11-letni Mostafa dela kot avtomehanik v Kairu. Foto: AP
11-letni Mostafa dela kot avtomehanik v Kairu. Foto: AP

Otroško delo je sicer v upadanju, saj je na primer leta 2000 delalo 246 milijonov otrok, a zmanjševanje tega števila poteka prepočasi, opozarja Unicef.

Če se bo otroško delo zmanjševalo s sedanjo hitrostjo, bo po oceni Unicefa v letu 2025 delalo še vedno 121 milijonov deklic in dečkov, s tem pa se bo svet oddaljil od zastavljenega cilja Združenih narodov, da bi do tega leta izkoreninili otroško delo.

Upad otroškega dela je posebej opazen v Aziji in Pacifiku, pa tudi Južni Ameriki. Po drugi strani pa se je otroško delo v podsaharski Afriki v zadnjih letih znova povečalo. Razlog za to so zastoj v gospodarskem razvoju regije ter vse več oboroženih konfliktov in naravnih katastrof, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Porast otroškega dela med begunci

Unicef opozarja, da dlje ko traja begunstvo, večja je verjetnost, da bodo otroci morali delati, saj njihove družine na begu običajno izgubijo vse in morajo iskati različne načine za preživetje.

Leta 2017 je več sto tisoč pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga zbežalo iz Mjanmara v Bangladeš, kjer živijo v težkih razmerah, otroci pa morajo za preživetje družin pogosto opravljati težko fizično delo.

Otroško delo

Unicef otroško delo opredeljuje kot "dejavnost, za katero so otroci bodisi premladi, je zanje nevarna ali izkoriščevalska, škodi njihovemu duševnemu razvoju in zaradi nje otroci ne obiskujejo šole".

Tudi številni otroci begunci iz Sirije so prisiljeni delati. V tekstilnih tovarnah v Turčiji številni sirski otroci delajo več kot deset ur na dan.

Nevladne organizacije poudarjajo, da so za izkoreninjenje otroškega dela zadolžene predvsem vlade držav, ki bi morale uveljaviti obvezno šolanje in minimalno starost za delo zakonsko uskladiti s koncem obveznega šolanja, okrepiti državne nadzorne službe ter kaznovati tiste, ki zaposlujejo otroke.

"Za učinkovito zaščito otrok pred izkoriščanjem se morajo spremeniti življenjske razmere dotičnih otrok. Potrebna so večja vlaganja v izobraževanje ter zdravstveni in socialni sistem," je pozval vodja Unicefa v Nemčiji Christian Schneider.