Pusićeva je dejala, da se odpira prostor za pogovore o umiku medsebojnih tožb za genocid, ki sta ju državi vložili v Haag. Foto: BoBo
Pusićeva je dejala, da se odpira prostor za pogovore o umiku medsebojnih tožb za genocid, ki sta ju državi vložili v Haag. Foto: BoBo
Tomislav Nikolić
Vučić ni želel potrditi, da potekajo priprave za predsedniško srečanje Josipovića in Nikolića, je pa potrdil, da bo Nikolić prišel na slovesnost ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Foto: EPA

Vučić, ki je tudi srbski obrambni minister, se je srečal s podpredsednico hrvaške vlade in zunanjo ministrico Vesno Pusić. Ta je poudarila, da je prvi uradni Vučićev obisk v Zagrebu pomemben dogodek za odnose med državama, ki se razvijajo v "konstruktivni smeri". Vučiću je čestitala za dosežen sporazum s Kosovom in dejala, da gre za prispevek k stabilnosti in evropski prihodnosti celotne regije.

"Hrvaška brez zadržkov podpira približevanje Srbije Evropski uniji. Absolutno nujno potrebno je, da Srbija junija dobi datum za začetek pogajanj o članstvu v EU-ju," je izpostavila in dodala, da sta se z Vučićem pogovarjala o vrsti dvostranskih tem, od tistih, ki izvirajo iz vojne iz 90. let prejšnjega stoletja, prek gospodarskih do tem o skupni prihodnosti v Uniji.

Z vstopom v Unijo se bo odprlo več vrat
Z vstopom Hrvaške v EU 1. julija se odpirajo možnosti za čezmejne projekte, predvsem prometne in infrastrukturne, ki bodo pomagali prebivalcem obeh držav, ki živijo ob hrvaško-srbski meji, je dejala hrvaška zunanja ministrica. Dodala je, da so na podlagi informacij iz Srbije našli množično grobišče na vzhodu Hrvaške, v kraju Sotin, in da bosta državi še naprej sodelovali pri iskanju pogrešanih oseb iz Hrvaške, ki jih je še nekaj več kot 1.700.

Povedala je še, da so bili storjeni veliki premiki pri reševanju usode umrlih in pogrešanih oseb iz Hrvaške, in ponovila hrvaško stališče, da urejanje tega nerešenega vprašanja odpira prostor za pogovore o umiku medsebojnih tožb za genocid, ki sta ju državi vložili pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Vučić: Usmeriti se je treba v prihodnost
"V odnosih med Hrvaško in Srbijo ne potrebujemo veliko emocij, temveč zaupanje ter racionalne in pragmatične rešitve," pa je večkrat dejal Vučić. Kot je dodal, so razlike v pogledih na zgodovino, se je pa treba usmeriti v prihodnost. Kot primer dobre prakse je omenil, da bo Srbija Hrvaški izročila ortografske posnetke iz leta 1968, da bi lahko ta končala postopek legalizacije nepremičnih. Med drugim je napovedal sodelovanje srbske in hrvaške vojaške industrije prek skupnih nastopov na tretjih trgih.

Zahvalil se je Hrvaški za podporo Srbiji na njeni evropski poti in izrazil prepričanje, da bo Srbija 28. junija dobila datum za začetek pogajanj o članstvu v EU-ju.

Vučić se bo v nadaljevanju srečal še s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem in s predsednikom države Ivom Josipovićem.