Srbskemu premierju Aleksandru Vučiću se je v drugem poskusu uspelo pokloniti žrtvam genocida v Srebrenici, kjer so srbske sile pobile osem tisoč Bošnjakov. Foto: Reuters
Srbskemu premierju Aleksandru Vučiću se je v drugem poskusu uspelo pokloniti žrtvam genocida v Srebrenici, kjer so srbske sile pobile osem tisoč Bošnjakov. Foto: Reuters

Vučića sta v spominskem centru v Potočarih, kjer so pokopane žrtve srebreniškega genocida nad Bošnjaki, spremljala tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović. Vučić se je po poklonu osem tisoč pobitim Bošnjakom ustavil tudi v samem mestu Srebrenica in napovedal obsežne srbske donacije in pomoč za izgradnjo tamkajšnje javne infrastrukture.

11. julija so ga zadeli s kamnom v glavo
To je bil že drugi obisk Vučića v Srebrenici letos. 11. julija na spominski slovesnosti ob 20. obletnici dogodkov v Srebrenici so ga sicer pričakali bošnjaški protestniki in ga obmetavali s kamni, steklenicami in žaljivkami, pri čemer je en kamen Vučića zadel v glavo. Protestniki so srbskega premierja tako prisilili, da je pobegnil in prekinil obisk.

"Lahko Srebrenica postane most povezovanja?"
"Srbi si želimo najboljše odnose z Bošnjaki. Naslednjih sto let želimo preživeti v miru. To je samo majhen prispevek,"
je dejal Vučić v Srebrenici, kjer poteka vlagateljska konferenca za pomoč mestu. Srbski premier se je zavezal, da bo njegova vlada donirala 5 milijonov evrov.

"Želim, da postane Srebrenica most našega povezovanje," je dodal Vučić, v času vojne v BiH-u (1992-1995) zagrizeni srbski nacionalist in podpornik sil bosanskih Srbov, ki so nato poleti 1995 pod vodstvom Radovana Karadžića in Ratka Mladića tudi izvedle genocid v Srebrenici.

Konferenca za pozabljeno mesto
Na vlagateljski konferenci je premier Republike Srbske Dodik napovedal, da bodo mestu namenili 1,5 milijona evrov, s katerimi želijo obnoviti več objektov v mestu in zgraditi most čez Drino med BiH in Srbijo. Na dvodnevni konferenci bodo sicer ob srbskem premierju sodelovali tudi visoki predstavniki Bosne in Hercegovine ter delegacije Črne gore, Hrvaške in Makedonije. Prisotni so tudi številni veleposlaniki zahodnih držav. Srebrenica je del Republike Srbske, samo mesto in občina s skupno 15 tisoč prebivalci pa preživljata gospodarski zastoj in pozabo.