Predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris je Zelenski predal zastavo s podpisi ukrajinskih vojakov. Foto: Reuters
Predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris je Zelenski predal zastavo s podpisi ukrajinskih vojakov. Foto: Reuters

Zelenski je v sredo prispel v ZDA, kar je njegov prvi obisk v tujini po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino konec februarja letos. V Beli hiši ga je sprejel predsednik Joe Biden, ki je ob tej priložnosti napovedal nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev.

"Vaš denar ni dobrodelnost. Je naložba v svetovno varnost in demokracijo, s katero ravnamo na najodgovornejši način," je Zelenski po srečanju z Bidnom povedal na zasedanju obeh domov ameriškega kongresa, kjer so ga pozdravili s stoječimi ovacijami.

Po besedah Zelenskega je svet preveč povezan, da bi lahko katera koli država stala ob strani in se počutila varno. Ob tem je demokrate in republikance pozval k skupni podpori pomoči njegovi državi.

Njegov poziv prihaja v času, ko se nekateri med republikanci, ki bodo januarja prevzeli večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa, sprašujejo o smiselnosti takšnega obsega pomoči Ukrajini. Nekateri republikanci celo pozivajo k prekinitvi pomoči in pregledu porabe do zdaj porabljenih sredstev.

Zelenski drugo leto napoveduje preobrat

"Tako kot pogumni ameriški vojaki, ki so med božičem leta 1944 branili svoje linije in se upirali Hitlerjevim silam, tudi pogumni ukrajinski vojaki ta božič počnejo enako proti Putinovim silam," je kongresnikom dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinski predsednik je izrazil upanje, da bo kongres potrdil novo pomoč v vrednosti dodatnih 45 milijard dolarjev za pomoč pri obrambi "naših vrednot in neodvisnosti". Za prihodnje leto je napovedal preobrat v vojni.

Medtem ko je zatrdil, da se Ukrajinci ne bodo nikoli vdali, je dejal, da vseeno potrebujejo več orožja. "Imamo topništvo, da, hvala. Je dovolj? Iskreno, ne zares," je dejal v govoru in dodal, da za popoln umik ruskih sil potrebujejo več topov in granat.

Po koncu svojega govora je Zelenski kongresu podaril ukrajinsko zastavo s podpisi ukrajinskih vojakov, ki jih je v torek pred obiskom v ZDA obiskal na bojišču v Bahmutu na vzhodu države, kjer potekajo nenehni srditi spopadi z ruskimi silami.

Zelenski je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo. Foto: Reuters
Zelenski je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo. Foto: Reuters

Primerjave z obiskom Churchilla

Na skupni novinarski konferenci po pogovorih z Bidnom v Beli hiši je Zelenski dejal, da izraz pravični mir, ki ga je predtem omenil njegov gostitelj, zanj ne pomeni nobenih kompromisov glede suverenosti, svobode in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Biden je na novinarski konferenci, kjer so dovolili le po dve novinarski vprašanji, poskrbel za smeh z odgovorom na vprašanje, ali ne bi bilo bolje, če ZDA pošljejo Ukrajini v pomoč vse vojaške zmogljivosti naenkrat, ne pa postopoma. Pokazal je na Zelenskega in dejal, da je njegov odgovor pritrdilen. Zelenski se je nasmejal skupaj z novinarji in dejal, da se popolnoma strinja.

Biden je sicer dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin za zdaj še ne kaže namenov za končanje vojne v Ukrajini.

Prvi obisk Zelenskega v tujini, odkar je Rusija februarja napadla njegovo državo, je minil v znamenju primerjav z nekdanjim voditeljem Velike Britanije Winstonom Churchillom, ki je zapustil domovino v času vojne z nacistično Nemčijo in obiskal Washington konec leta 1941.

Na poti v Kijev se je srečal še z Dudo

Na poti v domovino se je Zelenski na kratko srečal še s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, so sporočili v Kijevu. "Na poti domov sem se srečal s prijateljem Ukrajine – predsednikom Poljske Andrzejem Dudo. Povzela sva leto, ki je zaradi obsežne vojne prineslo zgodovinske izzive," je v izjavi na Telegramu sporočil Zelenski. Kot je dodal, se je Dudi zahvalil za močno podporo Poljske in njenih državljanov Ukrajini.

Glede na navedbe ukrajinskega predsedstva sta voditelja govorila o nizu tem s poudarkom na okrepitvi obrambnih zmogljivosti Ukrajine in humanitarnih vprašanjih, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Točna lokacija srečanja ni znana, objavljen videoposnetek pa prikazuje Zelenskega, kako izstopa z letala na letališču Rzeszow in nato sedi za mizo z Dudo. Rzeszow je sicer mesto, prek katerega potuje dobršen del Ukrajini namenjene pomoči, tamkajšnje letališče pa varuje ameriški kontingent.

Putin: Vsi konflikti se končajo s pogajanji in Rusija se temu ni nikoli izogibala

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nakazal, da je odprt za pogovore z Ukrajino. Zatrdil je, da si Rusija želi čim hitrejšega konca konflikta v Ukrajini in da si bo prizadevala, da se to zgodi čim prej. Kot je dodal, se Moskva "v nasprotju s Kijevom" ni nikoli izogibala pogajanjem.

"Vsi oboroženi konflikti se končajo s pogajanji in Rusija se temu ni nikoli izogibala," je na novinarski konferenci v Jekaterinburgu dejal Putin in Kijevu obenem očital, da se je nasprotno izogibal pogajanjem ter se je iz njih izločil. "Prej kot Kijev spozna, da so pogovori nujni, bolje bo."

