Bo afganistanski predsednik znova izvoljen ali bodo izvedli drugi krog? Foto: EPA
Bo afganistanski predsednik znova izvoljen ali bodo izvedli drugi krog? Foto: EPA
Afganistan
Ko bodo znani izidi volitev se bo Nato odločil o nadaljnji strategiji za državo. Foto: EPA

Komisija, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je objavila poročilo o domnevnih množičnih volilnih prevarah na predsedniških volitvah, ki so potekale 20. avgusta. Sporočili so, da so našli jasne in prepričljive dokaze o poneverbah na voliščih po vsej državi, in zato je od neodvisne volilne komisije, ki ima zadnjo besedo glede volitev, zahtevala, naj določen odstotek glasov za vsakega kandidata razglasi za neveljavnega.

Natančnega števila glasov niso razkrili, jasno je le, da je neveljavnih več sto tisoč od skupno pet milijonov oddanih glasovnic in da so neveljavni glasovi z 210 volišč po vsej državi. Med dokazi za poneverbe so neprepognjeni volilni lističi, enako označena več kot polovica glasovnic s posameznega volišča ali sto lističev z enakimi oznakami.

Je Karzaj obsojen na drugi krog volitev?
Prvi rezultati volitev so pokazali, da naj bi predsednik Karzaj dobil dovolj glasov, da bi se izognil drugemu krogu volitev. Iz današnjega poročila komisije za volilne pritožbe sicer ni razvidno, ali je afganistanski predsednik Hamid Karzaj prejel več kot 50 odstotkov glasov volivcev ali ne, od česar je odvisen morebiten drugi krog volitev. Britanska mreža BBC se sklicuje na neimenovan vir, po katerem naj bi Karzaj prejel manj kot 48-odstotno podporo, vendar pa volilna komisija tega podatka ni želela potrditi.

Sklepi komisije za volilne pritožbe so ključni za volilno komisijo, ki bo lahko po izključitvi poneverjenih glasov razglasila dokončne izide volitev in hkrati z njimi tudi odredila morebiten drugi krog volitev, v katerem bi se pomerila predsednik Hamid Karzaj in njegov glavni izzivalec Abdulah Abdulah. Volilna komisija za zdaj še ni sporočila, kdaj bo razglasila končne izide volitev.

Karzajev tiskovni predstavnik Vahid Omar je dejal, da na podlagi objavljenih številk še ne morejo razsojati, kar je sprožilo ugibanja, da bi lahko volilna komisija, na katero ima Karzaj velik vpliv, zavrnila drugi krog volitev in tako še nekoliko zavlekla oblikovanje vlade.

EU in Nato pozivata k razjasnitvi volitev
Švedsko predsedstvo EU-ju je danes pozvalo Karzaja, naj privoli v drugi krog volitev, če bodo volilni izidi pokazali, da je potreben. Čimprejšnjo razjasnitev izidov volitev je zahteval tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Čas ni na naši strani," je na novinarski konferenci v Bruslju posvaril Rasmussen in pri tem omenil mednarodne sile v Afganistanu ISAF, ki delujejo pod okriljem Nata. "Potrebujemo hitre odločitve. Potrebujemo pa tudi stabilno vlado v Kabulu, s katero bomo lahko sodelovali in ki jo bo prebivalstvo sprejelo kot verodostojno," je zatrdil in dodal, da Nato potrebuje razjasnitev razmer v Afganistanu, preden lahko sprejme ključne odločitve glede prihodnje strategije in števila vojakov v Afganistanu.