Foto: Reuters
Foto: Reuters

V regionalnem uradu WHO-ja v Københavnu so veliko število žrtev označili za "uničujoče" in ob tem opozorili, da najverjetneje predstavlja le del vseh smrti zaradi koronavirusa.

Čeprav se število primerov zmanjšuje, je še vedno preveliko, so dodali in opozorili, da je covid-19 "še vedno smrtonosen, zlasti za necepljene in ranljive osebe".

Evropska regija v okviru WHO-ja se sicer razteza od Grenlandije do ruske tihomorske obale, vključuje pa tudi nekatere države Srednje Azije in Turčijo.

Biden posvaril pred počivanjem na lovorikah

Ameriški predsednik Joe Biden je na današnjem drugem virtualnem svetovnem vrhu proti covidu-19, ki ga je gostil skupaj z Nemčijo, Indonezijo, Senegalom in Belizejem, posvaril svet pred počivanjem na lovorikah dosedanjih uspehov, saj da pandemija še ni končana, boj proti njej pa mora ostati mednarodna prioriteta.

Biden je vrh izkoristil tudi za to, da je razglasil milijon smrti zaradi covida-19 v ZDA, s čimer je malce pohitel, saj je univerza Johna Hopkinsa, ki vodi uradno statistiko za ves svet, za zdaj naštela približno 999.000 mrtvih. Biden je v spomin na milijon mrtvih, do koder se bo statistika verjetno povzpela že nocoj, ukazal zastave na zveznih poslopjih spustiti na pol droga do ponedeljka.

"Pandemija še ni končana. Danes zaznamujemo tragičen mejnik v ZDA, milijon mrtvih zaradi covida. Milijon praznih stolov okrog družinskih miz," je dejal Biden osem mesecev po svojem prvem tovrstnem vrhu, ko je svetu obljubil 1,2 milijona odmerkov cepiva.

ZDA so doslej v 110 držav in ozemelj po svetu poslale 540 milijonov odmerkov cepiv, veliko več od tega pa jih ne bodo, če kongres ne bo ukrepal. V skupni znesek 22,5 milijarde dolarjev, ki jih predsednik ZDA želi zagotoviti v kongresu, naj bi bilo pet milijard namenjenih tudi za pošiljke cepiva za tujino.

"Ta vrh je priložnost za obnovo naših prizadevanj, da še naprej držimo nogo na plinu v boju proti pandemiji in pri preprečevanju prihodnjih kriz," je dejal Biden in dodal, da ZDA lahko proti virusu doma zmagajo le tako, da ga porazijo tudi po svetu.

Veliko zavrženih odmerkov cepiva

Pri pošiljanju cepiva v svet obstajajo tudi določene težave, saj so države v razvoju od ZDA in drugih razvitih držav sicer dobile približno milijardo odmerkov, vendar so jih morale okrog 680 milijonov zavreči, ker so prišli prepozno ali pa niso imele ustrezne infrastrukture za cepljenje, preden je cepivu potekel rok trajanja.

Doslej je najmanj en odmerek cepiva po svetu prejelo 65 odstotkov ljudi. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je predvideval precepljenost 70 odstotkov svetovnega prebivalstva do junija letos, tako ne bo dosežen. Po vsem svetu je zaradi covida-19 doslej po podatkih univerze Johna Hopkinsa umrlo 6,26 milijona ljudi.

Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta v skupni izjavi spomnila na to, da so ZDA in EU poslale v svet več kot milijardo odmerkov cepiva. Ob tem sta se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju pri raziskavah, razvoju cepiv in zdravil ter preprečevanju novih pandemij.