Ursula von der Leyen s predsednico sveta ministrov BiH-a Borjano Krišto ob odprtju novega naselja na obrobju Sarajeva. Foto: EPA
Ursula von der Leyen s predsednico sveta ministrov BiH-a Borjano Krišto ob odprtju novega naselja na obrobju Sarajeva. Foto: EPA

"Tukaj smo, da vas podpremo na tej poti," je dejala von der Leyen po pogovorih s predsednico sveta ministrov BiH-a Borjano Krišto.

Von der Leyen je ob koncu turneje po državah Zahodnega Balkana danes obiskala BiH, kjer se je ločeno srečala s članoma predsedstva BiH-a Denisom Bećirovićem in Željko Cvijanović ter predsednico sveta ministrov BiH-a Krišto.

Kot je dejala, Bruselj od BiH pričakuje "močan napredek" pri izpolnjevanju 14 pogojev, ki jih je leta 2019 postavila Evropska komisija. Poudarila je, si država ne sme dovoliti nazadovanja, zlasti na področju vladavine prava in temeljnih svoboščin.

Načrt za rast Zahodnega Balkana

Predsednica EK-ja Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Predsednica EK-ja Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Poudarila je, da je načrt za gospodarsko rast Zahodnega Balkana, po katerem bo EU za reforme in naložbe v teh državah namenil šest milijard dolarjev, najboljši dokaz jasne podpore EU-ja celotni regiji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Vendar pa bo financiranje odvisno od uspešnega izvajanja reform.

Predstavniški dom parlamenta BiH-a je na predvečer obiska predsednice komisije sprejel resolucijo, s katero poziva EU, naj se začnejo pogajanja o članstvu.

BiH je kandidat za članstvo postal konec lanskega leta. Evropska komisija mu je leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih moral izpolniti za pridobitev statusa kandidatke, a mu ga je EU ob vojni v Ukrajini – tudi ob prizadevanjih Slovenije – konec leta vseeno podelil. V BiH-u, kjer so doslej že sprejeli nekatere od zakonov, potrebnih za približevanje EU-ju, začetek pogajanj za članstvo pričakujejo do konca leta.