Nazadnje je obiskal Benetke. Foto: EPA
Nazadnje je obiskal Benetke. Foto: EPA

Obisk svetega očeta bo potekal pod geslom Skupaj v Kristusu, udeležili pa se ga bodo tudi slovenski verniki ter nekateri duhovniki in (nad)škofje.

Znan je že podrobni program dvodnevnega obiska. V soboto, po prihodu na zagrebško letališče, se bo papež na Pantovčaku najprej srečal s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, na apostolski nunciaturi pa še s premierko Jadranko Kosor.

Nato se bo v Hrvaškem narodnem gledališču srečal s predstavniki kulture, akademske skupnosti, podjetnikov, civilne družbe, politike in diplomatskega zbora ter voditelji verskih skupnosti. Ob koncu prvega dne bo navzoč na molitvenem bdenju z mladimi na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića.

Obiskal bo grob kardinala Stepinca
Osrednji dogodek njegovega pastoralnega obiska bo evharistično bogoslužje ob narodnem srečanju hrvaških katoliških družin, ki ga bo 5. junija ob 10.00 vodil na zagrebškem hipodromu. Po maši bo Benedikt XVI. vodil molitev Raduj se Kraljica nebeška in nagovoril vernike, v popoldanskih urah pa bo v zagrebški katedrali vodil molitev večernic skupaj s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci ter se ustavil na grobu blaženega kardinala Alojzija Stepinca. Zagreb bo zapustil v večernih urah.

Prvič kot papež
Benedikt XVI. je drugi papež, ki bo po razglasitvi samostojnosti obiskal Hrvaško. Njegov predhodnik, papež Janez Pavel II., je bil na Hrvaškem trikrat - v letih 1994, 1998 in 2003. Benedikt XVI. je Hrvaško sicer obiskal že leta 2001, a še kot kardinal Joseph Ratzinger na čelu kongregacije za nauk vere.