Gasilca sta na zagrebški travmatološki kliniki umrla zaradi posledic hudih opeklin. Foto: EPA
Gasilca sta na zagrebški travmatološki kliniki umrla zaradi posledic hudih opeklin. Foto: EPA
Umrla še dva gasilca

Izmed sedmih ranjenih gasilcev, ki so jih prejšnji četrtek pripeljali v zagrebško in splitsko bolnišnico, se bojujejo še za življenja dveh. Gre za največjo tragedijo v zgodovini hrvaškega gasilstva, v kateri so ugasnila tudi mlada življenja.

Policija je do zdaj opravila pogovore z več kot sto ljudmi, ki so kakor koli povezani s tragičnim dogodkom. Vzrok za požar je bil cigaretni ogorek, ki ga je 20-letni delavec narodnega parka Kornati odvrgel v suho travo. Osumljenec je trenutno v priporu, grozi pa mu zaporna kazen do treh let.

Svojci umrlih za nesrečo najbolj krivijo poveljnika gasilcev Šibeniško-kninske županije, Dražena Slavico, ki naj bi prejel tudi več groženj s smrtjo. Slavico so okoli 10.00 zaradi suma storitve hudega kaznivega dejanja aretirali. V naslednjih 24 urah ga bodo kriminalisti zaslišali, nato pa bo znano, ali ga čaka zapor ali svoboda.

Še vedno veliko nejasnosti
Strokovnjaki in javnost še vedno razpravljajo o vzroku tragedije. Nekateri menijo, da je skupino gasilcev presenetil požarni vihar, ki ga je povzročil močan južni veter, spet drugi pa, da je eksplodirala ročka z bencinom, ki so jo gasilci imeli s seboj. Oblikovana je bila tudi 20-članska delovna skupina, sestavljena iz strokovnjakov z več področij, ki bo poskusila raziskati vse podrobnosti tragedije.

Policistom bi lahko pri razjasnjevanju pomagale tudi slike, ki jih je med gašenjem posnel eden izmed umrlih gasilcev Tomislav Cverlin, saj je bil na kraju dogodka najden njegov fotoaparat.

Umrla še dva gasilca