dejal.

Kijev že nekaj časa prosi za pomoč v obliki težkega orožja, tudi tankov, a so bile zahodne države doslej glede tega zadržane, ker se bojijo, da bo to razumljeno kot njihov vstop v vojno ali da bodo vznemirile Rusijo.

Prihodnji teden bo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji srečanje ukrajinske obrambne kontaktne skupine, ki koordinira pošiljanje orožja Kijevu. "Smo v odločilni fazi vojne," je povedal Stoltenberg. "Zato je pomembno, da priskrbimo Ukrajini orožje, ki ga potrebuje za zmago," je dejal.

Zahodne države od začetka ruske ofenzive v Ukrajini februarja lani širijo obseg orožja, ki ga dobavljajo Kijevu. Na začetku tega meseca so Francija, Nemčija in ZDA obljubile francoske lahke tanke AMX-10 RC, 40 nemških pehotnih vozil marder in 50 oklepnih vozil bradley. Ukrajina pritiska, da se ji priskrbi še težka bojna vozila.

Britanski premier Rishi Sunak je v soboto v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Zelenskim napovedal, da bo Združeno kraljestvo zagotovilo Ukrajini 14 tankov challenger 2. Tako bi Združeno kraljestvo postalo prva zahodna država, ki bo Kijevu dobavila želene težke tanke.

Stoltenberg je izrazil prepričanje, da je ruski predsednik Vladimir Putin naredil napako, ko je napadel Ukrajino. "Precenil je moč svojih oboroženih sil. Vidimo njihove napačne korake, njihovo pomanjkanje morale, težave z vodenjem, slabo opremo," je dejal. Dodal pa je, da so Rusi "pokazali, da so pripravljeni na velike izgube za dosego svojega cilja".

Ukrajinski vojaki v bojih pri Bahmutu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v bojih pri Bahmutu. Foto: Reuters

Nemški leopardi v Ukrajini šele leta 2024?

Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall je medtem sporočil, da bi lahko popravljene tanke leopard 2 v Ukrajino poslal šele leta 2024. Popravilo tankov, ki jih ima Nemčija na zalogi, bi namreč stalo več sto milijonov evrov, iz Rheinmetalla pa sporočajo, da del ne morejo začeti, preden bi bilo naročilo potrjeno.

Podjetje pravi, da bi morali ta vozila popolnoma razstaviti in jih znova sestaviti.

Nemčija je sicer postala ena glavnih vojaških podpornic Ukrajine po ruskem napadu nanjo, kritiki pa kanclerja Olafa Scholza in njegovo vladajočo stranko SPD obtožujejo, da ukrepajo počasi in da raje čakajo, da prvi korak naredijo druge zahodne zaveznice.

Gospodarski minister Robert Habeck je ta mesec dejal, da dobava tankov leopard "ni izključena".