Požgani sedež Muslimanske bratovščine. Foto: EPA
Požgani sedež Muslimanske bratovščine. Foto: EPA

Egiptovska vojska je Mursiju in opoziciji dala 48-urni rok za dosego dogovora in izpolnitev zahtev ljudi. Če do tega ne bo prišlo, vojska napoveduje ukrepe za prekinitev pat položaja.

"Oborožene sile znova izražajo zahtevo po izpolnitvi zahtev ljudi in vsem stranem daje 48 ur kot končno priložnost za prevzem odgovornosti zgodovinskih okoliščin, v katerih je država," je poudaril obrambni minister Abdel Fatah al Sisi. Če zahteve ljudstva ne bodo izpolnjene v danem roku, bodo oborožene sile ukrepale na osnovi svoje nacionalne in zgodovinske odgovornosti, še navaja izjava.

Napoved vojske je poskrbela za val veselja na trgu Tahrir, kjer protestira več tisoč ljudi. "Pridi, Sisi, Mursi ni moj predsednik," so vzklikali. Na ulicah Kaira je bilo mogoče videti številne voznike, ki so glasno trobili in mahali z egiptovskimi zastavami.
Grožnja z državljansko nepokorščino
Že pred tem je ultimat postavila tudi opozicija, ki je mursiju sporočila, da mora s položaja odstopiti v roku enega dne ali pa se bo moral spopasti z državljansko nepokorščino.
"Mursiju dajemo čas do 2. julija do 17. ure, da zapusti položaj in državnim institucijam omogoči, da se pripravijo na predčasne predsedniške volitve. Drugače se bo v torek ob 17. uri začela kampanja popolne državljanske nepokorščine," so sporočili iz opozicijskega gibanja Tamarod.

V nedeljo, na prvo obletnico predsednikovega ustoličenja, so po državi izbruhnili množični protesti proti Mursijevi vladavini. V nasilnih protestih je bilo ubitih 16 ljudi, ranjenih pa najmanj 780. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo na "milijone" ljudi.

Po protestih so vlado zapustili ministri za turizem, okolje, komunikacije, pravosodje in javne službe. Peterica je odstopne izjave izročila premierju Hišamu Kandilu, ki se je že sešel s peterico, da bi se pogovoril o njihovi odločitvi.

Vdrli na sedež
Mursijevi nasprotniki so danes po spopadih z njegovimi privrženci vdrli na sedež Muslimanske bratovščine v Kairu in iz zgradbe začeli metati stvari ter odnašati vrednejše predmete. Po navedbah prič v zgradbi v četrti Mokatam takrat ni bilo članov Muslimanske bratovščine, saj so jih že pred tem pospremili ven.

Protestniki so na sedežu islamističnega gibanja, ki mu pripada tudi Mursi, ob spremljavi domoljubne glasbe vzklikali gesla proti predsedniku in Muslimanski bratovščini.