Kljub slabemu stanju v državi naj volitve ne bi prinesle sprememb. Foto: Reuters
Kljub slabemu stanju v državi naj volitve ne bi prinesle sprememb. Foto: Reuters

Volitve naj ne bi prinesle večjih sprememb, čeprav država od volitev leta 2010 praktično stagnira. Najbolj zanimive so volitve bošnjaškega člana predsedstva BiH-a. Za položaj se namreč poteguje rekordnih deset kandidatov.

Od 42 poslancev spodnjega doma parlamenta BiH-a bodo dve tretjini izvolili v Federaciji BiH-a, tretjino pa v Republiki srbski. V Federaciji BiH-a poleg tega volijo 98 poslancev spodnjega doma parlamenta te entitete in poslance v desetih kantonalnih skupščinah. V Republiki srbski pa ob 83-članskem parlamentu volijo tudi predsednika in dva podpredsednika entitete.

Na volitvah se za položaje poteguje 7743 kandidatov. Več kot 500 volišč bo odprtih do 19. ure. Volilna komisija bo prve neuradne delne izide objavila po polnoči, najpozneje do 11. novembra pa mora objaviti končne uradne izide.

Povezano:

Intervju s tuzelskim profesorjem Enesom Osmančevićem: "V Bosni in Hercegovini so zadnjih 25 let pojedle politične kobilice"


Na nekaterih voliščih zamuda

Velika večina volišč se je zjutraj odprla pravočasno, približno 250 pa z zamudo, nekatera tudi z enourno. Članica državne volilne komisije Irena Hadžiabdić je zatrdila, da je do zamud prišlo, ker se nekateri od članov volilnih odborov niso pojavili na voliščih in so morali poiskati zamenjave in ker tehnične priprave na glasovanje ponekod niso bile pravočasno zaključene.

A tovrstne manjše zamude so nekaj povsem običajnega, meni. "Zamude ne nakazujejo na nikakršne malverzacije," je zavrnila ugibanja, ki so se nemudoma pojavila, da so v ozadju morebitne nepravilnosti.

Nekaj sto tujih in več tisoč domačih opazovalcev
Glasovanje spremlja približno 300 mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in več kot 50.000 domačih opazovalcev. Med njimi prevladujejo predstavniki različnih strank, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, pa volitve prvič spremlja tudi kakih 3.000 opazovalcev nevladne organizacije Pod lupo.

Država je v zelo slabem stanju, a na oblasti bodo verjetno ostali politiki in nacionalne stranke, ki vodijo državo že od konca vojne. Tudi tokrat, kljub več kot štiri leta stari sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, niso mogli kandidirati vsi državljani, ampak v skladu z Daytonskim sporazumom samo pripadniki treh konstitutivnih narodov.

EU poziva k spremembam
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je volivce v BiH-u v petek pozvala, naj izberejo oblasti, ki se bodo končno lotile reševanja nujnih problemov. Kot jim je sporočila, imajo zdaj "priložnost, da odločijo, komu bodo zaupali nalogo zagotoviti pozitivno spremembo v gospodarstvu ter socialnem in pravosodnem sistemu države".