Moskva se želi pogajati na osnovi trenutnega statusa na fronti v Ukrajini in zasedena območja šteje kot rusko ozemlje, čeprav si jih je priključila enostransko in v nasprotju z mednarodnim pravom. Kijev se nasprotno ni pripravljen pogajati, dokler se ruske sile ne umaknejo s celotnega ukrajinskega ozemlja, vključno s polotokom Krim.

Vojno v Ukrajini je sicer Putin danes označil kot nujno, da Rusija zaščiti interese tam živečega ruskega prebivalstva. "Poudarjam, vse, kar se dogaja, in vse, kar je povezano s posebno vojaško operacijo, je absolutno izsiljen nujen ukrep," je poudaril po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

Glede sredne napovedi ZDA o novi vojaški pomoči Ukrajini, tokrat tudi s protiletalskim raketnim sistemom Patriot, je Putin danes izjavil, da bo Rusija že našla način, da te zaobide. Ocenil jih je kot "precej stare", ki da ne delujejo tako kot ruski sistemi S-300. "Prav, to bomo upoštevali, a protistrup bomo vedno našli," je bil jasen.

Zelenski z Dudo. Foto: Reuters
Zelenski z Dudo. Foto: Reuters

Moskva je bila ostra do obiska Zelenskega v ZDA

Rusija je ostro kritizirala obisk Zelenskega v Washingtonu. ZDA je obtožila, da vodijo posredno vojno proti njej. Napoved ZDA, da bodo Kijevu namenile pomoč v znesku 1,85 milijarde evrov, je ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov označil kot provokativno dejanje, ki bi lahko vodilo v zaostritev konflikta z resnimi posledicami.

"Pogovori v Washingtonu so pokazali, da ne Ukrajina ne ZDA ne iščejo miru. Enostavno si želijo nadaljevati boje," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Provokativna dejanja ZDA v Ukrajini bodo neizogibno vodila v stopnjevanje konflikta, katerega posledice bi lahko bile nepredvidljive, je v sredo v odzivu na ameriško napoved o dobavi sistema zračne obrambe Patriot še dejal Antonov.

Zaradi napovedi o dobavi protiletalskega raketnega sistema Patriot je ZDA obtožil, da prek Ukrajine posredno nadaljujejo vojno proti Rusiji in da je njihov cilj zmaga nad Rusijo. Obisk Zelenskega v Washingtonu je bil v ta namen uprizorjen v "hollywoodskem slogu", to pa je pokazalo, da so zagotovila Washingtona, da ne bo iskal konfrontacije z Rusijo, "le prazne besede", je dodal.

Antonov je dejal, da je obisk Zelenskega v ZDA pokazal, da ne Washington ne Kijev nista pripravljena na mir in da se namesto tega širi laž, da se Rusija ne zavzema za mirno rešitev, je zapisal v sporočilu, ki ga je veleposlaništvo objavilo na Facebooku.

Kijev si je dolgo prizadeval za dobavo enega najnaprednejših raketnih sistemov Patriot. Foto: EPA
Kijev si je dolgo prizadeval za dobavo enega najnaprednejših raketnih sistemov Patriot. Foto: EPA

Hkrati je znova opozoril, da bodo ruske sile sistem Patriot v Ukrajini uničile tako kot drugo zahodno orožje. Po njegovih besedah domnevajo, da bodo sistem upravljali Američani ali strokovnjaki iz drugih držav članic Nata, saj Ukrajinci nimajo ustreznih strokovnjakov. "Mislim, da vsi dobro razumejo, kakšna usoda lahko doleti osebje, ki upravlja te komplekse na ozemlju Ukrajine," je še opozoril.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ocenil, da obisk potrjuje, da "ZDA dejansko nadaljujejo posredno vojno z Rusijo do zadnjega Ukrajinca". Poudaril je, da pošiljanje orožja Kijevu "ne more preprečiti Rusiji, da bi dosegla svoje cilje v okviru posebne vojaške operacije" v Ukrajini.

"Vidimo, da ZDA in druge države v resnici nenehno širijo obseg in tehnično raven orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini," je dodal in poudaril, da to ne prispeva k hitri rešitvi razmer, "ampak nasprotno – povzroča, da se bo trpljenje ukrajinskega ljudstva na žalost nadaljevalo dlje, kot bi se lahko".

Obžaloval je, da niti ameriški predsednik niti ukrajinski predsednik "nista izrekla besed, ki bi jih lahko razumeli kot morebitno pripravljenost prisluhniti pomislekom Rusije".

Šojgu obiskal ruske vojake v Ukrajini

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je, potem ko si je preteklo nedeljo ogledal prednje položaje ruskih enot v Ukrajini, danes znova obiskal ruske vojake na bojišču in se jim zahvalil za služenje domovini, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Ministrstvo je objavilo posnetke, na katerih Šojgu pregleduje vojaške objekte in obrambne položaje ruske vojske. Sporočili so, da je minister "preveril vojaško opremo, pregledal položaje ter bivalne in ogrevalne razmere za vojaško osebje".

Med pogovori s poveljniki posameznih enot je Šojgu "posebno pozornost namenil organizaciji na področju celovite podpore enotam, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji", je še sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Že njegov obisk v nedeljo naj bi bil namenjen predvsem oskrbovanju ruskih oboroženih sil. Po delni mobilizaciji, ki jo je septembra ukazal ruski predsednik Vladimir Putin, so se številni naborniki pritoževali, da so bili poslani na bojišče z nezadostno opremo in usposobljenostjo.

ZDA obljubile nadaljnjo podporo Ukrajini