Victoria Nuland in Geoffrey Pyatt med decembrskim obiskom v Kijevu. Foto: EPA
Victoria Nuland in Geoffrey Pyatt med decembrskim obiskom v Kijevu. Foto: EPA
Nuland se je sestala tudi z voditelji opozicije, a zdaj je jasno, da ZDA v vladi ne želijo Klička. Foto: EPA
Ameriško-ruske vohunske igre

Na posnetku je slišati namestnico državnega sekretarja Johna Kerryja Victorio Nuland in veleposlanika Geoffreyja Pyatta. Posnetek je bil objavljen v četrtek pod naslovom v ruščini Lutke na Majdanu, pri čemer se misli na trg v Kijevu, kjer potekajo protivladni protesti, poroča BBC.

Kot piše rt.com, se pogovor vrti predvsem o ponudbi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, da naj bi bil novi predsednik vlade eden izmed voditeljev opozicije Arsenij Jacenjuk, drugi voditelj opozicije Vitalij Kličko pa namestnik premierja. Oba visoka predstavnika ZDA odkrito govorita o prihodnjih vlogah treh glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev, Klička, Jacenjuka in Oleha Tjahniboka.

"Mislim, da Kličko ne bi smel biti del vlade. Mislim, da to ni nujno. To se mi ne zdi dobra ideja," je dejala Victoria Nuland. "Naj ostane zunaj vlade in naredi svojo domačo nalogo," je odvrnil Pyatt. "Da bi lahko napredovali, moramo zmerne demokrate obdržati skupaj," je nadaljeval.

Victoria Nuland je še omenila, da je slišala, da bo generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun za svojega predstavnika v Ukrajini imenoval nekdanjega nizozemskega veleposlanika v Kijevu Roberta Serryja.

Nuland: "J**i EU"
Namestnica Nuland je omenila Združene narode in njihovo morebitno vlogo pri reševanju položaja v Ukrajini, nato pa uporabila kletvico, ko je omenila Evropsko unijo. "Mislim, da bi bilo odlično, da to zlepimo skupaj in da ZN pri tem pomaga, in veš kaj, j**i EU." Pyatt pa odgovori: "Točno. Moramo narediti nekaj, da to drži skupaj, saj si lahko prepričana, da bodo poskušali Rusi iz ozadja to spodkopati, če bo šlo v tej smeri."

Ameriška administracija sicer ni želela ne potrditi ne zanikati avtentičnosti posnetka, a tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jan Psaki je dejala: "Nisem rekla, da je neavtentičen." Ob tem je Victoria Nuland po besedah Psakijeve že v stiku s kolegi iz EU-ja in se jim je opravičila za svojo izjavo.

Kot poroča BBC, pa predstavniki EU-ja pobegle izjave ne želijo komentirati. "EU se trudi pomagati ukrajinskemu prebivalstvu skozi politično krizo. Ne komentiramo domnevnih pricurljanih telefonskih pogovorov," je britanska televizija navedla neimenovanega uradnika EU-ja.

Merkel: Popolnoma nesprejemljivo
Na izjavo Nulandove pa se je odzvala nemška kanclerka Angela Merkel, ki jo je označila za "popolnoma nesprejemljivo". Njena tiskovna predstavnica Christiane Wirtz je še dejala, da želi Merklova poudariti, da dela visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton izjemno dobro. Ashton se je sicer pred dvema dnevoma v Kijevu srečala s predstavniki oblasti in opozicije.

ZDA: "Novo dno ruskega prisluškovanja"
Predstavnica ameriškega ministrstva Jan Psaki je še dejala, da ne bi smelo biti presenečenje, da so se vodili pogovori o zadnjih dogodkih in ponudbah. Ob tem je namignila, da je v ozadju objave posnetka Moskva in da gre za "novo dno ruskega prisluškovanja", pri čemer je za prisluškovanje uporabila izraz "obrt". Omenila je še, da so Rusi o tem dejavno pisali in tvitali.

Tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je preusmerjal pozornost na Rusijo. "Rekel bi, da to, da so posnetek prvi opazili in o njem tvitnili Rusi, pove nekaj tudi o vlogi Rusije."

Če se vmešavajo ZDA, naj se še Rusija
V četrtek, še pred objavo posnetka, je višji pomočnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Sergej Glazjev Washington obtožil vmešavanja v ukrajinske notranje zadeve. Po besedah Glazjeva ZDA namenjajo 20 milijonov dolarjev na teden za ukrajinske opozicijske skupine, ki naj bi jim dostavljala tudi orožje. Ob tem je omenil, da bi lahko posredovala tudi Moskva.

Janukovič se je z Nulandovo sešel v četrtek in dejal, da se zavzema za dialog in kompromis z opozicijo. S Putinom se bo srečal v Sočiju ob začetku olimpijskih iger.

Moskva je Ukrajini obljubila 15 milijard ameriških dolarjev posojila, a ga ne bo v celoti sprostila, dokler se v Kijevu ne oblikuje nova vlada.

Ukrajinski predsednik Mikola Azarov je s svojim kabinetom prejšnji mesec odstopil. Predsednik Janukovič je na ta način poskusil umiriti ulične proteste.

Ameriško-ruske vohunske igre